61 yaşında ilk çocuğunu doğurdu
61 yaşında ilk çocuğunu doğurdu
Haberimiz İtalya‘dan. 61 yaşındaki Maria Veneruso ilk kez doğum yaparak anne oldu.İtalya’daki haber kaynaklarında Maria Veneruso herhangi bir tedavi yapılmadan doğal yollardan hamile kalarak, ilk çocuğunu dünyaya getirdi.
Maria Veneruso’nun eşide aynı yaşta.Hamilelik döneminde iyi gözlemlendi ve sağlıklı bir doğum yaptığı görüldü. Maria Veneruso’nun bir erkek bebeği oldu ve adını Elia koydular.Elia 3,5 kg olarak dünyaya gayet sağlıklı bir şekilde geldi.
Maria Veneruso aslında anne olmayı çok defa denemiş. Fakat 4 denemesindede düşük yapmış.Yıllardır bu anı bekleyen Maria, şimdi anne olmanın keyfini çıkarıyor.
Kaç yaşına kadar anne olunabilir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni’niye göre geç yaşta hamile olmak diğer hastalıklara davetiye çıkarmakta. Normalde hastalığı olan bayan, gebelik dönemine girdiğinde var olan hastalığı azgınlaşır ve gün yüzüne çıkar. Kalp hastası olan bir bayanın gebelikte daha çok sorun yaşaması normaldir.Hamilelikte 3 ve 6. aylarda kalpte ciddi hareketlenmeler olur. Sadece kalp değil, akciğer, karaciğer, böbrek hastalıkları içinde aynı durum geçerli.
Anne adayı hamile olduğunda metabolizmada acayip bir oluşma oluyor. Sağlıklı ve genç aday bunu karşılayabilir ama 40 yaşından sonraki adaylarda bu biraz daha problemli olur. Kalp damar, solunum, böbrek, iskelet, meme, cilt ve rahim başta tüm organ sistemi etkileniyor ve yükü artıyor. Size sadece tipik bir örnek verelim.Yüzde 50 kan artıyor. Kan artması demek kalbin daha çok çalışması demektir. Sağlık sorunu olmayınca ve organlarda stabil çalıyorsa problem çıkmıyor. Sağlık sorunu var ise hamilelik sıkıntılı geçmeye başlıyor.
Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy ise bu konuda farklı bir ayrıntıyı dile getiriyor.Geç yaşta hamile kalma gibi pembe tablo çıkartınca, bayanlar kariyer planlarını bitirmeyi hedefliyor.Geç yaşta hamile kalmak risktir.Örnek veren Aksoy, 25 yaşındaki bir hamile kadının Down Sendromlu bebek doğurma riski 990’da 1 iken, 35 yaşında 380’de 1, 45 yaşında ise bu oran 28’de 1 olduğunu bildiriyor.Ayrıca 40 yaşından sonra gebelikle yüksek tansiyon, diyabet ve erken doğum gibi sorunların da çıktığı gözlemlenmiştir.
Op. Dr. Senai Aksoy 40 yaşından sonra gebe kalanları olmasın demiyor.Belki 40’dan sonra daha çok sahiplenildiğini ama bu yaşa kadar beklemeninde riskleri bilmek gerekir.Herşey tozpembe gibi görülmesinden rahatsız olan Aksoy, 30 yaş ve altı kadınlarda %95‘i tedaviyle ve tedavi olmadanda hamile olabilme şansı var.40 ve üstü için durum böyle değil ve %35’i hiç bir zaman çocuk sahibi olamayacaklar. Meselenin 40 yaş olmadığınıda ekleyen Aksoy ne zaman istersem o zaman hamile kalırım sloganları ile kadınların kandırıldıklarını söylüyor.İstatistiklere göre 20 yaşındaki bir kadının ay başına düşen hamile kalma şansı %25 civarındayken bu oran 35 yaşında %9, 40 yaşındakilerin %6, 45 yaşındakilerin 0’a yakındır.
Özetlersek, Her yaşta hamile kalınabilir.Ama riskli bir teşebbüs olduğunu bilmeniz gerekir.