DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

B Vitaminleri Nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları

B Vitaminleri Nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları
A+
A-

B Vitaminleri Nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları

B Vitamini, suda eriyen vitamindir.Fakat B Vitamini kendi içinde da numaralandırılarak, bilim adamlarınca kendi kimyasal formülleri olduğu görülmüştür. B Vitaminleri  hakkında kısa bilgiler verip  geniş yazıları konu ilgili linklerinden bulabilirsiniz.

B vitamini sınıflandırmasında neden 4,8,10,11 yok derseniz, sonraki araştırmalarda bu Vitaminlerin vücut için zorunlu olmadıkları için çıkarılmıştır.

B Vitaminleri

  • B1 Vitamini (Tiyamin)
  • B2 Vitamini (G vitamini, Riboflavin)
  • B3 Vitamini (Vitamin P, Vitamin PP, Niyasin)
  • B4 Vitamini
  • B5 Vitamini (Pantotenik asit)
  • B6Vitamini (Pridoksin, Pridoksamin)
  • B7 Vitamini (Vitamin H, Vitamin B-w, Biyotin)
  • B8Vitamini
  • B9 Vitamini (Vitamin M, Vitamin B-c, Folik asit) Gebelikte önem taşır
  • B10 Vitamini
  • B11 Vitamini
  • B12 Vitamini (Siyanokobalamin)
  • B13 Vitamini

B1 Vitamin  | Tiyamin   

B1 Vitamin | Tiyamin , Merkezi sinir sistemi, Kas sistemi, Sindirim Sistemini kontrol eden kilit bir oyuncudur. Eksikliğinde Sinirsel Problemler ortaya çıkar. Beriberi hastalığı ve Wernicke-Korsakoff sendromu en çok görülen hastalıklardır.

B1 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 1 : B1 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Eksikliğinde ne olur?


B2 Vitamini | Riboflavin

B2 Vitamini | Riboflavin ilk defa sütte bulunduğu için laktaflavin de denilir.Bütün bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından kendilerince oluşturulabiliyor iken, hayvansal organizmaların dışarıdan alması gerekmektedir. Enerji Sistemi, Göz Problemleri, Saç ve Deri Sorunları eksikliğinde görülmektedir.

B2 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 2 : B2 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Eksikliğinde ne olur?


B3 Vitamini | Niyasin  (Vitamin P, Vitamin PP, Niyasin)

B3  Vitamini Niyasin, Nikotinik asit, Vitamin P yada Vitamin PP olarakta adlandırılır. Diğer B Vitaminleri gibi, Göz, Sinir ve sindirim ve Enerji üretiminde kilit oyuncudur. Özellikle fazlalığında Bulanık görme, Retina Kalınlaşması, Körlük, Bilinç Kaybı ve Bunama ve ölümle sonuçlanırken, eksikliğinde Pallegra adındaki ölümcül hastalık mide-bağırsak sistemi bozukluğu, ishal, zihin bulanıklığı, depresyon, ve ağır dermatit ve çeşitli cilt lezyonları ile karakterize bir hastalıkları meydana getirir.

B3 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 3 : B3 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


B5 vitamini | Pantotenik Asit

B Vitaminleri  grubu  4. sıradaki B5 vitamini | Pantotenik Asit , hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklarda bulunabildiğinden dolayı yunanca “heryer” anlamına gelen “pantos” sözcüğünden kökenini almıştır.

B5 vitamini | Pantotenik Asit  Vücutta depolanamayan ve suda eriyen bir vitamindir. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması için gereklidir. Bu vitamin yiyeceklerde yeteri kadar bulunduğu için eksikliğine pek rastlanmaz. Ancak eksikliğinde deride yaralar, saç dökülmesi, sinir sistemi bozuklukları gibi belirtiler görülebilir.


B6 Vitamini | Piridoksin

B6 Vitamini | Piridoksin, enerji kaynaklarından özellikle protein metabolizmasında çok önemli bir koenzimdir ve birçok nörotransmitterin sentezinde rolü vardır. Yani direk sinir sistemini düzenleyen bu vitamin suda erir ve kolaylıkla bozulur, bu yüzden güneş ışığından, bazik ortamlardan uzak tutulmalıdır. İşlenme ve pişirme sırasında da bazı kaynaklarında bozulma riski vardır.

Ruhsal Problemlerin kaynağı olarak görülen bu Vitaminin eksikliği, diğer B Vitaminleri gibi görme, sindirim, deri hastalıklarına da sebep olmaktadır.

B6 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 4 : B6 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


B7 Vitamini | Biyotin

B7 Vitamini Biyotin, H vitamini olarak da adlandırılır. Özellikle Bayanların en çok ilgilendiği “güzellik vitamini” adıyla öne çıkan bir vitamindir. Suda çözünen bir B kompleksi vitamini, Kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından da üretilen biyotin aynı zamanda besinlerle de alınabiliyor.

Tüm B Vitaminleri gibi, Sinir Sistemi ve Cilt üzerinde etkili olan B7 Vitamini (Biyotin), eksikliğinde saç ve tırnaklarda kırıklar görülmeye başlar. Eksikliği çok nadir gözüken bu Vitamin, başta baklagiller ve et ürünleri olmak üzere, süt ve süt ürünleri, pişmiş yumurta sarısı, balık ve patates gibi gıdalarda bulunur.

B7 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 5 : B7 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


B9 Vitamini | Folikasit  

B9 Vitamini | Folikasit  ilk defa 1941 yılında Ispanak yapraklarında bulunmuştur. Özellikle Alyuvarlar yani Kırmızı Kan Hücreleri yapımında, B12 ile ortak çalıştığı için çok gerekli bir vitamindir. Kan her organın iyi çalışmasını ve alışveriş yapmasını sağlar. Sinir Sisteminden tutun, Üreme Sistemine kadar etki eder. Bu yüzden Folik Asit çok önemli bir vitamindir.

B9 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 6 : B9 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


B12 Vitamini | Kobalamin

B12 Vitamini, Kobalamin yada Siyanokobalamin, olarakta adlandırılmaktadır. Sebzelerde bulunmayan  bu vitamin sadece hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Vejeteryan beslenen kişiler bu yüzden bu vitamini hap olarak almalıdırlar. Çünkü B9 ve B6 ile beraber B12 olmadan Alyuvarlar üretimi sağlanamaz. Bu yüzden Kansızlık meydana gelir.

B12 Vitamininin 2 asıl önemli görevi Büyümeyi ve eritrositlerin oluşumunu hızlandırma.

B12 Vitamini diğer B vitaminleri gibi Enerji üretiminde aktif rol oynar. Sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.

B12 Vitamini Hakkında geniş bilgi için aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz.

İlgili Link 7 : B12 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


B13 Vitamini | Oratik Asit

Oratik Asit olarakta bilinen B13 Vitamini, Kandaki üreyi düşürür, böbreklerde taşın oluşmasını önler, böbreklerde taş varsa eritir, bağırsaklarda yararlı mikropların oluşmasını sağlar, romatizmayı önler, gut hastalığını önler, kolesterolü düşürür.

B13 Vitamini doğal olarak en iyi kaynakları, Buğday çiminden, toz pakmayadan elde edilir.


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.