DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Etkili iletişim için bilinmesi gereken 3 altın kural

Etkili iletişim için bilinmesi gereken 3 altın kural

Gündelik hayatımızda iş yerimizde, evimizde, arkadaşlarımızın arasında sürekli iletişim halindeyiz. Yeri
geliyor çok güzel anlaşıyoruz yeri geliyor hiç istemediğimiz zor durumlara düşebiliyoruz. Etkili iletişim ile bir çok sorunun üzerinden gelebiliriz. Bu yazımızda iletişim teknikleri nasıl gelişir ve etkili iletişim nasıl yapılır? sorularına bu işin uzmanından kısa cevaplar ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarını ele alacağız.


Etkili iletişim ve iletişim teknikleri gelişimi için ne yapmalı?

Etkili konuşma uzmanı  Lisa B. Marshall iletişimin türü ne olursa olsun temelde “iletişim üçlüsü” olarak adlandırılan sadece 3 kuralın olduğuna inanıyor:

Açık olmak, öz olmak ve ilgi uyandırmak.

Bu üç kural, bağlamı ne olursa olsun etkileyici bir iletişim oluşturmamızı sağlar.

Şimdi iletişim teknikleri geliştirme ve etkili iletişim için bu 3 altın kuralı kısaca açalım.


1. Aynı dili konuşmak

Şimdi, açık, öz ve ilgi uyandırıcı bir konuşmacı olarak muhatabınızın dilini iyi kullanmanız gerekiyor. Vurgu her zaman muhatabınız üzerinde olmalıdır.

Karşınızdakinin neyi bilip bilmediğini iyi anlamanız gerekiyor. Çünkü ne kadar bilirsek bilelim söylediklerimiz karşımızdakinin anladığı kadardır.

Kendinize sormalısınız: muhatabınız kimdir?

Anlattıklarınıza nasıl karşılık verecektir? Konu hakkında neler biliyor? Neleri ilgi çekici bulur? Size ne şekilde itiraz edebilir?

Söylediklerinizin açık olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak, eğer muhatabınızın dilinden konuşmuyorsanız, muhatabınızla uyuşan örnekler kullanmıyorsanız, özel olarak her dinleyiciye göre konuşma içeriğinizi değiştirmiyorsanız, iletişim hedeflerinize ulaşamazsınız.

Bu kural 500 kişiye sunum yapsanız da hayat arkadaşınızla konuşsanız da aynıdır.

İlişkinizi düşünün: Farz edelim sunum yapıyorsunuz, alanınızda muhatabınız tarafından saygı duyulan bir uzman mısınız? Onlar konu hakkında bilgi sahibi mi, yoksa temel noktaları açıklamanız mı gerekiyor?

Eşinizle konuşuyorsanız, tartıştığınız konunun arka planında neler var? Bazı noktaları aydınlatmaya
ihtiyacınız var mı? Aynı telden mi çalıyorsunuz, yoksa tamir etmeniz gereken bazı köprüler mi var?


2. İlgi çekici olabilmek

Diğer bir önemli nokta ilgi çekici olabilmek. Bizler en çok kendimize yakın bulduğumuz, tanıdığımız, aynı hedefleri paylaştığımız insanlardan etkileniriz. Bu yüzden muhatabınız size güvenmeli, samimiyetinize inanmalı.

Eğer böyle bir güvene sahip değilseniz (mesela sunum yapıyorsunuz) çeşitli hikayeler anlatarak bu güveni yaratabilirsiniz.

Güven yaratan gerçekleri ve olayları anlattığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Bunlar sizin konumunuzu güçlendirse de insanlar ancak ve ancak sizinle duygusal bağlantı kurduktan sonra size güvenebilirler.


3. Açık ve öz olmak

Aslında tüm konuşmalar “kamu konuşmasıdır”; konuşmanızı içinde bulunduğunuz durum (kişisel ya da profesyonel) değil, karşınızdaki muhatabınız belirler.

Muhataplarınız hakkında düşünün. Onlar için açık, öz ve ilgi uyandıran bir iletişim yaratırsanız etkili bir konuşmacı olmanız kaçınılmazdır.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.