Alerjiler nasıl meydana gelir? Bağışıklık sistemi alerjilerden nasıl korur?
Alerjiler, 7’den 77’ye bir çok kişinin başındaki ciddi sorunlardan biridir. Halbuki alerjiler, bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkimeler sonucu oluşur. Peki bu iyi mi kötü mü? Bu yazımızda Alerjiler nasıl meydana gelir? Bağışıklık sistemi bizi alerjik hastalıklardan nasıl korur? Alerjik hastalıklar tedavi edilebilir mi? Alerjilerden kurtulmanın yolları nelerdir? sorularına uzmanlardan aldığımız bilgiler eşliğinde cevap vermeye çalışacağız.
Alerjiler nasıl meydana gelir? Bağışıklık sistemi alerjilerden nasıl korur?
Dikkat ederseniz her insanda farklı farklı alerjiler görmekteyiz. Mesela evde oyun oynayan iki arkadaştan biri halıdan çıkan tozdan hapşırmaya başlar, ama diğeri bu durumdan etkilenmez. Kimileri bahar gelince polenlerden kaynaklanan Alerjik rinit ile adeta baharın gelmesi ona zehir olurken, bir başkası çimenlerde kırlarda koşar ama hiç bir şey olmaz. Peki bunun sebebi nedir? Neden bazı insanların alerjileri var? Neden alerjik rahatsızlıklar ortaya çıkar?
Alerjiler, bağışıklık sisteminin aşırı çalışıp, tepkimelerini normal üstü vermesinden kaynaklanır. Bağışıklık sistemi vücuda gelen bir maddeyi eğer zararlı kabul ederse, tüm varlığı ile yok etme girişimine başlar. İşte verilen bu tepkimelere alerjik reaksiyonlar denir. Mesela Ciltte oluşan lezyonlardan ürtikere, bahar nezlesi yada saman nezlesinden astıma kadar çeşitli türde meydana gelebilir. Bu alerjik tepkimelerden özellikle astım atakları veya anaflaktik şok denilen ölümcül sonuçlar da meydana getirebilir.
Alerjik reaksiyonlarının cevabının içinde gizli olan tek bir etken vardır. Oda Bağışıklık sistemidir.
Mesela Alerjik Rinit yada Saman Nezlesi yada Bahar alerjisi dediğimiz durum. Nezle gibi hastalıklarda burundan gelen herhangi bir bakteri Bağışıklık sistemi algıladığında onu dışarı çıkarmak için sümük adındaki salgı ve hapşırma ile atmaya çalışır. Nezlenin herhangi bir tedavi şekli yoktur. Zaten bağışıklık sistemi çalıştığı için içeride hummalı bir çalışma vardır. Alabileceğiniz en iyi nezle ilacı Parasetemol çeşitleridir. Bunlar bağışıklık sistemine sakin ol rahatla sen kralsın senden büyük yok gibi telkinler verir. Yani kısacası iyileştirici bir özellikleri yoktur. Halbuki onun yerine bağışıklık sistemini rahatlatacak Probiyotik doğal zerdeçallı ve zencefilli bir ev yoğurdu yada bağışıklık sistemi destekleyici bir bitki çayı (ıhlamur, yeşil çay, meyan kökü, limon suyu ile yapılır) daha etkilidir.
Nezlenin kronik alerji hali Saman Nezlesinde de durum benzerdir. Bağışıklık sistemi buruna yada ağıza gelen polenlere karşı ciddi tepkime verir. Bir ay yada 3 ay süresince bağışıklık sistemi bunla uğraşır. Her sene bu süre uzayabilir.
20. yüzyıla kadar İbni Sina’nın kitaplarını bir referans olarak Tıp ilimlerinde kullanan Avrupa’nın Ortodoks tıbbı, alerjilerin ve aşırı duyarlılık gösteren reaksiyonların, alerjiye eğilimli kişilerde görüldüğünü söyler. Fakat burda bir tezat var. Bazı kişiler hayatları boyunca hiç bir alerjik reaksiyon göstermez iken, bir anda hayatlarının belli döneminde birden alerjik hastalık oluşur. Nasıl olur da o zamana kadar alerjik tepkime rastlanmayan kişi, bir anda alerjiye eğilim gösterir?
Artık alerjilerle ilgili yeni araştırmalar ve bulgular artık meseleyi biraz daha akılcı olarak ele almaktadır.
Alerjik Hastalıkların tedavisi mümkün mü?
Modern Tıp bu konuda gerçekten şu ana kadar çaresiz kaldı. Çaresiz kalmakla beraber birde daha kötü tedavi yolları üretmekte. Alerjisi olan hastalara, tıpkı Parasetomollerdeki gibi Bağışıklık sisteminin cevabını baskılamak için Antihistaminik ilaçlara ve kortizonlu ilaçlar reçetelere yazılıp, hastaların alerjik sürelerinde adeta koyun gibi bir hale getirip, alerjik reaksiyonları baskılamaya çalışmaktadır. Verilen bu ilaçlar alerjiyi tedavi etmiyor ve hastaya çok fazla yan etkileri vardır.
Fakat aniden gelişen alerjik tepkimeler, hastanın hayatını kurtarmak adına, acil müdahale için bu ilaçlar kurtarıcı rolünün de olduğunu es geçmemeliyiz. Belki de dünyada milyonlarca kişi ölümden bu ilaçlar sayesinde kurtulmuştur. Ama kronik yani devamlı tekrarlayan alerjiler için bu ilaçlara başvurmak ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Dikkat edilirse kronik alerji mesela Alerjik Rinit yada Saman nezlesini bu ilaçlar kullanarak tedavi olmuş kişiler var mı? bir sonraki bahar gelmesinde alerjik tepkime göstermedi denilebilir mi?
Kronik alerjiler için doğal yollarla tedaviyi, Modern Tıp son yüzyılda kendi koyduğu kurallar dışında hiç bir bilgiyi kabul etmedi. Gelişen ilaç sektörü de bunu devamlı insanlara bir şekilde aşıladı. Halbuki yüzyıllardan beri gelen doğal tedaviler neden kabul edilmez ki? Geçmişteki İbni Sina gibi hekimlerin önerdiği tedavi şekilleri neden bir Doktor tarafından ön görülmez yada kabul edilmez? Türkiye’de yıllar sonra devlet onaylı ilk defa eczanelerde yapay ilaçlar yerine bitki kürleri yerine almaya başladı. Yapay ilaçlarla hastanın tedavisi sağlanırken, diğer taraftan başka bir organın da zarar gördüğü apaçık ortada. En basit bir ilacın prospektüsünü açıp, yan etkileri kısmını okuduğunuzda ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Şimdi sizlere Alerjik hastalıkların nasıl tedavi edilebilirliğini yapılan araştırmalarla anlatacağız.
Alerjik Hastalıkların çözümü için Bağışıklık sistemini güçlendirmeli
Bağışıklık sisteminin bağışıklık hücrelerinin yüzde 80’i bağırsaklarda bulunur. Bağırsaklar deyince akla gelen ilk şey Probiyotiklerdir. Alerjik hastalıklar, bağırsaklardaki probiyotiklerin zarar görmesi sonucu oluşur. Bu bozulma tedavi edilirse, Alerjik hastalıklardan kurtulabiliriz anlamına gelir mi? Bunun cevabını araştıran bilim insanlarının edindiği sonuçlara göre evet. Atopik dermatit yani egzama, saman nezlesi yani alerjik rinit ve alerjik astım gibi hastalıkların tedavisinde başarılı olundu. Probiyotikler bağırsağın mukozasında koruyucu tabaka oluşturup, bağışıklık sisteminin cevaplarını düzenleme konusunda ne kadar önemli oldukları görüldü. (Kaynaklar: 1,2,3)
Probiyotikler bağırsak mukozasının “epitelyal bariyer” işlevini güçlendirip, zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, bağışıklık sistemini dengede tutar.
Bunun en iyi araştırmasını Amerikan Pediatri Akademisi tarafından yapıldı ve sonuçları yazılanları destekliyordu. Bebeğin ilk 6 ayında eğer Alerjik bünyeli ise probiyotikler tedavi için kullanması gerektiğini açıklamışlardı. Egzama lezyonları ve Egzama tedavisinde de probiyotikler kullanılabiliyor. Hem önlenmesi açısında da hemde koruyucu olarak bulaşıcı durumlarda yardımcı.
Alerjik bünyeli çocuklarda egzama çok sık görülüyor. Bunun nedenlerinden biri bağışıklık sistemidir. Probiyotik kullanarak alerjik bünyeli çocukları egzamadan korur demeden önce 2001 yılından itibaren 9 ciddi bilimsel tıbbi araştırma yapıldı. Yüzde 60’ına yakın alerjiye eğimli çocuklar probiyotiklerle, daha az alerjik hastalıklara yakalandılar.
Alerjik hastalıklarda kortizon ve antihistaminik ilaç kullanımına ara verip, Probiyotiklerle hassas bünyeli çocukları daha çok kimyasal aldırmaya gerek kalmadan, doğal yollarla çözüme gidebilirsiniz.
Alerjiye doğal çözüm arıyorsanız mutlaka Probiyotiklere başvurmanız gerekmekte. Bunun için Probiyotik ev yoğurdu yapmayı kesinlikle öğrenmeli, tüm ailenin sağlığı için Probiyotiklerin önemini anlamalıyız.
İlgili Link 1: Evde Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? Doğal ev yoğurdu tarifleri
İlgili Link 2:Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri
Alerjilere ve Kaşınmalara doğal çözüm mü arıyorsunuz?
İşte size doğal çözüm Probiyotikler!
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- Van der Aa LB, Heymans HS, Van Aalderen WM, Sprikkelman AB. Review of the theorotical background and clinical evidencec Pediatr Allergy Immunol, 2010;21:e355-67,
- Schmidt EG, Claesson MH, Jensen SS, Ravn P, Kristenses NN. Antigen-presenting cells exposed to Loctabacillus acidophillus NCFM, Bifidobacterium bifidum BI-98 and BI-504 reduceregulatory T-cell activity. Inflamm Bowel Dis 2010; 16:390-400,
- 2010 by the American Academy of Pediatrics. Clinical Report- Probiotics and Prebiotics in Pediatrics Review article.
- The Role of Prebiotics and Probiotics in Human Health (pdf ingilizce)