Dünya üzerinde en çok konuşulan 11 dil hangileridir?
Hepinizin bildiği gibi dünya üzerinde birçok dil konuşulmaktadır. Her toplumun farklı bir geleneği, farklı bir yaşam tarzı ve bununla birlikte farklı dilleri vardır. Bu yazımızda sizlere; dünya üzerinde en çok konuşulan dilleri anlatacağız. En çok konuşulan diller hangileridir? Dünya üzerinde en çok konuşulan 11 dil hangileridir? Sıralama şeklinde listeleyip aynı zamanda dünya üzerinde en çok konuşulan dillerin kısaca özelliklerinden bahsedeceğiz.
Dünya üzerinde en çok konuşulan 11 dil hangileridir?
Dünya üzerinde uluslararası ortamda toplam yüz doksan üç ülke vardır. Her ülkenin tarihi, kültürü, geleneği, yaşan biçimi ve dili kendine özgü halde gelişmiştir. Özellikle dil olgusu zamanla belki de en çok değişime ve gelişime uğrayanlardan birisidir. Peki dünya üzerinde en çok konuşulan diller hangileridir?
1. Mandarin
Mandarin dilini dünya üzerinde konuşan insan sayısı bir milyarın üzerindedir. Çin’de konuşulan mandarin dili teyit edeceğiniz gibi nüfusun kalabalık olmasından ileri gelmektedir. Oldukça zor olan Mandarin dilini konuşmak için özellikle tonlamalara dikkat etmek gerekiyor. Dört farklı tonlamaya sahip olan kelimelerin telaffuz ediliş şeklinde verdiğiniz tona göre kelimenin anlamı değişiyor. Çin alfabesinin Latin harflerle gösterimine ise Pinyin denilmektedir. Bu dilde merhaba demek için “Ni Hao” (Nee HaOW) olarak söylemeniz gerekiyor.
2. İngilizce
Büyük bir sürpriz ile birinciliği Mandarine kaptıran İngilizce, Mandarinin aksine tüm dünyanın konuştuğu, evrensel bir dil haline gelmiştir. Birçok ülkede zorunlu yabancı dil olarak öğretilen İngilizce’yi dünya üzerinde konuşan insan sayısı beş yüz sekiz milyonun üzerindedir. Milattan sonra beşinci yüzyılda Anglo ve Saksonların Englaland’a gelmeleri ve burada konuştukları dile “Englisc” demeleri bu dilin tarihi başlangıcı olarak sayılır. Resimde de ilk İngilizce ile yazılan “Beowulf” yer almaktadır. Geçmişi bu kadar derinlere varan dilin bu kadar çok konuşuluyor olmasına şaşırmamak gerekmektedir.
Anadili İngilizce olan ülkeler aşağıdadır.
- Amerika Birleşik Devletleri 214.809.000
- Birleşik Krallık 58.200.000
- Kanada 17.694.830
- Avustralya 15.581.334
- İrlanda 4.200.000
- Güney Afrika 3.673.203
- Yeni Zelanda 3.500.000
- Singapur 665.087
Bilgi depomuzu gelgez: Yabancı dil nasıl hızlıca öğrenilebilir? Yabancı dil öğrenmenin püf noktaları
3. Hintçe
Birden fazla lehçeye sahip olan Hintçe, Hindistan’ın nüfusunu da göz önüne alırsak üçüncülüğü hak etmiş pozisyondadır. Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran göbeğine bağlı olan Hintçe özellikle son dönemlerde “Bolywood” etkisiyle parlayan Hindistan film sektörü sebebiyle insanlarda merak uyandırmıştır. Yirmi sekiz harften oluşan Hint alfabesinde yalnızca üç adet sesli harf vardır. Pakistan’ın resmi dili halinde kullanılan Urduca’nın Arap alfabesi kullanılarak yazılmaktadır. Hintçe bir merhaba demek için “Nameste” (Nah-Mah Kal) demeniz yeterli olacaktır.
4. İspanyolca
Birçok ülkede resmi dil olarak kullanılan İspanyolca dünya üzerinde üç yüz doksan iki milyonun üzerinde konuşan sayısı ile listemizin dördüncü sırasında yer alabilmektedir Özellikle Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelerinde konuşulmaktadır. Kulağa her ne kadar hoş gelse de gramer olarak bir hayli zordur ve özellikle fiil çekimlerinin sayısı fazladır. Resmi dil olarak İspanyolcayı kullanan ülkelerin listesi şu şekildedir; İspanya, Arjantin, Bolivya, Kosta Rika, Küba, Şili, Kolombiya, Panama, Papua Yeni Gine, Uruguay, Venezuela, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Porto Riko, Peru, Paraguay, Ekvador, Filipinler, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Peru ve Porto Riko. Bu dilde bir merhaba demek için “Hola” (OH-LA) demeniz yeterli olacaktır.
5. Rusça
Henüz listenin başlarında olmamıza rağmen Rusçayı görememiş olmanıza şaşırmayın. Beşinci sırayı alan Rusçayı dünya üzerinde konuşan sayısı iki yüz yetmiş yedi milyonun üzerindedir. Kiril alfabesi kullanılan Rusça kaba saba bir dil olarak görülse de dünya edebiyatının birçok değerli yazar ve şairi buradan çıkmıştır. 33 harften meydana gelen Rusçada sert ve yumuşak sessizler, tonlu ve boğuk sessizler yer almaktadır. Tarihte ilk defa Rus dilinin kullanılmaya başlanması sekiz yüz elli sekiz yılına denk gelmektedir. En yaygın kullanıldığı ülkeler ise; Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Belarus’tur. Rusça merhaba demek için “Zdravstvuite” (ZDRAST vet-yah) demeniz yeterli olacaktır.
6. Arapça
Listemizin altıncı sırasını çok da uzak olmadığımız bir coğrafya ile devam etmektedir. Dünya üzerinde yaklaşık iki yüz kırk altı milyon insan Arapça konuşmaktadır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın tamamı Arapça kullanmaktadır. Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Bahreyn, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Mısır, Lübnan ve Yemen bu dilin en çok kullanıldığı ülkelerin başında gelmektedir. Alışageldiğimiz birçok dilin aksine yazılıp okunurken soldan sağa değil sağdan sola okunmakta ve yazılmaktadır. Kullanılan alfabe de Arap alfabesidir. Milattan sonra ikinci ve dördüncü yüz yıllarda Nebati yazısı olarak ortaya çıkan bir yazıdan esinlenildiği düşünülerek ortaya çıkmıştır. Özellikle İslamiyet’in yayılması sırasında Arapça konuşulan topraklar genişlemiştir. Bu dilde bir merhaba demek için ise “Al salaam a’alaykum” (Selam Aleyküm) demeniz yeterli olacaktır.
7. Bangalce
Belki de Mandarin dilinden sonra sizi bu listede en çok şaşırtan dil Bangalcedir. Dünya üzerinde iki yüz on bir milyondan fazla insanın kullandığı Bangalcenini listemizin yedinci sırasında yer almasının en büyük nedeni Bangladeş nüfusudur. Bangladeş ülkesi; yaklaşık yüz yirmi milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Dilin kökenine bakıldığında, Asya’nın Bengal isminde bilinen bölgesidir. Hindistan üzerindeki hem Bengal eyaletini hem de Tripura ve Assam eyaletlerinin tümünü kapsamaktadır. Alfabe toplamda altmış harften meydana gelmektedir. Altmış harfin on altı tanesi sesli ve otuz dört tanesi sessizdir. Bu dilin en ilginç tarafı ise yazılırken herhangi bir şekilde büyük harf ve küçük harf kavramının olmamasıdır. Çoğu batı dili gibi soldan sağa yazılmaktadır. Bu dilde merhaba demek için “Ei Je” (EYE-jay) demeniz yeterlidir.
8. Portekizce
Yüz ölçümü olarak birçok ülkenin yanında küçük bir paya sahip olsa da yeryüzünde yüz doksan bir milyon insandan fazlasının konuştuğu bir dildir Portekizce. Henüz on ikinci yüzyılda İspanya’dan bağımsızlıklarını kazanmış olsalar da dillerine sahip çıkarak listemizdeki sekizinci sıradaki yerini almıştır. Bu dilin Portekiz’in dışında en çok kullanıldığı yerler; Brezilya, Venezuela, Makao, Angola gibi ülkelerdir. Bu dilde merhaba demek için “Bom Dia” demeniz yeterlidir.
9. Malayca
Listemize şaşırtıcı bir şekilde Malayca ile devam ediyoruz. Dünya üzerinde yüz elli dokuz milyon insandan fazlasının konuştuğu Malayca Singapur, Malezya ve Brunei’nin resmi dilidir. Bu ülkelerle birlikte Tayland, Filipinler ve Endonezya’da da konuşulmaktadır. Bu dilde bir merhaba demek için “Selamat pagi” demeniz yeterlidir.
10. Fransızca
Yeryüzünde kimi kadınlar için dünyanın en romantik dili olarak yer alan Fransızcayı konuşan insan sayısı yaklaşık olarak yüz elli dokuz milyon kişinin üzerindedir. Bunca dil arasında Avrupa’nın tam göbeğinden bir dile yer vermemek olmazdı. Konuşması hayli zor olan Fransızca kökenli bir dil olmasıyla da tanınmaktadır. Roman dilleri alt biriminden olan Fransızca tarihi köken açısından Frenk göçmenlerinin Cermen dillerinden etkilenmiştir. Fransızca dünya üzerinde; Kanada, Belçika, İsviçre, Afrika, Lüksemburg ve Monako gibi birçok ülkede konuşulmaktadır. Bu dilde bir merhaba demek için “Bonjour” demeniz yeterlidir.
Bunca dil arasında kendi dilimiz hakkında bilgi vermemek (üstün körü de olsa) haksızlık olur.
11. Türkçe
Ural-Altay Dil ailesinin mensubu olan Türkçeyi dünya üzerinde konuşan insan sayısı yaklaşık olarak yüz milyonun üzerindedir. Sondan eklemeli olan dilimiz öğrenim kolaylığı açısından İngilizceden daha zor bir yapıya sahiptir. Özellikle gramer olarak geniş bir havuza sahip olan dilimiz sadece Türkiye içerisinde değil Kafkaslarda ve Orta Asya’da da sıklıkla kullanılmaktadır. Bir milleti millet yapan en önemli değerlerden birisi olan dil olgusu mutlak suretle korunmalıdır. Kültür dilden dile geçer ve bir sonraki nesillere yine dil vasıtası ile aktarılır. Bu sebeple özümüzden ve tarihimizden kopmamak adına dil önem arz eden konuların başında gelmektedir. Yabancı sözcükleri dilimize “Türkçeleştirerek” almak bu konudaki hassasiyeti göstermektedir.