DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnternet Erişim Engellerinin Türkiye’ye Maliyeti

İnternet Erişim Engellerinin Türkiye’ye Maliyeti

İnternet Erişim Engellerinin Türkiye’ye Maliyeti

Dünyanın farklı ülkelerinde belirli zaman aralıkları ile internet, servis, ve uygulama engellemeleri yapılmaktadır.

Bu kesintiler belli hizmetlere ve haklara kesinti yapılması anlamına geliyor. Ancak tabi bunun bir de ekonomik boyutu var. Bir şirket bu ekonomik boyutu hesaplamaya çalışmış. Brookings Institution şirketi, Temmuz 2015 yılından Haziran 2016 yılına kadarki internet, servis ve uygulama engellemelerinin 2,4 milyar dolar gibi bir ekonomik zararı olduğunu hesaplamış.

Yalnız bu rakamın çok net bir maliyet hesaplaması olduğunu söyleyemeyiz. Şirketteki analistler gayrisafi yurtiçi hasıladan yola çıkarak bir hesaplama yapmış. Gerçek maliyetin ise bu rakamın çok üzerinde olacağını söylüyor. Bu hesaplamanın içerisinde vergi kayıpları, çalışan üretkenliği ve şirket itibarı gibi diğer etkenler hesaba katılmamış.

Sonuç olarak tablo üzerinde karşımıza çıkan 70 günü aşan uygulama, servis ve internet engellemelerinde ilk sırada Hindistan yer alıyor. Brookings Institution şirketinin; Hindistan için çıkardığı engelleme maliyeti yaklaşık olarak 1 milyar dolar olarak belirlemiş.

İnternet Erişim Engellerinin Türkiye'ye Maliyeti

İnternet Erişim Engellerinin Türkiye’ye Maliyeti

 

Türkiye için bu hesap günlük 2,75 engelleme olarak çıkarılmış. Maliyet hesabına göre ise yaklaşık olarak 35,1 milyon dolarlık bir rakam ortaya çıkmış. Brookings Institution; söz konusu engellemelerin türlerini de belirten bir analiz yapmış. Analizin sonucu ise şaşırtıcı. Ulusal çaptaki uygulamaların engellemelerinin yaklaşık olarak 1 milyar doların üzerinde bir kayba yol açtığı ortaya çıkmış. Genel olarak en çok engelleme ulusal çaptaki internet kesintileri olarak görülmüş.

Liste şu şekilde devam ediyor;

Hindistan ve Irak 22 kesinti ile ilk sıralarda yer alırken, 8 kesinti ile Suriye, 6 kesinti ile Pakistan ve 3 kesinti ile de Türkiye takip ediyor. Üstelik bu analizlere son dönemde yaşadığımız Dropbox ve Google Drive engellemeleri de dahil edilmemiş. Bu engellemelerden en çok ta bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanan kullanıcılar nasibini alıyor. Dileriz bundan sonraki dönemlerde hiçbir engelleme listesinde yer almayız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.