Argan yağı nasıl üretilir? Argan yağının faydaları nelerdir?
Argan ağacı dünyada bir tek Fas’ın Essaouira kenti ve çevresinde yetişir. Ağaçların zeytine benzer meyvelerinden elde edilen argan yağı son yıllarda kozmetikçilerin gözdesi. Argan yağı üretim olarak gerçekten zor işlemlerden geçiyor. Bu yazımızda Argan yağı nasıl yapılır? Keçiler Argan ağacına neden çıkar? Argan yağının faydaları nelerdir? Doğal argan yağı neden alınmalı? soruların cevabını bulabileceksiniz.
Argan ağacı nerede yetişir? Argan yağı nasıl üretilir?
Argan, Afrika kıtası kuzeyinde bulunan Fas’ta yetişen bir ağaç türüdür. Argan yağı da, bu ağaçtan elde edilen tohumların çıkarılması ile elde edilen harika bir yağdır.
Bu bölgede argan yağı, çok eski zamanlardan itibaren sağlık amaçlı olarak yemeklerde kullanılır ve hala da kullanılmaya devam ediyor. Argan ağacı zeytin ağacına benzer ve yapraklarının renkleri sarı ve yeşildir.
Fas, Argan ağacının dünya üzerinde tek yetiştiği yerdir.
Çok yüksek olmayan bu ağaç türü, yaklaşık 10 ile 15 metre arasında uzar; 200 yıl kadar yaşar. Bu ağacın meyvesi sert kabuklu bir yapıdadır. Sertliği ise ceviz ve badem kabuğuna benzer.
Argan yağı, ağacın sert kabuklu meyvelerinden elde edilir. Ağacın meyveleri mayıs ayı itibariyle olgunlaşmaya başlar.Meyveler haziran ve temmuz aylarında toplanır. Dikenli olduğu için meyveleri zor toplanır.
Argan yağı nasıl elde edilir?
Argan yağının içindeki bileşiklerin sağlık açısından faydasını kaybedilmemesi isteniyorsa kesinlikle doğal yollarla üretim yapılması gerekir. Endüstriyel olarak üretilen argan yağlarında ne yazık ki yararlı etkileri neredeyse yok olur.
Doğal argan yağını üreten ise o bölgenin halkıdır. Bölge halkı, zeytin benzeri meyveleri toplayıp tek tek kırarak çekirdeklerini ortaya çıkarırlar. Daha sonra bu meyvelerin içinden çıkan çekirdekler ateşte kavrulur (Kozmetik alanda kullanım için soğuk baskılama yöntemi kullanılır).
Kavrulan argan meyvesi çekirdekleri kırılıp öğütülür. Ezilen çekirdekten hamurumsu bir çıkar. Devamlı su ilave edilmesi sureti karıştırılır. Karıştırma işlemine devam edildiğinde, ortalama 2 gün kadar zaman alan bu işlemler sonucunda argan yağı elde edilir. Ortalama 100 kilo olgunlaşmış argan meyvesinden 1,8 litre yağ yapılır.
Argan yağının yararları
Argan yağı, E vitamini açısından faydalıdır. Bilindiği gibi E vitamini cilt dostu bir vitamindir. Bu vitaminin ciltle olan teması mucizevi sonuçlar doğurur.
E vitaminine ek olarak argan yağı Omega 9 (oleik asit), Omega 6 (linoleik asit) ve felurik asit gibi doğal yağları da içerir.
Doğal nemlendirici yağlardan olan Argan yağı, maalesef bir çok yerde sahtesi satılmaktadır.
Argan yağı, şu anda estetik cerrahi de ve kozmetik ürünleri içerisinde sıklıkla bulunan bir yağdır. Cildin nemlenmesini ve bozulan deri yapısının düzelmesinde etkilidir.
İlgili link: E Vitamini hangi gıdalarda bulunur? Doğal Kaynakları nelerdir?
Argan yağı üretiminde alternatif üretim: Keçilerin rolü
Argan ağacına çıkmaya bayılan keçiler, argan meyvesine bayılıyorlar.
Keçiler ağaçlara tırmanır, birer büyük zeytini andıran meyvelerini midelerine indirir. Keçilerin yediği meyveler bağırsaklarında fermente oluyor ve dışkıları ile birlikte atılıyor. Sindirim işleminin tamamlanmasından sonra Berberi kadınların görevi başlar.
Zira keçiler, sert kabuklu meyvenin çok sert olan badem tabir edilen çekirdek kısmına hiç zarar vermeden dışkılarıyla birlikte çıkartır. Keçi pisliklerinin arasındaki çekirdekler teker teker toplanır, iki taş arasında kırılır. İçindeki etli kısım ayrılıp yağ elde edilir.
Bu meşakkatli işlemden sonra elde edilen yağın fiyatı da kaçınılmaz olarak epey yüksek Argan ağaçlarının tepesinde bu keçileri görenler, gözlerine inanamıyorlar. Çünkü keçiler hem kalabalık gruplar halinde geliyor, hem de dikenlere aldırmadan incecik dallara tırmanabiliyorlar.