DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

33 sayısının gizemi nasıl çözüldü?

33 sayısının gizemi nasıl çözüldü?
A+
A-

Matematik biliminde hala çözüm bekleyen bir çok soru işareti var. Matematikçiler in 1950 yılından beri Diyophant denkleminin iki gizemli sayısının peşinden gidiyorlardı ve sonunda 33 sayısının gizemi çözüldü. Nasıl mı? Matematik’de ilginç sayılar ve gizemli sayılar nasıl içinde barındırıyor bir bakalım.


42 ve 33 sayısının gizemi

Matematikte çok sayıda çözülmemiş, basit sayılar veya gündelik fenomenlerle ilişkili olduğu sanılan sorular vardır. Mesela asal sayılarda gerçekten de sonsuz asal sayı ikizlerinin var olup olmadığı hala kanıtlanmamıştır.

Pi sayısında ise sayı sırasının matematiksel açıdan normal olup olmadığını çıkarmaya çalışıyorlar matematikçiler.

Matematikte yanıt bekleyen diğer bir soru da tüm sayıların toplamının, üçlü küp açılımıyla yazılıp yazılmayacağıydı.

Örneğin sekiz sayısını alacak olsak çözüm 2³ + 1³ + -1³ şeklinde olurdu.

Matematikçiler 1950’li yıllardan bu yana Diyophant denkleminin balt biçimini tüm tam sayılar için çözmeye çalışıyorlar.

Bugüne dek tüm tam sayılar için bir çözümün bulunmadığı kesinleşmişti. Şöyle dokuza bölündükten sonra geriye dört veya beş kalanı olan sayılar üçlü küp açılımıyla gösterilemiyorlar.

Yüze kadar olan sayılar için yirmi iki tanesi bu durumda. Geriye kalan yetmiş sekiz sayı arasında matematikçiler yetmiş altısı için üçlü bir küp açılımını gerçekleştirmeye başardıysalar da 42 ve 33 sayısı hala çözülememişti.

Bristol Üniversitesi’nden Andrew Booker şimdi 33 sayısı için bir çözüm getirdi. Booker bu fikre otuz üç sayısının çözülmemiş açılım sorusuyla ilgili bir YouTube videosu izlerken ulaşmış.

Gördüğünü mutlaka denemek isteyen Booker, denklemi çözebilmek için sistematik olarak bin sayısına kadarki küp açılımlarını arayan bir bilgisayar programı geliştirmiş.

Ve birkaç haftalık arayıştan sonra program arananı bulmuş. Program algoritmayı hesaplamış ve uzun süredir aranan 33 sayısını çözmüştü.

Otuz üç sayısının özel bir yeri vardı çünkü bu denklem için çözümü getirilemeyen en küçük sayıydı. Elde
edilen sonuç şöyle:

33 = (8,866,128,975,287,528) 3+ (–8,778,405,442,862,239) 3+ (–2,736,111,468,807,040) 3.

Böylece geriye Diyophant denklemi için yüzün altında tek bir sayı kaldı, o da 42.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.