DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri

Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri

Yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak, turşu gibi salamura yapımlarında koruyucu olarak kullanılan ekşimiş meyve suyuna sirke denir. Tam bir Probiyotik kaynağı olmasından dolayı, bağışıklık sistemini güçlendirecek sirkenin aslında evde ne kadar kolay yapıldığı unutuldu. Yazımızda Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tariflerini, Üzüm ve Elmadan nasıl doğal sirke yapılır? Sirkenin faydaları ve zararları nelerdir? sorularına cevap vermeye çalışacağız.


Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır?

Eskiden sirke evde yapılmasına rağmen, şimdilerde herkes marketlerden alıyor. Market aldıkları için sirke kokusundan nefret ediliyor. Aslında evde sirke yapıldığında ne kadar güzel koktuğunu ve gerçek sirke tadını bir çoğumuz unuttu. Halbuki sirke ile ev temizliğinden tutun, vücut temizliğine kadar bir çok temizlikte kullanılabiliyor. Bu yazımızda sirkenin temizlik bakımından yönünü ele almayacağız. Ama Sirkenin temizlikte nasıl işe yaradığı ile ilgili daha önceki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

İlgili Link: Elma sirkesi cilt temizliğinde kullanılabilir mi? Elma Sirkesinin Faydaları

Probiyotikler, bağırsaklarımızda bulunan Bağışıklık sistemimizi koruyan ve güçlendiren minnacık yararlı bakterilerdir. Probiyotiklerin en çok sevdiği ve bağırsaklardaki yaşam formlarını geliştirmek, sayısını arttırmak için en iyi gıdalardan biride sirkedir. Sirkenin faydalarını en yüksek şekilde yararlanmak için evde geleneksel sirke kurmayı öğrenip, Evde yapılan doğal sirke ile tüm ailenizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Evde size geleneksel fermentasyon usulü ile sonbaharda nasıl üzüm sirkesi yapılır? kolay ve basitçe anlatacağız.


Evde Doğal Üzüm Sirkesi nasıl yapılır?

Önce malzemelere listeleyelim.

  • 2 kg kokulu kırmızı yada siyah üzüm (üzümleri alırken tarım ilacı sıkılmamış doğal olarak yetişen salkım üzümlerden bahsediyoruz. Özellikle yol kenarından uzak, egzoz gazı almamış doğal üzümleri tercih edin.),
  • 2 yada 3 yemek kaşığı hakiki doğal çiçek balı,
  • 3 litrelik cam kavanoz.

Nasıl yapılır?

  1. Üzümleri iyice yıkayın ve derin bir cam kase içinde ezin.
  2. Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. Burada dikkat edilmesi gereken kavanozun üst kısmında bir karışlık taşma payı kalmasına dikkat edin.
  3. Üzerine çiçek balını ilave edin ve ardından karıştırın.
  4. Karıştırma işi bittikten sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bezle örtüp, kenarlarından bağlayın. Burada amaç sinek yada toz girmesini engellemek.
  5. Güneş alan bir pencereniz varsa ona yakın bir şekilde cam kavanozu koyun. Dilerseniz güneş alan pencere kenarında bekletin yada oda sıcaklığında ortalama 26 derecede ve direk güneş almayan gölge yerlerde bekletebilirsiniz.
  6. İlk haftalarda 2 günde bir kavanozun ağzını açıp, tahta bir kaşıkla karıştırın. Ardından tekrar tülbentle kapatın.
  7. 4 ile 6 hafta sonunda hazırladığınız sirkenin üzerinde bir jöle yada deniz anası gibi bir maya oluşacaktır. Kavanozun ağız kısmında da sirke bakterilerinin oluşturduğu minik kurtçukları göreceksiniz. Eğer bunları görüyorsanız sirkenin fermantosyonu oluşmaya başlamasının işaretidir.
  8. Bu aşamaya geldikten sonra, üzümleri suyundan yani kalan posasından ayırmak için, temiz bir tülbent ile yada ince delikleri olan bir kevgir ile birinci süzme işlemini yapabilirsiniz.
  9. 8 ile 10 hafta sonra dibinde tortular meydana gelecektir.Tekrar temiz bir tülbent ile 2. kez süzme işlemini gerçekleştirin. Bundan sonra 4 ile 6 hafta daha dinlendirilmesi gerekir.
  10. 14 ile 16 hafta sonrası süzme işlemini tekrar yapmanız gerekmektedir. Bu işlem sirkenin tadının hoşunuza gidecek şekline kadar 3 ile 6 ay boyunca sürebilir.
  11. Normal bir sirkenin yapımında geçen toplam süre 4 ile 6 ay arasında değişmektedir.
  12. Son süzmeden sonra, artık sirkenizi şişelere boşaltıp, ağzını iyice kapatın. Hava almaması gerekmekte ve serin bir yerde saklayın.
Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri | Üzüm sirkesi yaparken kokulu asma üzüm kullanın

Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri | Üzüm sirkesi yaparken kokulu asma üzüm kullanın


Sirke yapımındaki püf noktalar

Üzüm sirkesi yaparken su eklemediğiniz için asit derecesi yüksek olacaktır. Bunu yumuşatmak isterseniz, sirke tamamen oluştuktan sonra 1 yada 2 su bardağı su katıp, ardından 2 yada 3 hafta daha ağzı kapalı bekletme süresini uzatmanız gerekir.

Eğer bal ilave etmeden sirke yapmak istiyorsanız, daha uzun süre beklemeniz gerekmektedir. Ballı 4 yada 6 ay iken, 8 yada 10 aya kadar uzayabilir.

Sirke yapımında kesinlikle plastik kaplar kullanmayın. Fermente işlemi asidik bir işlem olduğundan mayalanma sırasında plastiklerin içindeki kimyasallar ile etkileşime girip, zararlı bir sirke elde edilebilir. Bu yüzden sirke yapımlarında cam yada ahşaptan yapılan fıçılar kullanılması gerekmektedir.

Sirke bazen eldeki baharatlar ile de zenginleştirilebilir. Mesela yaptığınız bir sirkenin içine, taze kekik dalı atabilirsiniz. Ağzı kapalı 1 yada 2 hafta bekledikten sonra tadında değişiklikleri fark edebilirsiniz.

Fermente gıdalar ve Doğal sağlık ürünleri listemizdeki yoğurt ve kefir tarifleri aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.