DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar Tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar Tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?

Besinlerimizi düzensiz ve sağlıksız bir şekilde tükettiğimiz zaman hastalıklara da zemin hazırlamış oluruz. Uzun ve sağlıklı yaşamak için düzenimizi en iyi şekilde kurmayı amaç edinmeliyiz. Unutulmamalıdır ki; planlı, düzenli yaşayan insan, yediklerine de dikkat ettiği müddetçe bağışıklık sistemini kuvvetlendirmiş olacaktır. Dolayısıyla vücudumuz da mikroplar ile savaşmaya hazır hale gelmiş olur. Yani direncini, virüslere ve bakterilere karşı koruyabilmektedir. Bu da kişinin kendi iradesi ile mümkündür. Her zaman doğru şekilde beslenmeli ve ne yediğimizi bilmeliyiz. Yediklerinizin yararlı ya da zararlı olduğunu bilmek, birçok hastalığın önüne geçmekte fayda sağlayacaktır. Bu yazımızda Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar tıkanıklığının nedenleri nelerdir?Damar tıkanıklığından kurtulabilmek için yapmanız gerekenler nelerdir? Damar Tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır? sorularının uzmanlarımızdan aldığımız bilgilerle yanıtlamaya çalışacağız.


Damar Tıkanıklığı Nedir? Nasıl Oluşur? Kurtulabilmek İçin Yapmanız Gerekenler Nelerdir?

Damar tıkanıklığı sorunu özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve en önemlisi de kalp krizine kadar gidebilen bir hastalıktır. İlerlemiş olan yaşlarda, tansiyon, diyabet gibi rahatsızlıklar görülüyor ise; bu hastalıklar damar tıkanıklığını tetikleyici unsurlar haline gelir. Üstelik neredeyse günümüzün hastalıklarından birisi haline gelmiştir. Damar tıkanıklığını ya da kalp rahatsızlıklarını en çok tetikleyen şey ise; bol kolesterollü beslenmek ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Bunların sonucu olarak maalesef ki kalp krizi riskleri çok büyük oranda artacaktır.

Birçok radyoloji uzmanı, damar tıkanıklığının en büyük sebebinin damar sertliği olduğunu söylemektedir. Bunun tıptaki adı ise ateroskleroz olarak bilinmektedir. Konuyu derinden anlatalım. Şöyle ki; yüksek tansiyon, sigara, diyabet yani şeker hastalığı, ileri yaş ve kötü kolesterol gibi faktörler, damar duvarına hasar vermektedir. Bu da damardaki plak oluşumları olmasına neden olur. Yağdan ve kolesterolden oluşmuş olan bu plaklar, zaman içerisinde damar duvarlarında toplanır ve tıkanmasına neden olur.

Böyle durumlarda yapılması gereken ilk şey; kötü kolesterolden uzak durmak, yaşam tarzımızı değiştirmek yani hareketli ve egzersizli bir yaşam biçimine dönmek ve kesinlikle sigara kullanımına son verilmesi gerekmektedir. Yapılan bu iyileştirmeler ile damar tıkanıklığının, ilerlemesi engellenebilir. Fakat damarlarda tıkanıklık ya da daralma var ise; bunun hiçbir şekilde ilacı bulunmamaktadır. Damarın açılması için kesinlikle müdahale yapılması şarttır.

Koroner damarlarda yaşanan tıkanıklık ya da daralmanın, kalp krizine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda, yapılan en etkili yöntem bypass ameliyatıdır. Bypass ameliyatları; 1950 yılları itibariyle dünya genelinde uygulanmakta ve kalp hastalıklarının tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde, en büyük ölüm sebebi kalp ve damar hastalıklarıdır. Türkiye’yi ele aldığımızda 5 ile 10 milyon arasında kalp hastası olduğu bilinmektedir. Bir yıl içerisinde yaklaşık 100.000 kişi de bypass ameliyatı olmaktadır.

Kalpteki damar tıkanıklığının baş sebepleri olarak obezite, yüksek kolesterol, sigara ve stres olarak bilinmektedir. Kalp damarlarında oluşmuş olan tıkanıklık için 3 farklı yöntem uygulanmaktadır. İlk etapta damar tıkanıklığının olduğu yer ve aşaması oldukça önemlidir. Damarların tıkanıklık derecelerine bakılarak, ilaç tedavisi başta olmak üzere, balon stentleme ya da bypass ameliyatları yapılmaktadır. Unutulmamalıdır ki; bu tedavi yöntemlerinden en uzun vadeli olanı bypass ameliyatlarıdır. Kalp damarlarında daralma olan birinin en büyük şikayetleri de; kol, çene, göğüs ve sırt ağrılarıdır. Bu tip ağrılara sahip olan kişilerin doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir.

Hastalar, genelde bypass ameliyatlarından çekinmektedir. Ancak kesin yöntem bypass ameliyatıdır. Uzmanlar; tıkalı damara sahip olan bir insanın, normal bir insandan çok daha kalp krizi riskine sahip olduklarını belirtmektedir. Hastaların da bypass ameliyatından korkmamaları gerektiğini söylemektedirler. Günümüz teknolojisi ile birlikte bypass ameliyatlarındaki riskin yüzde 1’in bile altında olduğu bilinmektedir. Ayrıca teknoloji sayesinde ameliyat sonrasındaki iyileşme süresi de oldukça kısaldı. Ayrıca hastaların çoğunun ameliyatları, kalbi durdurulmadan yapılmaktadır.

Bu tür rahatsızlıklara sahip olanların gecikmeden, bir uzmana danışmaları gerekir. Çünkü ameliyat olma durumunda dahi, şeker hastalığınızın olup olmaması ve sigara kullanımını bırakmak oldukça önemlidir. Bu sebeplerden ötürü; hareketli bir yaşam tarzına dönmeli, bütün kötü alışkanlıklardan uzak durulmalı ve yüksek kolesterollü gıdaları tüketmemeliyiz. Kalp ve damar sağlığı oldukça önemlidir. Bunun önemini bilmeli ve özenle yaşamaya gayret göstermeliyiz.

Okumadan GeçmeDamar sertliğini önlemede keşfedilmiş yeni bilimsel bulgular

Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar Tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? | Damarların içindeki birikme zamanla kan dolaşımını engelliyor

Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar Tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? | Damarların içindeki birikme zamanla kan dolaşımını engelliyor


Damar Tıkanıklığından Kurtulabilmek İçin Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?

Hepimiz irademize sahip olup kendimizi yönetirsek, vücut sağlımız ile adeta bir dost oluruz. Yukarıda bahsi geçen hastalıkların en önemlisi de damar hastalıklarıdır. Damar hastalıkları, vücuda ciddi zararlar veren kalıcı hastalıkların başlangıcı konumundadır. Çünkü vücuttaki bütün düzen, damardan geçen kandır. Sağlıklı kan akışının sağlanmaması ve damar tıkanıklıklarının yaşanması, hastalıkların habercisi haline gelir. Bu da damar sertliğine ve tıkanıklara sebep olur. O nedenle damar tıkanıklığına sebep olacak zararlı besinler kesinlikle tüketilmemelidir.

Ayrıca vücuda yapılan sıvı alımı, kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Vücuttaki sıvı yetersizliği de böbrek hastalıklarına neden olur. Vücuttaki sıvının yetersiz oluşu da damar sertliklerine yol açar. Bu nedenle su yaşam kaynağımız ve sağlıklı yaşamın tek gerçeğidir. Dilerseniz, damar tıkanıklığına sebep olan besinlerin ne olduğundan bahsedelim. Kalp ve damar sağlığımız için, bu tür besinleri tüketmemeye gayret edelim.

Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar Tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? | Kalp krizi geçirildiğinde acil müdahale gereklidir. Her kalp krizi kalp kasında hasara neden olur

Damar Tıkanıklığı nedir, nasıl oluşur? Damar Tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? | Kalp krizi geçirildiğinde acil müdahale gereklidir. Her kalp krizi kalp kasında hasara neden olur

1. Katı Yağların Aşırı Tüketiminden Kaçınmalıyız!

Bahsi geçen katı yağ elbette ki kahvaltıda tüketilen margarindir. Ekmeğin üzerine sürünce inanılmaz bir lezzete sahip olan yağ, yüksek miktarda kalori içermektedir. Aşırı tüketimde de fazla kilolara sahip olmanıza neden olur. Yiyeceklerin en kilo yapanı denildiğinde ilk akla gelen margarinlerdir. Çünkü yağların vücuttaki emilimi oldukça zordur. Bu yüzden karaciğerde yağlanmaya ve damar hastalıklarına neden olur. Katı yağların aşırı tüketilmemesi, kalp ve damar hastalığına yakalanmamak için önerilmektedir.

Bakmadan Geçme: Kalp naklinin yerini alabilen Kalp yaması nedir? Kalp yaması nasıl çalışır?

2. Acı Biber Turşularının Aşırı Tüketiminden Kaçının!

Bazı insanlar acıyı oldukça sever. Evet iştah arttırıcı olarak bilinir. Hem mideye acı hissi verir hem de sindirimin hızlanmasına yardımcı olur. Ancak sirkeli, sarımsaklı olan biber turşuları, damar tıkanıklığına yol açmaktadır. Özellikle sivri biber; içerisinde bulundurduğu baharat ve acı nedeniyle aşırı tüketilmemelidir. Damar hastalıklarını önlemek için aşırı baharattan, acı ve sirke bulunduran gıdalardan uzak durulmalıdır.

3. Aşırı Tuzlu Yemeklerden Kaçının!

Her şeyin olduğu gibi tuzun da vücuttaki yeri oldukça önemlidir. Vücuttaki temel yapı taşlarından biridir. Özellikle zeka gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Ancak tuzlu gıdalar aşırı tüketildiğinde, damar hastalıkları ve tansiyona sebep olmaktadır. Mümkün olduğunca az tuzlu besinler tüketmeliyiz. Tuzun fazla kullanımı, damar hastalıklarına yol açmaktadır.

4. Trans Yağ ve Karbonhidrat Barındıran Besinlerden Kaçının!

Sağlığınız için yağlı gıdaların, vücudunuza oldukça zararlı olduğunu unutmamalısınız. Çünkü bu yağlar vücutta birikir ve aşırı kilolara neden olur. Bu sebeple karbonhidrat türü gıdalar hareket ile yakılmalıdır. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için, öğünlerinizde aşırı yememeli ve trans yağ içeren besinlerden uzak durmalısınız. Trans yağların, damar hastalıklarına sebep olan gıdaların başında geldiği unutulmamalıdır. Vücudunuzun, her daim sağlıklı besinlere ihtiyacı vardır.

5. Kızartma Olarak Tüketilen Gıdalardan Kaçının!

Özellikle Türkler, millet olarak kızartmayı oldukça severiz. Patates kızartması, patlıcan, kabak ya da biber. Evet çok güzeller ancak yağı fazlası ile içlerine hapis ederler. Kızartma ısıyla beraber yanma halini aldığından dolayı kimyasalların ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle sebzelerin kızartmaları, damar tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Sebzeler kızartma yerine haşlama yöntemi ile pişirilmeli ve tüketilmelidir. Kalp ve damar hastalıkları insan vücudunun bütünlüğünü etkiler. Bu nedenle sağlımıza dikkat etmeli, her şeyin aşırı tüketiminden kaçınmalıyız. Özellikle yağlı, bol baharatlı besinlerin tüketimi azaltılmalı, kan dolaşımını hızlandıran meyve ve sıvıların tüketilmesi gerekmektedir.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.