DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

50 yaş sonrası beyni korumak için neler yapmalı?

50 yaş sonrası beyni korumak için neler yapmalı?

50 yaş sonrası beyni korumak için neler yapmalı?

50 yaş sonrası beklenen en kötü durum, beyin ve ruh sağlığının bozulması olsa gerek. Çünkü hafızanın yavaş yavaş çöküşü, bedensel sorunları da yanında getiriyor.  Bu yaşlarda beyni zorlayan en kötü hastalıklardan biri Demans yani Bunama ve bunun bir tık ötesi Alzheimer Hastalığıdır.

50 yaş sonrası Uzmanlar 2 önemli hususta uyarıyor. Biri yeterli ve kaliteli uyku, diğeri ise spor yapmak. Dilerseniz bu iki önemli konuyu ayrı ayrı inceleyelim.

50 yaş sonrası beyni korumak için neden spor yapmalı?

Bilimsel araştırmalar genelde 50 yaş sonrası, Sosyal durumu iyi olan ülkelerde yapılıyor. Çünkü daha nasıl rahat ettirebiliriz düşüncesi, devlet politikalarında var.

Bu konuda ciddi bir araştırma Avustralya’daki Canberra Üniversitesi’nde yapıldı. Bu araştırma öncesi yaklaşık 40’a yakın farklı tiplerdeki araştırmada, kas sisteminin düzgün çalışması bunun içinde kalpte dahil, hafızayı güclendirdiği ve analitik beceriyi arttırdığı gözlemlendi. Kas Sisteminin düzgün çalışması düzenli yapılan egzersizlerden geçiyor.

Canberra Üniversitesi bu araştırmalar doğrultusunda Spor yaparken nelerin, vücutta değişimini araştırıyordu. Bilim insanları kendi teorilerine göre Spor yaparken, kalp atışının hızlandığı ve devir olan kanın daha çok oksijen alarak alarak, beyine giden, yeni hücrelerin gelişimi için salgılan hormonların daha  fazla oluşundan kaynaklandığını söylüyorlar.

Bunu uygulamalı olarak 50 yaş üstü kişileri 4 haftalık egzersiz programına aldılar. Bir çok beyin testinde, yapılan fiziki hareketlerin sonrasında ezber, hatırlama, öğrenme ve beyinsel fonksiyonlarda iyileşme görüldü. Fakat ağırlıkla yapılan yani kas arttırma egzersizlerinde bunlara ek olarak, analitik düşünme ve iş planlamada hızlılık kabiliyetinin arttığı gözlemlendi.

Ayrıca Bakınız: Gazlı ve şekerli içecekler erken bunamaya neden oluyor! Asitli içeceklerin verdiği zararlar

50 yaş sonrası spor yapmak biraz ağır gelebilir. Fakat en düşük seviyelerde başlayıp, özellikle fazla kilolardan kurtularak sağlıklı diyete önem vermek gerekir.

Araştırmadaki uzmanlardan biri Joe Northey, sadece egzersizin beyin sağlığına etkilidir demek yanlış olacağını hatırlatıyor. Ağırlıklı yada ağırlıksız yapılan egzersizlerin, 50 yaşından sonra önerilebileceğini, bu sporları yaparken şiddetli değilde yanınızdaki arkadaşınızla sohbetin devam edecek kadar hızda olması gerektiğini hatırlatıyor.

İngiltere’deki Alzheimer Araştırma Vakfı üyelerinden Dr. David Reydolds, spor sadece yeterli olmadığını, alkol,sigara kullanmamalı ve dengeli beslenmenin de beyin sağlığında etkili olduğunu söylüyor.

Başka bir devlet kuruluşu Kamu Sağlığı Merkezi’nden Dr. Justin Varney, haftada 150 dakika spor yapmanın beyin ve vücut sağlığına önemli ölçüde faydalı olduğunu açıkladı.

50 yaş sonrası beyni korumak için neler yapmalı? Beyin Sağlığının önemi | Ağırlık spor yapmak yaşlılıkta da önemli


50 yaş sonrası beyni korumak için neden düzenli ve kaliteli uyku almalı?

Düzenli ve Kaliteli uyku hakkında daha önce sizlere faydalarından bahsetmiştik. Kaliteli uyku dediğimiz normal 8 saatlik uykunun belki ya son 1 saati yada 2 saati, rüyanın başlama zamanı olan REM süresindeki geçirilen zamandır. Bu süre içinde herhangi bir kaldırılma yada uyanma kişide Beynin kendini yenileme sürecinde en çok efor harcadığı zamandır. Beyin bu zamanda adeta kopan sinir hatlarını tamir edip, hafıza depolamalarını düzeltiyor.

İlgili Linkİyi bir uyku için yatmadan önce neler yenilmeli neler içilmeli?

Düşünün ki, aynı bilgisayarı anormal olarak kapat tuşundan direk basılı tutarak kapatmada, içindeki HDD yada sabit sürücü’de çizilmelere, bozulmalara neden olur. Eğer REM uykusu bozulursa, kişinin o günü tamamen ruhsal anlamda da bozuk olur. Tersten kalkmış derler ya işte bunun sebeplerinden biri REM uykusunu alamamıştır.

Peki kaliteli uyku almak için özellikle 50 yaş sonrası nelere dikkat etmek lazım?

  • Kesinlikle 50 yaş ve sonrası gündüz içilen Türk Kahvesi, Normal Kahveler ve demli çaydan uzak durmalı,
  • Aynı zamanda gündüz şekerlemesini yarım saat üzerine çıkmaması gerekiyor,
  • Alkol ve sigaradan uzak durulması da gerekmekte,
  • Gece yatma öncesi, elektronik aletleri fişinden çekerek kapatınız,
  • Kablosuz internet yada modemler kapatılmalı. Telefonlardaki internette kapatılmalı,
  • Cep telefonlarını yatak odasının baş ucu değil en az 5 metre uzağında durmalı,
  • Gece uykusunun 7 ile 8 saat olmalı,
  • Hergün aynı saatte uyanmalı,
  • Akşam yemeği en geç 8’e kadar bitirilmeli. Yemekten 1 saat sonrasında düzenli su tüketimi yapılmalı,
  • Uyku haplarını doktor kontrolsüz kullanmamalı,
  • Evcil hayvanları yatak odanıza sokmayınız,
  • Yatmadan önce eşinizle kesinlikle tartışmaktan kaçınınız.

Konumuzla ilgili ciddi araştırmalar İngiltere’deki Kar amacı gütmeyen, hayır kuruluşlarından Age UK tarafından yapıldı. 5o yaş sonrası yapılan hataları bir rapor olarak hazırladı ve bu hareketlerden uzak duruldu zaman, uyku düzenin bozulmayacağı kanısında.

Age UK adına açıklama yapan James Goodwin, uyku düzeni yoksa her türlü bozukluğun olabileceğini söylüyor. Uyku bozukluğu, kalp hastalıkları, obezite ve şeker hastalığı riskini de artırıyor. Çalışma düzenleri değiştikçe ve yaş arttıkça uykunun saatinden kesinlikle çalınmamasını ekliyor.

50 yaş sonrası beyni korumak için neler yapmalı? Beyin Sağlığının önemi | Sporun yaşı yoktur

Şimdi raporu listeleyelim;

  • Eğer akşam yemeğinden sonra, TV’nin başında şekerleme yapıyorsanız yada uyuya kalıyorsanız, dikkat edin. Çünkü farkında olmadan uyku düzenini bozmaya çalışacaktır. Böyle durumlarda tam şekerleme zamanı ayağa kalkın ve birkaç tur atın.
  • Eğer yatağınıza geçtiğinizde bir türlü uyuyamıyorsanız, kalkın ve sessiz bir ortamda rahatlamaya çalışın.
  • Uyku öncesi eğer kaygılarınızı düşünüyorsanız, uykunuza engel oluyorsa, bunu tam tersi uyandığınızda kendinize 15 dakika ayırın ve bu tip kaygıları bu zamanda düşünün.
  • Mide ve Sindirim sistemi sorunları var ise ertelemeyin ve en kısa zamanda uzmana başvurun. Çünkü genelde bu tip problemler iyi uykuyu engellemektedir. Her akşam yatmadan önce 3 kaşık yoğurt yada 1 bardak kefir mide ve sindirim sistemine iyi gelir.
  • Uyku bozukluğu bazen psikolojik sorunlardan da olabilir. Yatağa girmeden 1 saat önce, Sarı Kantaron, Melisa yada Papatya çayı sinirlerinizi gevşetecektir. Doğal Antidepresan olan bu bitkiler gece çayı olarak bilinmektedir.
YORUMLAR
  1. uzziahmn dedi ki:

    This article is related to web programming is in fact good in favor of me because I am website developer. Thanks for sharing keep it up.

  2. loncliet dedi ki:

    This is really interesting, You’re an overly professional blogger.

  3. AdhermAromo dedi ki:

    best article,
    thanks admin

  4. Hagembar dedi ki:

    55 yaşındayım. Yazınızı gerçekten benim için çok değerli. Teşekkür ederim.