DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ana maddesi saf karbon olan grafit ve elmas neden birbirinden farklı?

Ana maddesi saf karbon olan grafit ve elmas neden birbirinden farklı?
A+
A-

Takipçilerimizin sorularını cevapladığımız “Pano” kısmına gelen bir sorunun cevabını yazımızda vereceğiz. Soru: Ana maddesi saf karbon olan grafit ve elmas niçin bu kadar farklıdır?


Neden grafit ve elmas birbirinden farklı?

Takipçilerimizden Adana ilindeki Manas İlköğretim Okulu öğrencilerinden Fatma Zorlu bize şu soruyu sordu.

Soru: Ana maddesi saf karbon olan grafit ve elmas niçin bu kadar farklıdır? 

Cevap:

Bu farklılık elmas ve grafitin karbon atomlarının farklı dizilmesinden kaynaklanır. Elmasta karbon atomları dört satıhlı -dört yüzlü- dizilmişlerdir. Her bir karbon atomu diğer dört tanesine bağlanmıştır.

Bu diziliş sonucunda eğilmez bükülmez, fazlaca sert, üç boyutlu bir yapı ortaya çıkar. Elmasın olağanüstü sert ve dayanıklı olmasının nedeni budur. Bildiğimiz üzere dünyada en sert maddenin elmas olduğu ve diğer maddeleri çizdiğini görmekteyiz.

Bakırdan daha iyi bir iletkendir, ancak aynı zamanda elektriksel-yalıtkandır. Bu arada ışığı, gökkuşağındaki renkler gibi dağıtır.

Elmastan farklı olarak grafitteki karbon atomları katmanlar halinde dizilmiştir. Atomların birbiriyle olan etkileşimi iki türlüdür. Birinci olarak, her birinin diğer üçüne olan bağlanması ve altıgenlerin meydana getirdiği bir ağın köşelerine bulunarak düzenli şekilde tutunurlar. Bu düzeysel dizilim iki boyut boyunca uzanarak, altıgen, yatay bir “kümes-teli” demeti oluşturur. İkinci olarak da, bu demetlerin katmanları arasındaki çok sıkı olmayan bir düzenin içinde birbirine bağlanarak durmalarıdır.

Grafit yumuşak ve kaygandır. Metal parçalarda yağlanma işlerinde veya kalemlerin içinde kullanılır, çünkü katmanlarının kolay bir şekilde birbirinden ayrıldığı içindir. Düzeysel yapısına baktığımızda elektronların rahatça hareket ederek süper iletkenler olarak tanımladığımız grafit, elektiriği ve ısıyı harika iletir. Diğer taraftan ışığı emerek ona harika bir renk olan siyah rengini verir.

Yazımızda grafit ve elmas arasındaki farklılıktan bahsederken kısaca grafitin özellikleri ve elmasın özellikleri hakkında da kısa kısa bilgileriniz olmuş oldu.


Yeni sorular için aşağıdaki iletişim formunu kullanabilirsiniz. Yorum kısmına okul ismi, öğrenci adı ve soyadı ile beraber sorunuzu gönderin.

Sorularını cevaplamak için gelgez ekip maillerinizi bekliyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

  1. berke can dedi ki:

    1,48-2,06-3,17 gram ağırlığında saf karbon örnekleri aşırı hava içerisinde yakılıyor.Elde edilen karbondioksit miktarları 5,42-7,55-11,62 gramdır.Bu veriler karbondioksitin sabit bir bileşime sahip olduğunu gösterir mi?Açıklayınız.