Türkiye’de Tütün ürünleri satışı neden artıyor? Türkiye’de ne kadar sigara içiliyor?
Türkiye’de ne kadar sigara içildi?
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, 2016 yılında Türkiye’de içilen tütün ve tütün mamüllerinin satış rakamlarını açıkladı. Açıklamaya göre durum geçen seneye göre daha kötüye gidildiği görüldü.
2015 yılında satılan adet olarak miktarı 103 milyon 200 bin olarak kayıtlara geçmişti. 2016 rakamlarına göre ise sigara adet satışı ise 105 milyar 500 bin adet olarak açıklandı. Ülkemizde son yılda hızlı trende geçen elektronik sigara kullanıcıların tütün den uzaklaştığını ve açık tütün satan mahalle tütüncülerin de korsan hazır sarılı sigaraların da genelde yüz binleri geçtiğini düşünürsek bu artış bize 2 sıkıntılı durumun oluştuğunu gösteriyor. Birincisi sigara kullanımı sayıca çoğaldı, sigara içenler artık daha çok içmeye başladı.
TAPDK’nın Resmi rakamlarına göre yüzde 2,21 olarak açıklansa da durumun böyle olmadığını apaçık bellidir. Her mahallede bir tütüncü türediğini görüyorsunuz. Buralarda ya kaçak sigara satılıyor ya da tütün satılıyor. Hatta sigara doldurma cihazları ile elde hazır filtreli kağıtlara bu tütünler doldurulup poşetle bile satılıyor. Bu yerler üzerine denetim ne kadar yapıldığı hakkında bilgimiz yok.
2010 yılı ile 2016 yılını kıyaslarsak artış ise toplamda yüzde 13 artmış durumda.
TAPDK’nın Resmi rakamlarına göre Satılan tane sigaraları paketlendirme yaparsak günde 17 milyon paket yapıyor. Bunun da ortalama satış fiyatı 150 milyon lira tutuyor. Dolara çevirirsek ortalama 41 milyon dolar ayda ise 1 milyar 230 milyon dolar yapıyor. Devletin tütün ürünlerinden ciddi bir geliri var.
Tütün firmaları yüzde 87’e yakın tütünü dışarıdan getiriyor. Geri kalan kısmını ise yerli üretimden alıyor. Yani yaktığımız sigaranın bile çok az kısmı Türk malından üretiliyor.
Tütün ve Tütün ürünleri tüm gruplarında artış oldu!
Nargilelik tütün üretiminde ise rekor artış ile % 190,71 arttı. Sarmalık kıyılmış tütün ise 2015’e göre yüzde 11o arttı.
Tütün ürünleri satışı neden artıyor?
1996 yılında tütün ürünleri yasaklanması ve en son 2009 yılında dumansız hava sahası uygulaması mücadelesinin kahramanlarından Prof. Dr. Elif Dağlı 2012 yılından 2 sene önce yüzde 13 tüketim azaldığını fakat tekrar 2012 yılında yükselişe geçtiğini söylüyor.
Eğer daha çok önlem alınmazsa halk sağlığının gittikçe bozulacağı görüşünde.
Doç. Dr. Osman Elbek ise, ülke ekonomisine ciddi destek olan sigara firmalarının bir an önce köşeye sıkıştırılması gerektiğini söylüyor. Durumun son 6 senede ciddi bir artışa girdiğini, denetim ve yasakların arttırılmasında gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.