Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır?
Sağlıklı beslenme modelinden uzaklaştıkça bazı mineralleri hiç yada az alıyoruz. Vücudumuzun minerallerinden, dinamo taşlarından biride Magnezyum’dur. Yazımızda uzmanların bilgileriyle, Magnezyum eksikliği hangi sağlık sorunlarına yol açar? Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır? Hangi yiyecekleri magnezyum kaynakları olarak gösterebiliriz? Magnezyum takviyesi alınmalı mı? sorularının cevabını vereceğiz.
Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır? Neden magnezyum önemli?
Özellikle bacaklarda kramplar şeklinde kendini belli eden magnezyum eksikliği, vücudun temel işlevlerini bozar. Neyse ki bu minerali yiyeceklerden elde etmemiz mümkün. Özellikle yeşil sebzeler ve siyah çikolata magnezyum açısından çok zengin.
Beslenme uzmanı Fiona Tuck, kendimizi zinde, sağlıklı ve canlı hissedebilmemiz için magnezyuma ihtiyacımız olduğuna dikkat çekiyor.
Enzim reaksiyonlarında en önemli mineral magnezyumdur. Yaşamsal açıdan kritik öneme sahip bu enzimler, karbonhidrat, yağ ve proteinin enerjiye dönüştürülmesi gibi çok önemli reaksiyonların yanı sıra sağlıklı bir DNA sentezi, kan şekerinin dengelenmesi, kemik sağlığı ve sorunsuz bir sinir sistemi için de gerekli.
Beslenme uzmanı Alexandra Parker, magnezyumun aynı zamanda kemiklerin şekillenmesi, kasların kasılması ve tansiyonun düzenlenmesi için de gerekli olduğunu söylüyor. Magnezyumun aynı zamanda sakin ve rahat bir uyku çekmemizi sağlıyor.
Günlük magnezyum ne kadar almalı sorusunun cevabı ise; Erkekler ortalama olarak günde 400 mg, kadınlar ise 300 mg magnezyuma ihtiyaç duyuyor.
Hangi yiyecekleri magnezyum kaynakları olarak gösterebiliriz?
Magnezyum birçok yiyecekte bulunsa da en önemli magnezyum kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kakao, sert kabuklu yemişler ve tohumlardır.
Magnezyum seviyenizi artırmak için yüksek magnezyum içerikli besinleri her öğününüze katabilirsiniz.
Her öğünde en az iki servis sebze, her gün ise en az birkaç dilim meyve yemeye çalışın. Magnezyum seviyenizin yükselmesi için şeker, alkol ve işlenmiş gıda tüketiminizi de azaltın.
Doğal magnezyum kaynakları diyebileceğimiz besinler:
- Ispanak, kale gibi yeşil yapraklı sebzeler; avokado, muz ve ahududu gibi meyveler;
- sert kabuklu yemişler ve tohumlar;
- börülce, nohut ve barbunya gibi baklagiller;
- bezelya, brokoli, lahana, fasulye, enginar, kuşkonmaz ve Brüksel lahanası gibi sebzeler;
- somon, uskumru ve ton balığı gibi deniz ürünleri;
- çiğ kakao; bitter çikolata; tofu; fırında fasulye ve klorella tozu.
Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır?
Her ne kadar magnezyum seviyenizi kan testleri yoluyla ölçtürebilseniz de bu her zaman için pek güvenilir bir yöntem olmayabilir.
Beslenme uzmanı Alexandra Parker magnezyum içeriğinin çoğu hücrelerde ya da kemiklerde bulunduğundan vücudun magnezyum seviyesinin ölçülmesinin çok kolay olmadığını belirtiyor.
Fakat magnezyum seviyenizin düşük olduğundan şüpheleniyorsanız magnezyum eksikliği belirtilerini ya da tetikleyici unsurları, yüksek stres seviyesi ya da beslenme düzeninde düşük magnezyum gibi durumları göz önünde bulunduracak bir sağlık uzmanına görünebilirsiniz.
Yapılan patoloji testleriyle birlikte bu incelemeler, vücudunuzun daha fazla magnezyuma ihtiyaç duyup duymadığını ortaya koyabilir. Sindirim sistemiyle ilgili hastalıklar, tip 2 diyabet, alkol bağımlılığı görülen kişilerde ya da yaşlı yetişkinlerde magnezyum eksikliği görülme riski daha yüksektir.
Magnezyum eksikliği hangi sağlık sorunlarına yol açar?
Uzmanlar, herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan insanlarda magnezyum eksikliğinin pek sık görülmediğini belirtiyor. Magnezyum yetersizliği genellikle belirti vermez, çünkü böbreklerimiz magnezyum alımının az olduğu dönemlerde birikim yapar.
Ancak düşük magnezyum alımının uzun sürmesi durumunda kişide magnezyum eksikliği görülebilir. Magnezyum eksikliğinde genellikle enerji seviyesiyle ilgili olumsuzluklar ortaya çıkar. Magnezyum, kalsiyum, D vitamini, kan şekeri ve hormonal dengenin düzenlenmesine yardımcı olduğundan düşük magnezyum seviyesinin tükenmişlik benzeri
semptomlar görülür.
Örneğin halsizlik, anksiyete, göz tiki, uykusuzluk, yüksek tansiyon, kas krampları (ki bu düşük kalsiyumla da bağlantılı olabilir) ve stres ile başa çıkamama gibi sonuçlar…
Magnezyum eksikliği belirtileri şöyledir;
- İştahsızlık,
- Mide bulantısı, kusma,
- Yorgunluk, güçten düşme,
- Anormal kalp ritmi,
- Uyuşukluk ya da karıncalanma,
- Kas çekilmeleri ya da krampları.
Magnezyum seviyemiz düşük olduğunda enerjimizi artırmak için kahve gibi uyarıcılara ya da doğal bir magnezyum kaynağı olan çikolataya ihtiyaç duymaya başlayabiliriz.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenmenin 12 altın kuralı
Magnezyum takviyesi alınmalı mı?
Çoğu besin takviyesinde olduğu gibi, aslında önemli vitamin ve minerallerin diyet yoluyla alınması en iyisidir. Sağlıklı olmak istiyorsanız dengeli beslenmeye çalışmalısınız.
Bol miktarda sebze tüketmek magnezyum almanın en kolay yollarındandır. Fakat elbette besin takviyeleriyle de magnezyum seviyenizi yükseltmeniz mümkün.
Bazı insanlar için takviye kullanımı oldukça faydalı oalbilir. Ancak aşırı takviye ishale ve mide ağrılarına sebep olabileceğinden takviye kullanmadan önce doktorunuz ya da beslenme uzmanınıza danışmanız öneriliyor.
Ayrıca magnezyum takviyelerinin emilimi de kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için bu takviyelerin bazı insanlar için diğerlerine kıyasla daha faydalı olması da muhtemel.
Bağırsak sorunu ya da emilim bozukluğu olan kişiler magnezyum spreyi kullanabilir. Bu sprey, magnezyumun deri aracılığıyla vücuda alınmasını sağlar ve günlük olarak da kullanılabilir.
Yüksek dozda magnezyuma ihtiyacı olan kişiler ise takviye tozlardan kullanabilir ve sıvı bir şekilde tüketebilir.