Dünyanın farklı kültürlerinden asırlardır işe yarayan 7 kocakarı ilacı
Kocakarı ilacını günümüzde pek kullanılma eğilimi gösterilmese bile dünyanın bir çok yerinde bir çok haşere ve hastalıklara karşı halen bilinmekte ve nesillerce aktarılmaktadır. Sizlere Bilim dünyasının deneylerle kabul ettiği dünyanın farklı kültürlerinden asırlardır işe yarayan 7 kocakarı ilacı hakkında bir yazı derledik. Tahta kurusuna doğal çözümleri, sütün ekşimesini önlemeyi, öksürük ve yaraları iyileştirmeye, soğuk algınlığı, mide hastalıkları ve sivrisineklere karşı uygulanan bu doğal ilaçları merak ediyorsanız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Dünyanın farklı kültürlerinden asırlardır işe yarayan 7 kocakarı ilacı
Tıbbın ilerleyemediği zamanlarda, insanlar kendi kendilerine hastalıkları tedavi etme yöntemi geliştirmiş ve buna asırlardır halk hekimliği olarak dillendirilmektedir. Halk hekimleri ise önerdiği tedavi ürünleri yıllardır kültürlerden dilden dile ulaşmıştır. Bu tür alternatif tedavi ürünlerine günümüzde kocakarı ilacı denmekte.
Tıbbın öyküsünü anlattığımız çok uzun bir yazımız var hemen yazımızın en alt kısmında. Bu yazımızı okuduğunuzda tıbbın nereden nereye geldiğini daha kolay anlayabilirsiniz.
Türk kültürüne baktığımızda Dede Korkut hikayelerinde ilginç tedavi yöntemleri görmekteyiz. Bunlardan biri Boğaç Han’ın yaralanması sonucu Hızır adında meçhul bir zatın önerisi olan dağ çiçeği ve anne sütü ile yapılan merhemi önerdiği yazmakta.
İslam öncesi Türk inancı olan Şamanizm’den gelen Ateş faktörü, İslamı kabul ettikten sonrada devam etmiştir.
Bir diğer meşhur inanç ise Lokman Hekim‘dir. Ölümsüzlük bitkisini bulduğu ve bu iksiri hazırladığı, sonrada gizli bir elin o ilacı döktüğü ve hazırlanışı ile ilgili notları da Ceyhan nehrine düştüğüne inanılır. Hatta Lokman Hekim’in Kur’an’da geçen Lokman peygamber olduğuna da inanılır. Ama Kur’an’da Lokman süresinde bahsedilen Lokman Peygamber ile Lokman Hekim arasında bağlantı kuracak hiç bir kelime yoktur.
İslamla tanışan Türk kültürü, şaman tedavi şekilleriyle birleştirerek, kötü ruhlar yerine cinler olarak değiştirmiş. Cinci hocalar, büyü yapan şahıslar da böylece ortaya çıkmıştır.
Halen günümüzde hem eskiden yapılan kocakarı ilaçları hemde cin çıkarma ayinleri en çok tercih edilen tedavi şekilleri olarak devam etmektedir. Biyoenerji denilen tedavi altında da bu iş insanları kandırma boyutu ile devam etmektedir.
Fakat Avrupa’da yaklaşık 200 yıldır onun kitapları okutulan İbn-i Sina bu kapsamda ayrı bir yeri bulunmaktadır. El-Kanun fi’t-Tıbb kitabı onun çok iyi bir bilim adamı olduğunu kanıtlamaktadır. Halk hekimliğine örnek olan İbn-i Sina’yı Razi, İbn el-Cezzar, İbn-i Nefis gibi bilim insanları tıbbın gelişmesine katkıda bulunmuşlardır.
Kocakarı ilaçları günümüzde halen kullanılmaya devam ediliyor. Tıbba güvenmeyen ciddi bir kesimin olduğunu söyleyebiliriz.
Sadece Türkiye değil dünyanın bir çok yerinde de kocakarı ilaçları yapılıp kullanılıyor. Fakat biz bu kocakarı ilaçlarından bilim tarafından araştırılıp onay verilen işe yarayan olanlarından bahsedeceğiz.
Kocakarı ilaçları dünyanın genelinde zamanında çözümü bulunamayan hastalıklar için umuttu. Amaç umudu devam ettirmek olabilir.
Buna örnek olarak Sarılık hastalığını gösterebiliriz. Bitler sarılığı tedavi etmede faydasızlar. İspanyol kültüründe sarılığı tedavi etmek için hastanın haberi olmadan 9 gün boyunca aç karnına 9 canlı bit yedirme adedi yaygındı.
Çağlar boyunca her kültürde çorba hazırlamaktan sarılığı tedavi etmek için bitleri yemeye kadar geniş bir yelpazede çeşitli “kocakarı ilaçları” geliştirilmiştir. Bazıları şarlatanlıktan öteye gidememekle beraber bazıları gerçekten de yarar sağlar.
İşte evde hazırlanıp işe yarayan ilaçlardan 7 tanesi ve ardında yatan bilimsel gerçekleri gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.
1. Tahta kurusunun kabusu: Fasülye yaprakları
İlk durağımız yakın bir bölge olan Balkanlar.
Eğer tahtakurusundan şikayet ediliyorsa, yatağın etrafına fasulye yaprakları serpilir ve huzura erilir.
2013 yılında yapılan araştırmada görüldü ki fasulye yapraklarında bulunan mikroskobik lifler böceğin bacağına saplanıyor ve böcek tuzağa düşüyor.
Araştırmacılar şu an bu liflerin yapay halini sentezlemeye çalışıyorlar. Böylece insanlar böcek öldürücülerle uğraşmak zorunda kalmayacaklar.
2. Kurbağalar
Rus kültüründe eğer bir kurbağayı sütün içerisine atarsanız sütünüz ekşimekten kurtulacaktır.
Kurbağanın fikrini soran araştırma henüz yok ancak sütün ekşimeden saklandığını söyleyen birçok araştırma var.
Bu da bilim insanlarını harekete geçirmeye yetti. 2012 yılında yapılan araştırmada amfibilerin (kurbağa gibi hayvanlar) ciltlerini kaplayan antimikrobiyal bir sıvı salgıladığı bulundu. Bu sayede kurbağalar nemli yerlerde büyüyüp gelişebiliyorlar.
Kahverengi kurbağada (Rana temporaria) 21 tane antimikrobiyal etkili madde bulundu ancak 2012 yılındaki araştırma hastalık yapan organizmalarla savaşan antimikrobiyal madde sayısını 76’ya yükseltti.
Bu salgılar sütün, bozulmadan sorumlu zararlı bakteri ve mikroplardan korunmasını sağlıyor.
3. Bal
Antik Mısırlılar, Çinliler, Hintler ve Afrikalılar ülserleri, yanıkları, organ kesilmelerini içeren çok uzun bir hastalık listesinde balı tedavi aracı olarak kullandılar.
Günümüzde doktorlar hastaların iyileşmesi için hala bal tavsiye ediliyor. Bal ile tedavi bir çok hastalıkta takviye olarak öneriliyor.
Örneğin öksüren çocuğa yatmadan yarım saat önce verilen bal öksürüğün sıklığını, şiddetini ve can sıkıcı özelliğini azaltıyor.
Dahası 1988 yılında İngiltere’de 59 insan üzerinde yapılan araştırmaya göre yara üzerine sürülen bal iyileşmeyi de hızlandırıyor.
4. Sarımsak
Ve bizim kültürümüzün de olmazsa olmazı mucizevi sarımsak!
Amerikan halkı sarımsağın boğmacayı (bulaşıcı bir solunum yolu rahatsızlığı) tedavi ettiğine inansalar da tek diş sarımsağın boğmacayı tedavi edemeyeceğini biliyoruz.
Ancak sarmısağın antiviral, antibakteriyel ve antifungal (mantara karşı) etkileri vardır.
Taze ezilmiş sarımsağın içinde “alisin” adı verilen bazı mikropları öldüren bileşiği içerir.
5. Sivrisineklere karşı hoşmeyve
Sivrisinekleri uzak tutmanın kullanışlı bir yolu da Amerika’da Mississippi halkının yaptığı gibi hoşmeyve bitkisinin (Callicarpa americana) yapraklarını ezerek vücuda sürmektir.
Başta biraz pis gelen bu yöntem araştırmacılar tarafından da kayda değer bulunmuştur.
Bu dut cinsi sivrisinekleri uzak tutan callicarpenal, intermedeol ve spathulenol 3 adet molekül içerir.
Çiftçiler ağaç yapraklarını ezerek atın cildi ile at koşumları arasına sürerlerdi ve bu işlem atları sivrisineklerin, at sineklerinin saldırısından korurdu.
Hala daha bu yöntemle insanlar da gece uykularını vızıltıların bölmesine izin vermiyorlar.
6. Soğan
Soğanlar eskiden beri tariflerin vazgeçilmezi olmuştur. Sağlık açısından da soğanın faydaları asırlardır konuşulmaktadır.
Yanlış biçimde fazla önem atfedilen gövde kısmının çıban, kurdeşen ve nöbetler gibi farklı hastalıkları tedavi edebildiği öne sürülse de soğanın etkisi bunları kapsamaz.
Soğan zengin C vitamini kaynağıdır, sülfürik bileşikleri, flavonoidleri, fitokimyasalları (bitkisel kimyasalları) içerir.
Fitokimyasallar kansere, kalp rahatsızlıklarına, osteoporoza ve diyabete karşı doğal koruyucudur.
Flavonoidler meyve ve sebzelere pigmentlerini verir ve Parkinson hastalığı, kalp damar hastalıkları ve inme riskini azaltır.
7. Zencefil
Zencefil, toprak altında yetişen bej rengi garip şekilli bir köktür.
Bazı durumlarda mide bulantısını önleyebilir.
İnsanlar zencefili genelde soğuk algınlığı, mide ağrıları ve adet sancıları gibi farklı durumlarda kullanıyorlar.
Zencefil, gebelikte görülen bulantı ve kusmanın tedavisinde çok etkili ve güvenlidir. Ancak aranızda araba veya gemi tutanlar varsa kötü haber: zencefil size etki etmiyor.
Zencefil kemoterapi hastalarının mide bulantısını tedavi etmekte de gayet başarılı.
Hatta ameliyatların öncesinde zencefil kullanan hastalar ameliyat sonrasında daha az mide bulantısı tarif ediyorlar.
2012 yılında yapılan bir başka çalışmada zencefilin kalın bağırsakta iltihabı azaltarak kolorektal kanser riskini azalttığı görülmüştür.
Ayrıca Bakınız
- İlk hastalık ne zaman ortaya çıktı? Salgın hastalıklar nasıl oluştu?
- Tarihte ilk hekim yada doktor kimdi? Geçmişten günümüze Tıp Tarihi
- Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir?
- Mucizevi Bitki Sarımsak hakkında bilimsel çalışmalar ve faydaları nelerdir?
- Soğan Kabuğunun faydaları nelerdir? Soğan Kabuğundaki Mucize
- Bitkisel ürünler Eczanelerde satışa başladı | Bitkilerden gelen sağlık