DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir?

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir?

Sizler için günümüzde birçok kişide görülen tansiyon hastalığı ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık. Tansiyon sinsi ve ciddi bir rahatsızlıktır. Oldukça dikkatle gözlenmesi gerekmektedir. Yazımız içerisinde; Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nasıl anlaşılır? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nasıl tedavi edilir hangi tedavi yolları yapılır? Tansiyonu çıkaran yiyecekler hangileridir? Hipertansiyon hastaları hangi besinleri tüketmelidir? sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.


Tansiyon Nedir? Yüksek Tansiyon Nedir? Tansiyon Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tansiyonun tanımı ile başlayalım. Öncelikle tansiyon denilen şeye kan basıncı demek doğru olacaktır. Vücudunuzdaki damarlar içerisindeki kan, dolaşım yaptığı esnada bir basınç oluşturmaktadır. Bu basınç ta gün içerisinde yapılmakta olan iş ya da yediğiniz besine göre bazı farklılıklar gösterebilir. İşte bunun adına da tansiyon denmektedir. Tansiyonu iki şekilde ölçümlemek mümkün olacaktır.

  1. Sistolik Basınç (Büyük Tansiyon)
  2. Diyastolik Basınç (Küçük Tansiyon)

Tansiyon hastalığında iki durum da ciddi ve tehlikelidir. Ancak yüksek tansiyon hastası, daha yüksek önem arz etmektedir. Yüksek tansiyonun diğer adı ise hipertansiyondur.


Yüksek Tansiyon Nedir? Normal tansiyon ne kadar olmalı?

Kişinin bir gün içerisinde, kan basıncının belli bir süre ile yüksek olması durumuna yüksek tansiyon yani hipertansiyon denilmektedir.

Tansiyonu milimetre civa mmHg cinsinden tanımlamak mümkündür. Bir insan için olması gereken, yani en uygun değere sabit tansiyon değerleri; büyük tansiyonun 12 mmHg, küçük tansiyonun ise 8 mmHg olmasıdır.

Damarlardaki kan basıncının, yani tansiyonun 120 ila 129 mmHg arasında olmasına normal tansiyon denir. Eğer tansiyon 130 ila 139 mmHg arasında ise bu duruma da yüksek normal tansiyon denilmektedir.

Eğer tansiyon, 140 mmHg ya da üzeri ise bu durum yüksek tansiyona işarettir. Hipertansiyon denilen bu hastalık, özellikle Türkiye’de çok yaygın şekildedir. Bu konuda bir istatistik, her 3 kişiden 1’inin hipertansiyon hastası olduğunu söylemektedir.

Ancak erkeklere göre kadınlarda daha sık görülmektedir. Ancak hipertansiyon hastalarının çoğu orta yaş grubundadır.

Türkiye için nüfus oranına bakıldığı zaman yüzde 30’luk bir kısmı gençler oluşturmaktadır. Yani hipertansiyon hastalığı yaşı 30 yaşın da altına inmiştir. Ve bu durum kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Öte yandan 60 yaş üzeri hipertansiyon görülme oranı yüzde 60 ila 80’lere kadar dayanmaktadır. Ülkemizdeki bu yüksek tansiyon hastalığının sıklığı görülür ancak hastalığı insanların yaklaşık yüzde 40’ı farkına varmaktadır.

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir? | Yüksek tansiyon hastaları genelde tansiyon ölçme hastalığına kapılır ve devamlı tansiyon ölçmeye başlar. Bu vücuttaki stresi arttırır ve tansiyon yükselmesi ruhsal olarak da zarar vermeye başlar

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir? | Yüksek tansiyon hastaları genelde tansiyon ölçme hastalığına kapılır ve devamlı tansiyon ölçmeye başlar. Bu vücuttaki stresi arttırır ve tansiyon yükselmesi ruhsal olarak da zarar vermeye başlar


Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Kan basıncı dediğimiz tansiyon, tansiyon aleti ile ölçülmektedir. Tansiyonu doğru ölçebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır;

Öncelikle tansiyon ölçüm işlemi yapılmadan kısa bir süre önce kahve ya da sigara içilmemesi gerekir. Aksi takdirde doğru sonuçları el edemeyebilirsiniz.

Tansiyonu ölçülecek kişinin dinlenmiş olması gerekmektedir.

Tansiyon ölçümü sırasında, tansiyon aletinin manşonu kalp seviyesinde tutulmalıdır. Tansiyon aletinin ölçüm için manşonu doğru bir boyutta seçilmelidir.


Hipertansiyon nelere yol açmaktadır? Hipertansiyonun zararları nelerdir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi; hipertansiyon sinsi bir rahatsızlıktır. Ancak ciddidir. Bu sebeple kişi, her yaşta hipertansiyon hastası olabilir. Öncesinde de herhangi bir belirtisi yoktur. Direkt olarak ortaya çıkmaktadır.

Hipertansiyonun kontrol altına alınmadığı durumlarda, çok ciddi problemlere neden olabilmektedir. Sizler için bunları sıralayalım;

  1. Kalp Hastalıklarına sebep olmaktadır.
  2. Felç riskini arttırmaktadır.
  3. Bacak ve boyun damarlarında tıkanmalara neden olmaktadır.
  4. Böbrek hastalıklarına sebep olmaktadır.
  5. Kalp yetmezliğinin başlıca sebeplerindendir.
  6. Zaman içerisinde görme kayıplarına yol açmaktadır.

Eğer ailenizde yüksek tansiyon rahatsızlıkları varsa ve yaşınız 40 üzeri ise mutlaka günlük olarak tansiyonunuzu ölçmelisiniz. Ayrıca ailede şeker hastalığı mevcutsa, gebelik durumu varsa, şişman ve sigara kullanıyorsanız, riskiniz bulunuyor demektir.

Her gün tansiyonunuzu ölçerek, kontrol etmenizde fayda vardır.

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir? | Yüksek tansiyon hastaları fazla kilolardan kurtulmalı ve günde en az 1 saat spor yapmalı

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir? | Yüksek tansiyon hastaları fazla kilolardan kurtulmalı ve günde en az 1 saat spor yapmalı


Hipertansiyon ile başa çıkmak için neler yapılmalıdır?

Eğer tansiyon hastası iseniz ve doktor kontrolünden geçtiyseniz, size önereceği şey hayat standartlarınızı değiştirmeniz olacaktır. İlk olarak tansiyon hastası kişi, sağlıklı olduğu kiloyu bilmelidir. Ve aynı kiloda da kalmalıdır.

Hipertansiyon hastası olan kişilerin kesinlikle tuz tüketimlerini kısıtlamalıdır.

Bunun yanında meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.

Doymuş yağ ve total yağ tüketimleri kesinlikle azaltılmalıdır.

Alkol tüketimine son verilmeli ve sigara kullanımından vazgeçilmelidir.

Düzenli olarak bir fiziksel aktivite ya da spor yapılmalıdır.

Hekim kontrolünde verilen ilaçlar kesinlikle zamanında alınmalıdır.

Tansiyon hastası olan kişilerin, düzenli spor yapması halinde ilaçların dozları düşürülebilir. Spor yapmak, kalp hastalığı ve farklı kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.

Ayrıca spor insanları enerjik hale getirir. Stresinizi azaltarak kilo vermenize de yardımcı olmaktadır. Yaşamınızın kalitesini arttırarak, kemik ve kaslarınızı güçlendirmenize de yardımcı olmaktadır.

Her şeyden önemlisi tansiyon hastalarının unutmaması gereken konu, hipertansiyonun en büyük sebebinin beslenmek ve stres olmasıdır.

Sağlıklı olmanın ilk kuralı elbette ki sağlıklı beslenmektir. Görüyoruz ki günümüzde kronik ve ölümcül hastalıkların ortalama yaşı oldukça aşağılara kadar düşmüştür. Bu istatistiğe bakıldığında, en büyük sebep yine yanlış ve düzensiz beslenmektir.

Hem tansiyon hastası olmanın hem de tansiyonun yükselmesinde beslenmenin önemi oldukça büyüktür.


Tansiyon yükselten yiyecekler hangileridir? Hangi gıdalar yüksek tansiyon hastalığına neden olur?

Tansiyon hastalığına yakalanmanızda, besinlerin önemi büyüktür. Böyle bakıldığında, yememeniz gereken ya da az tüketmeniz gereken besinler bulunmaktadır. Bu tansiyonu yükselten yiyecekler hangileridir? sizler için aşağıda listeledik.

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir? | Yüksek tansiyon hastaları yada hastası olmamak için sağlıklı beslenme modeline geçilmesi gerekir

Tansiyon nedir? Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) nedir? Nasıl tedavi edilir? | Yüksek tansiyon hastaları yada hastası olmamak için sağlıklı beslenme modeline geçilmesi gerekir


1. Tuz

Tuz, tansiyon hastalığının en büyük sebeplerinden birisidir. Normal şartlarda, günlük yenmesi gereken tuz miktarı tam olarak 1 çay kaşığı ayarında olmalıdır. Çünkü yiyeceklerin içerisinde zaten tuz bulunmaktadır.

Sizin yemeklere katmış olduğunuz ekstra tuz ise vücut için oldukça zararlıdır.

Fazla tuzun hipertansiyon ve inmeye sebep olduğunu unutmamalısınız.


2. Tuzlu Gıdalar

Yiyeceklerin raf ömrünün uzun olması açısından, yüksek oranda tuz konmaktadır.

Zeytin, turşu ve salamura ürünlerinin tümünde aşırı tuz bulunmaktadır.

Yüksek oranda tuz, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ve tansiyonun yükselmesine sebep olmaktadır. (Yazımızın alt kısmında tuzun zararları ile ilgili geniş bir yazımız mevcuttur.)


3. Tatlı

Sürekli ve aşırı şekilde tatlı içecek ve yiyecekleri tüketmek, tansiyonun yükselmesine sebep olmaktadır.

Aşırı tatlı içeceklerden kaçınılmalıdır.

Tatlı yenecekse de ölçülü olarak yenmelidir.


4. Doymuş Yağ Oranı Yüksek Olan Yağlar

Doymuş yağ oranı yüksek olan yağların yemeklerde bile kullanılmaması gerekir. Bu yüzden katı yağları değil de, sıvı yağları tercih etmek çok daha doğru olacaktır.

Katı yağların aşırı tüketimi de tansiyonun yükselmesine sebep olacaktır.


5. Şekerli Yiyecek

Tahminimizce şekeri ve şekerli yiyecekleri sevmeyen kimse yoktur. Ancak içerisinde yüksek derecede şeker barındıran yiyecekler, tansiyonun yükselmesine sebep olmaktadır. (Yazımızın alt kısmında şekerin ne kadar zararlı olduğu ile ilgili geniş bir yazımız mevcuttur.)


6. Fast- Food Yiyecek

Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz fast food yemekler, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Sürekli olarak tüketilen fast food yiyecekler, tansiyonunuzu dengesiz hale getirecek ve olumsuz yönde etkileyecektir.


7. Şekeri Yüksek Olan Yiyecek

Özellikle hazır içeceklerin içerisindeki, şeker oranları oldukça yüksektir. Şeker oranı yüksek olan içecekleri tüketmek tansiyonunuzu yükseltmektedir.


8. Çikolata

Çikolatayı sevmeyen neredeyse kimse yoktur. Ancak çikolatanın aşırı tüketimi de tansiyonunuzu dengesizleştirerek, yükseltmektedir.


Yukarıda saymış olduğumuz bu yiyecek ve içeceklerin dışında günlük olarak tükettiğiniz koyu çay ve kahve de tansiyonunuzu olumsuz yönde etkileyerek, yükseltmektedir.

Bunların dışında alkol tüketimi de tansiyonu yükselten etkenlerden biridir.

İnsan vücudunda, tansiyonun sürekli yüksek oluşu, damar ve kalpte ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple eğer kişiye tansiyon hastalığı tanısı konuldu ise; sürekli olarak tansiyon takip edilmelidir.

İlaçlar kesinlikle düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca saymış olduğumuz yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Beslenme, tansiyon ile doğru orantılıdır.

Unutulmamalıdır ki; beslenmek yalnızca karın doyurmak değildir.

Beslenme; tüm hastalıkların başlıca sebeplerindendir. Mümkün olduğu sürece ev yemekleri tercih edilmelidir.

Hazır gıdaların tüketimi değil de; ev yapımı ürünlerin tercihi yapılmalıdır. Özellikle tansiyonda alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Tüm yiyecekler için geçerli kural şudur. Beslenirken aşırıya kaçılmamalıdır. Ve stresten kesinlikle uzak durulmalıdır.

“Her şeyin fazlası zararlıdır”


Ayrıca Bakınız



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  1. Mayo Clinic | High blood pressure (hypertension)
  2. American Heart Association (ASA) | What are the Symptoms of High Blood Pressure?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.