DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Katarakt nedir? Katarakt yaşlanan her insanda olur mu?

Katarakt nedir? Katarakt yaşlanan her insanda olur mu?

Yaşlılık zamanlarında en çok ortaya çıkan göz hastalıkları listesinde olan Kataraktın nedeni kesin olarak bilinmese de, dolaylı olarak, güneş ışınları, sigara ve alkol, beslenme gibi birçok faktör neden olarak gösterilmektedir. Yazımızda Katarakt nedir? Kataraktın belirtileri nelerdir? Kataraktın nedenleri ve korunma yöntemleri nelerdir? Katarakt yaşlı hastalığı mı? Katarakt nasıl önlenir? Katarakt tedavisinde fako işe yarar mı? sorularının kısa ve net cevaplarını bulabileceksiniz.


Katarakt nedir?

Katarakt, fotoğraf makinesindeki mercek gibi görüntüye odaklanmamızı sağlayan gözün berrak kısmın bulanıklaşmasıdır.

Öncesinde uzak ve yakın görme gibi sorunlarla başlar ve psikolojik olarak sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde devam ederek katarakt hastalarında görülen ilk belirtilerdir.

80’li yaşına gelen yaşlıların yarıdan fazlası ya katarakt olmuş ya da katarakt ameliyatı geçirmiştir.

Yaşlanma kataraktın tek nedeni değildir; şeker hastalığı, göz yaralanmaları, radyasyon ve diğer nedenlere bağlı olarak geçirilmiş olan göz ameliyatları da katarakta neden olabilir.

Katarakt zamanla kötüleşebilir. Berrak olan mercekler yavaş yavaş sarımsı/kahverengimsi bir renk alır. Böylece görüntü kahverengi bir tona bürünür.

Eğer mercekte ileri renk bozulması oluştuysa mavileri morlardan ayırt edemezsiniz.


Katarakt yaşlılık hastalığı mı?

Kataraktın belirgin özellikleri şöyledir: solgun renkler, parlama, zayıf gece görüşü, çift görme, gözlük camlarının veya lenslerinin derecesinde ani değişiklikler.

Bu tür belirtilerde muhakkak doktora danışmak gerekir, zira bunlar başka hastalıkların da habercisi olabilir.

Eğer 60 yaşından daha ileri bir yaşta iseniz, en az iki yılda bir gözbebeklerinin ilaçla genişletildiği göz muayenesinden geçmeniz gerekir.

Katarakta ilave olarak göz doktorunuz yaşa bağlı maküler dejenerasyon, glakom ve diğer görme bozuklukları açısından da gözünüzü muayene eder.

Erken teşhis göz sağlığında çok önemlidir.

Katarakt hastalarında gözün lens kısmı kapanır

Katarakt hastalarında gözün lens kısmı kapanır


Katarakt nasıl önlenir?

  • Düzenli göz muayenesi
  • Sigara içmemek veya bırakmak
  • Alkol tüketimini sınırlamak
  • Güneş gözlüğü takmak
  • Diğer sağlık sorunlarını ihmal etmemek-Özellikle şeker hastalığı
  • Sağlıklı kiloda kalmak
  • Meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme tarzını benimsemek

Katarakt tedavisinde fako işe yarar mı?

Kataraktın ilaçla veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. İlerlemesini de durdurabilecek etkili bir yöntem bulunabilmiş değildir.

Katarakt tedavisi için en iyi ve tek yöntem ameliyattır. Ameliyat, şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır.

Katarakt tedavisinin en güncel olan ameliyat sistemi, Fako (Fakoemülsifikasyon) cerrahisidir.

Fako cihazı, saniyede 40.000 defa titreşen ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içerisinde eritir. Böylece katarakt temizlendikten sonra, katlanabilir ve akrilik maddeden üretilmiş mercek göz içerisine yerleştirilir



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.