Hayvanlar nasıl görür? Hayvanların gözleri birbirinden farklı mı?
Hayvanların gözünden dünya nasıl görünüyor? Hayvanlar nasıl görür? Eğer bunu merak ediyorsanız bu yazımızda sizlere bilinen 21 hayvanın nasıl gördüğünü anlatmaya çalışacağız. Keskin gözlü hayvanlar hangileridir? Hangi hayvanlar bulanık görür? 360 derece gören hayvanlar hangileridir? Atlar nasıl görür? Köpekler nasıl görür? Yılanlar nasıl görür? Yengeçler nasıl görür? Fareler nasıl görür? gibi soruların cevabını bulabileceksiniz.
Hayvanlar nasıl görür? Hayvanların gözleri birbirinden farklı mı?
İnsan gözü, eski moda bir fotoğraf makinasına benzetilebilir. Fakat ışığı film üzerine odaklayacağına, gözün korneası
ve merceği yardımıyla retina üzerine odaklar. Optik sinirin retinaya girdiği noktaya kör nokta denir. Göz egzersizleri ile bu kör noktalar küçültülebilir.
Peki hayvanlarda da böyle mi? Bazı hayvanlar renk körü bazıları çok zayıf bazıları ise çok yetenekli bir göze sahiptir.
Şimdi bazı hayvanlar nasıl görür kısaca inceleyelim.
Hayvanların gözünden dünya nasıl görünüyor?
1. Kediler
Kedi dahil, gece avlanan birçok yırtıcı hayvanın göz bebeği dikey yarık biçimindedir ve görüşleri keskindir. Bu sayede avıyla arasındaki mesafeyi en doğru biçimde ölçebilir, avını yakalamak için ne kadar uzağa sıçraması gerektiğini hesaplayabilir.
2. Köpekler
Köpeklerin zayıf görüşü vardır; Gözleri renklerin çoğuna karşı hassas değildir ve dünyayı biraz solgun bir şekilde görüyorlar. Öte yandan, geceleri çok iyi görebilirler. İyi gelişmiş bir perspektif ve derinlik duygusuna sahipler ve gözleri harekete daha duyarlı.
3. Balıklar
Sıradan bir akvaryum içinde yaşayan balıklar ultraviyole görebilir ve yakınlardaki her şey daha da büyütür. Muhtemelen balıkların, her zaman şaşırmış göründüğü bundan olabilir :).
4. Bukalemun
Bukalemun, gözlerini birbirinden bağımsız olarak hareket ettirebilir.
Böylece aynı anda iki farklı yönü, hem de 360 derece görüş açısıyla izleyebilir. Tıpkı bir kamera merceği gibi, gözleriyle baktığı şeye odaklanabilir ve görüntüyü büyültebilir.
Bukalemunlar, sadece görünümlerinden dolayı değil, aynı zamanda gözlerinin birbirinden bağımsız olarak hareket edebilmesinden dolayı ilginç canlılardır.
5. Dev Midye
Dev midyeler (Tridacna) iri olabilirler ancak gözleri toplu iğne başı kadardır. Dikkatle bakıldığında seçilebilen bu yüzlerce göz, midyenin kabuğundan taşan kısmındadır ve çevresinde ona doğru yaklaşan bir karartı algıladığında kabuğuna çekilerek kendini kapatır.
Bir başka tür midyenin (Ctenoides ales) ise 40 adet gözü vardır ve görüşü zayıftır.
6.Yılanlar
Yılanlar genellikle zayıf bir vizyona sahiptirler, ancak geceleri herhangi bir modern kızılötesi teknolojiden on kat daha iyi termal radyasyon görebilmektedirler. Ancak gün boyunca, sadece harekete tepki verirler. Eğer avları hareket etmezse, onu yakalamazlar.
7. Yengeç
Yengeçler gözlerini hareket ettiremez, ancak mükemmel görüş açısı sayesinde düşmanını ve avını tespit edebilir. Mesela, Amerika’ya has tek kıskacı olan bir yengeç türü (Uca vomeris) kendi çevresinde ve başının üstünde ne var ne yok görebilir.
Yengecin tepesindeki göz hücreleri ışığı ve karanlığı algılayabilir. Kaçması için tek bir karartı yeterlidir.
8. Fareler ve sıçanlar
Bir farenin gözlerinin her biri bağımsız olarak hareket eder, böylece iki ayrı resim görürler. Onlar için dünya bulanık, yavaş hareket ediyor ve mavi-yeşil bir renge dönüşüyor.
9. İnekler
Gezici inekler için meraları yeşil değil, turuncu ve kırmızı görünür. Ama her şeyin biraz büyütülmüş olduğunu görüyorlar
10. Timsah
Kedi gibi, timsahın da gözbebeği dikey yarık biçimindedir ve avını yakalamak için aradaki mesafeyi ölçer. Kediyle bir
diğer benzerliği gece görüşünün iyi olmasıdır. Timsahın retinasının arkasında yansıtıcı kristallerden oluşan bir katman vardır.
Gün içinde bu kristallerin içindeki bir pigment güneş gözlüğü görevi görür. Gece ise bu pigment hücreleri geri çekilerek, kristallerin ışığını retinaya yansıtmasını sağlar. Bu sayede görüntü tamamlanır.
11. Mürekkepbalığı
Parlak ışığa maruz kalan mürekkepbalığının (Sepia officinalis) gözbebeği W şeklini alır. Loş veya karanlık sularda ise daire haline gelir.
Bu neden olur? 2013’te yapılan bir araştırmaya göre, dar W biçiminde olan gözbebeği hayvanın dikey olarak hareket eden, eşit olmayan ışığı dengelemesini sağlar.
Böylece mürekkep balığının mercekleri boyunca dağılım gösteren güneş ışığının miktarı azalır. Bu şekilde civarda birbiriyle kontrast yaratan görüntüleri algılamasını kolaylaştırır.
12. Atlar
Bir atın gözleri başının yan tarafında bulunur. Bu onları herhangi bir tehlike konusunda uyarmaya yardımcı olur. Fakat bu aynı zamanda dezavantajları da var: Bu hayvanlar burunlarının önünde neyin doğru olduğunu görmezler.
13. Arılar
Arılar dünyayı insanlardan üç kat daha hızlı kavrarlar. Ayrıca, yapamadığımız ultraviyole ışınlarını da görüyorlar.
14. Yusufçuk
Yusufçuk, bileşik gözlerindeki geniş mercekler sayesinde keskin görüşe sahiptir. Hatta, bu böceklerin gördüğü renk skalası oldukça geniştir. İnsanın aksine, UV ışınlarını bile seçebilir. Gözlerinde 11 ile 30 kadar ışığa duyarlı protein bulunur.
15. Zıplayan Örümcek
8 tane gözü olmasına rağmen birçok örümceğin görüşü zayıftır. Bu yüzden avını yakalamak için ağ kullanır. Fakat
zıplayan örümcek (Phidippus audax) muazzam görüşü ile diğerlerinden bu noktada ayrılır.
Neredeyse 360 derecelik bir görüş açısına sahiptir ve 8 gözü ile çevresindeki her şeyi görebilir. Kafasının üstündeki iki büyük göz ile detayları, daha küçük olan diğer gözleri ile hareketleri izleyebilir.
16. Sinekler
Sinekler yönlü görüş var. Bu, tek bir görüntü oluşturmak için birlikte çalışan binlerce küçük göze sahip olmak açısından anlaşılabilir. Ultraviyole ışınları görebiliyorlar ve dünya insanlara göre biraz daha yavaş hareket ediyor.
17. Mantis Karidesi
Mantis karidesinin 12 renk reseptörü vardır (insanların ise sadece 3!). Fakat gökyüzündeki gökkuşağını göremez,
sadece 25 nanometre yakınındaki renkleri ayırt edebilir. İnsan ise 1 ya da 4 nanometre mesafeden gölgeleri seçebilir. Yani, karides bir ton renk görebilse de, farklarını insan kadar iyi ayırt edemez. Dünyayı diğer hayvanlar
kadar renkli görmez.
18. Köpekbalıkları
Köpekbalıkları gibi sualtı yırtıcıları herhangi bir renk göremezler, ancak su altındaki vizyonları bizimkinden çok daha keskin
19. Kuşlar
Tüylü dostlarımız keskin bir görüşe sahip. Gece kuşları hiç ışık olmadığında çok iyi görünürler ve gün boyunca ultraviyole ışınlarının yanı sıra insanların yapamadıkları renk tonlarını da görebilirler.
20. Kertenkele
Bu kertenkelelerin gerçek gece görüşü vardır. İnsanların yapabileceği gece 350 kat daha iyi görebilirler.
21. Kelebekler
Kelebekler inanılmaz böceklerdir. Vizyonları çok keskin değil, ama ultraviyole ışık dahil olmak üzere insanlardan daha fazla renk ve renk görebiliyorlar.