DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vücut öldüğünde beyin canlı kalırsa ne olur?

Vücut öldüğünde beyin canlı kalırsa ne olur?

Kalp durduğu an vücut organlarına kan pompalaması durduğu için beli süreler halinde sırayla organların yaşamı biter. Fakat ölüm sonrası, beyin ölümü hemen gerçekleşmez. Uzmanlara göre beden ölümü gerçekleşme sonrası ortalama 10 dakika daha beyin canlı olarak işine devam ediyor. Peki hiç beyni öldürmesek de, Vücut öldüğünde beyin canlı kalırsa ne olur? Merak ediyorsanız okumaya devam edin.


Vücut öldüğünde beyin canlı kalırsa ne olur?

Vücudunuz öldükten sonra beyniniz canlı kalırsa… hepimiz merak ederiz bu soruyu.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden felsefe ve etik konularında uzman Benjamin Curtis bilinçli beynin, vücut öldükten sonra canlılığını koruması durumunda şu öngörülerde bulunuyor: “Zihninizin içinde kapana kısılmış “kavanozun içindeki beyin” olarak yaşarsınız. Duyularınıza erişim olanağından yoksun olduğunuz için dış dünya ile bağlantılarınız kopmuştur ve beyniniz veri açlığı çeker. Ayrıca beyninizi yeni bir vücuda monte etmeyi sağlayacak teknoloji ve bilgiye ne zaman ulaşabileceğimiz de bilinmiyor.”

Dolayısıyla en iyi senaryoya göre yaşamınızı yalnızca kendi düşünceleriniz ile geçirmeye mecbur kalırsınız. Dışarıdaki gerçeklikten koparılmış bir durum cehennemde yaşamakla eşdeğer olabilir.

Bazılarına göre vücudu olmayan beynin normal insan zihnine sahip olması olanaksızdır.

Düşünür ve sinirbilimci Antonio Damasio’ya göre sıradan insanlarda beyin ve vücut sürekli olarak birbiri ile iletişim halindedir. Her bir kas, sinir, eklem ve organ beyne bağlıdır.

Her saniye sayılamayacak kadar fazla sayıda kimyasal ve elektriksel sinyal beyin ile organlar arasında gidip gelir.

Vücut ve beyin arasında bu sabit “geri besleme halkası” olmazsa normal algı ve düşünce mümkün olmaz.

Beyin ölümü olduğunda beyin işlev durumu

Beyin ölümü olduğunda beyin işlev durumu

 

Peki vücutsuz bir beyin neye benzer?

İşin gerçeği bunun nasıl bir şey olduğunu kimse bilmiyor. Büyük bir olasılıkla çok rahatsız edici bir durum ortaya çıkacaktır.

Uzmanlar sürekli olarak dünyanın ilk beyin naklini yaşayacak olan insanın çok korkunç bir deneyime maruz kalacağı yönünde uyarılarda bulunuyor.

Beyin, yeni vücudunun gönderdiği alışık olmadığı kimyasal ve elektriksel sinyallere maruz kalacak ve bu da onu delirtecektir. Vücutsuz bir beyin de benzer tepkiler verecektir; stresini ortaya koyamadığı veya sıkıntılarına son verme yeteneğine sahip olmadığı için daha da zor bir durumda kalacaktır.

Dolayısıyla vücutsuz bir insan beyni ölümden daha beter bir duruma maruz kalabilir.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.