Probiyotikler sivilce, rosacea, egzama gibi deri hastalıklarını iyileştirebilir mi?
Bağırsaklarımız tıpkı beynimiz gibi sinir sistemine sahip olduğundan ona tıpta 2. beynimiz derler. Bağırsaklar deyince ilk önce bağışıklık sistemi, sonrada bağışıklık sisteminin minik savaşçıları Probiyotikler gelir. Yeni nesil tıp uzmanları oluşan hastalıkların çoğunun genetiği değiştirilmiş gıdaların yok ettiği bağırsaklarımızda bulunana yararlı bakteriler yani Probiyotiklerden olduğundan bahsediyor. Bu yazımızda yapılan bilimsel çalışmalarda gözlemlenmiş bazı deri hastalıklarının çözümlerine sizle paylaşacağız. Probiyotikler nedir? Probiyotikler ne iş yapar? Probiyotikler sivilce, rosacea, egzama gibi deri hastalıklarını iyileştirebilir mi? Probiyotikler yaşlanmaya bağlı etkileri düzeltebilir mi? sorularının cevabını bulabileceksiniz.
Probiyotikler sivilce, rosacea, egzama gibi deri hastalıklarını iyileştirebilir mi?
1990 ile 2000 yılları arasında Bağırsakların boş olduğunu söylüyorlardı. Hatta bağırsakların sadece dışkı ürettiklerini söylüyorlardı.
Fakat 2010 yılından sonra Bağırsakların ne denli önemli bir görevi olduğu anlaşıldı. Ona 2. beynimiz demeye başladılar.
İnsan vücudundaki bağırsakları çıkarsak, neredeyse 200 metrekarelik yüzeyi doldurabilir. Bu denli devasa bir ip gibi hayal edebileceğiniz bağırsakların içinde 100 milyardan fazla, bize çalışan yararlı bakteriler vardır. Kilo hesabı yaparsak 1 kilo civarında bir ağırlığa eşittir. İşte bu yararlı bakterilere Probiyotik denir.
Probiyotik, ‘yaşam için” anlamına gelen Yunanca bir kelimedir.
500 türden fazla çeşidi olan bu bakteriler ne kadar fazla ise hastalanma riski o kadar düşer.
Probiyotikler ne iş yapar?
- Probiyotik bakteriler, bağışıklık sisteminin dengelenmesinde rol oynarlar. Zararlı bakteri yani mikroplarla savaşır.
- Probiyotikler önce bağışıklık cevabını düzenler, bağırsak sisteminin arkasında kurulan siperleri oluşturur.
- Probiyotikler bağırsaklarda eksik olduğunda, bilimsel olarak ispatlanmış alerjiler ve otoimmün hastalıklar devamlı baş gösterir.
- Romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklarda ve alerjilerde, probiyotik bakterilerin normal yapılarının bozulduğu gösterilmiştir.9’10’* 11 Bu nedenle, romatizmal hastalıkların tedavisinde probiyotikler kullanılmaktadır.
- Probiyotik bakteriler bizi kanserden korur. Kanser yapan maddelerin toksik etkilerini önler ve kanserli hücrelerin intiharına sebep olurlar.
- Tüm iltihabi hastalıklara karşı korur ve enfeksiyonların hem sıklığını azaltırlar, hem de tedavi edici etki gösterirler.
- K vitamini ve H vitamininin bağırsakta üretilmesi probiyotiklere bağlıdır.
- Probiyotik kullanımı ile alerjik hastalıklar ve egzamaların tedavi edilebildiği klinik çalışmalarla gösterilmiştir.
- Özellikle atopik dermatit adı verilen, temasa bağlı alerjilerin probiyotiklerin kullanımıyla başarıyla tedavi edildiği pek çok yayınla ispatlanmıştır.
- Besin alerjileri ve besin tahammülsüzlüklerinde tedavi edici etkileri tıbbi çalışmalarla gösterilmiştir.
- Grip, nezle, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde başarılı olduğu ve bu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir.
- Zatürree, bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde probiyotikler kullanılmış ve oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır. Aynı zamanda bu hastalıklara yakalanma ihtimalini azalttığı ve koruyucu etki gösterdiği ispatlanmıştır.
- Otistik hastalıkları inceleyen kişilerin, bu hastalarda bağırsakların probiyotik düzeni bozulduğu görülmüştür.
- Probiyotiklerin obeziteyi önlediği ve insülin direnci ile diyabet hastalığının daha güçlü koruma yapabileceğini artık şaşırtan bilgi değildir.
Probiyotiklerle 4 deri hastalığına çözüm
Daha önce yapılan kimi araştırmalar, bedende zaten var olan trilyonlarca mikroorganizmaya benzer, “iyi bakterileri” ya da probiyotikleri tüketmenin deriyle ilgili birtakım sorunları önleyebileceği ya da iyileştirebileceğine işaret ediyor.
Probiyotiklerin sivilceler ve halk arasında gül hastalığı olarak da bilinen rosacea hastalığı üzerindeki etkilerini araştıran New York Mount Sinai Tıp Merkezi deri hastalıkları uzmanlarından Dr. Whitney Bowe, probiyotiklerin bağırsaklara sağlıklı bakterilerin girmesini sağlamak suretiyle birtakım deri hastalıklarını tetikleyebilecek yangıların önüne geçebileceklerini belirtiyor.
Bowe, probiyotiklerin sivilcelerin ve rosacea hastalığının sağaltımı açısından olumlu bir etki yaratabileceği yönündeki kanıtların son derece umut verici olduğuna dikkat çekiyor.
Doğrudan deri yüzeyine de uygulanabiliyor
İlginç bir başka araştırma alanı da, doğrudan derinin yüzeyine uygulanan, topikal probiyotiklerin geliştirilmesiyle ilintili girişimleri içeriyor. Bu alanda çalışan kimi üreticiler şimdilerde birtakım probiyotik türlerinin ya da özütlerinin, nemlendirici, temizleyici, ölü deri hücrelerinden arındırıcı ürünler ve losyonların da aralarında yer aldığı çeşitli cilt bakım ürünlerine eklenmesiyle ilgili deneyler uyguluyorlar.
Ancak kesin bir sonuca ulaşılması için daha geniş kapsamlı çalışmaların yapılması gerekiyor. Bowe, özellikle de, sivilce ve rosacea hastalığı gibi sorunlardan yakınan ve antibiyotikleri almak zorunda kalan hastalarına probiyotikleri öneriyor. Bu kişilerin her gün, canlı ve etkin bakteri kültürlerini içeren yoğurt ya da kefir gibi besinleri, ya da probiyotik içeren besin destekleyicilerini tüketmelerini öneriyor.
Bowe, kimi hastalarının bir süredir yoğurdu haftada bir kez 10 dakika boyunca doğrudan deriye uyguladıklarını ve bu kişilerin evde hazırlanan bu yüz maskesinden oldukça hoşnut edici sonuçlar aldıklarını dile getiriyor.
Evde hazırlanan bu sağaltıcı yöntem henüz bilimsel açıdan kanıtlanmamış olmakla birlikte, kimi hastalar sivilcelerinde bir azalma meydana geldiğini belirtiyorlar. Bu yöntemi deriye canlılık kazandırmak amacıyla uygulayanlar da, derinin dokusunda bir iyileşme olduğunu ve daha parlak bir görünüm kazandığını söylüyorlar.
1. Sivilceler
İtalya, Rusya ve Kore’de yapılan küçük çaplı araştırmalarda probiyotikli besinlerin ya da desteklerinin standart sivilce tedavisi yöntemleriyle birlikte tüketilmelerinin derinin sivilcelerden arındırılma sürecini hızlandırabileceğine tanık olundu.
En etkili olan probiyotik türleri arasında Lactobacillus, L. acidophilus ve B. bifudum sayılıyor. Sivilce sağaltımında topikal probiyotiklerle ilgili ilk araştırmalar bunların etkin deri lezyonlarının azalmasına katkıda bulunabileceklerine işaret ediyor.
Bowe, deriye uygulanan probiyotiklerin sivilceye yol açan zararlı bakterilerin deriye ulaşmalarını önleyen koruyucu bir siper oluşturmak suretiyle etkili olabileceklerini belirtiyor.
İlgili link: Akne oluşumunu ve kötüleşmesini önlemek için uzmanından 8 öneri
2. Egzama
Finlandiyalı araştırmacılar doğum yapmadan önceki iki ile dört hafta boyunca ve bebeklerini emziriyorlarsa doğum sonrasında da probiyotikli destekleyiciler alan (Lactobacillus rhamnosus GG içeren) gebe kadınlarla, bakterileri bebek mamasına ekleyen kadınları en az altı ay boyunca izlediler.
Sonuçta, probiyotiklerin aile geçmişlerinde şiddetli kaşıntılara yol açan deri hastalıkları olan bebeklerde egzama olasılığını en az 2 yaşına dek ve kimi zaman daha uzun bir süre azalttıkları görüldü.
Kısa bir süre önce yapılan bir başka araştırma da, bir yaşına basmadan egzama oluşan bebeklerin 7 günlükken bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliğinin egzaması olmayan bebeklerden daha az olduğunu ortaya koydu. Bu da, yaşamın ilk evrelerindeki bağırsak bakterileri ile deri hastalıklarının gelişimi arasında bir ilinti olduğuna işaret ediyor.
3. Rosacea | Gül hastalığı
Bu deri hastalığı yanaklarda, burunda, çene ve alında birtakım kızarıklıkların yanı sıra, yüzde minik kırmızı yumrular ya da sivilcelere de neden oluyor.
Araştırmalar probiyotiklerin bu hastalığa bağlı alevlenmelerin ve belirtilerin önüne geçilmesine yardımcı olabileceklerine işaret ediyor.
Bowe, ilaçlara ek olarak tüketilen probiyotik özütlerinin rosacea hastalığına bağlı kızarıklıkların giderilmesinde etkili olabileceğini ve derideki yanma, batma ve kuruluğun azalmasına da katkıda bulunabileceğini belirtiyor.
4. Yaşlanmaya bağlı etkiler | Yaşlanmayı durdurma
Derinin yaşlanmaya bağlı olumsuz etkilerine karşı probiyotiklerle korunması geleceği parlak, ancak çok daha kapsamlı çalışmaları gerektiren son derece ilginç bir araştırma alanı.
Bowe, probiyotiklerin derinin dokusunu ve gerginliğini etkileyen temel proteinlerden biri olan kolajenin oluşumuna yardımcı olabileceği yönünde birtakım kanıtların olduğunu belirtiyor.
Bowe, iyi bakterilerin sayısındaki artışın yaşlanmakta olan cildin nemlendirilmesine, güneşe bağlı zararların azaltılmasına, kırışıklık ve çizgilerin önlenmesine de yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor.
Ayrıca Bakınız
- Evde Probiyotik sirke nasıl yapılır? Doğal ev sirkesi tarifleri
- Evde Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? Doğal ev yoğurdu tarifleri
- Otoimmün Hastalıklar nedir? Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı?
Kaynaklar
- 2010 by the American Academy of Pediatrics. Clinical Report, Probiotics and Prebiotics in Pediatrics Review article. Journal de Pediatria, Vol.87, No 4, 2011.
- 15 Evridiki K, Vouloumanoua, Gregory C Makrisa, Drosos E., Matthew E., International Journal ofAnti-microbial Agents, 2009; 34:197.
- 16 Morrow LE, Kollef MH, Casale TB, Probiotic prophylaxis ofventilaor-associated pneumonia; A blinded, randomized, controlled trial. American Journal ofRespiratory and Critical Çare Medicine, 2010; 8:1058-64.
- 17 Shaw W, Kassen E, Chaves E. Increased Urinary Excretion of Krebs cycle metabolites and arabinose in two brothers with autistic features, Clin Chem 1995; 41: 1094-104.
- 18 Sanz Y, Santacruz A, Gauffin P. Gut microbiota in pbesity and metabolic disorders. Proc Nutr Soc, 2010; 69: 43441
- Schmidt EG, Claesson MH, Jensen SS, Ravn P, Kristensen NN. Antigen-presenting cells exposed-to Lactobacillus acidophillus NCFM, Bifidobacterium bifidum BI-98, and BI-504 reduce regulatory T-cell aetivity. Inflamm Bowel Dis 2010; 16:390-400.