DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Eskiye göre evlilikler neden kısa sürüyor? Mutlu evlilik nasıl olur?

Eskiye göre evlilikler neden kısa sürüyor? Mutlu evlilik nasıl olur?
A+
A-

Artık evlilikte geçen süre gittikçe azalıyor. Bazen küçük tartışmalar bile öylesine büyüyerek ayrılma noktasına getirilebiliyor. Uzmanlar evlilik sorunları ve kısa evlilik ile ilgili küçük bir araştırma yaptılar. Mutlu evlilik için nelere dikkat edilmesi gerekiyor görelim.


Mutlu evlilik nasıl olur?

Bir ilişki nasıl sağlamlaştırılır? Ve niçin bazı evlilikler on yıllarca sürerken diğerleri birkaç yıl sonra bitiyor?

Bu sorunun yanıtını aslında psikologlar da tam olarak bilemiyor. Ancak ne ilginçtir ki bir ilişkinin durumu çiftlerin ses tonlarına göre anlaşılabiliyor. Ve bir ilişkiden hem ruhumuz hem de sağlımız etkileniyor.

Peki ama ilişkilerdeki tartışmalar nasıl oluyor? Gerçi her çift kavga ediyor bu çok normal. Ama burada mesele tartışma biçiminin mutlu ilişkilerde ve daha kısa süreli ilişkilerde farklı olup olmadığı.

Tennessee Üniversitesi’nden Amy Rauer ve ekibi şimdi bu konuyu araştırdılar.

Araştırmaya orta yaşta, uzun süredir birlikte olan 57 çift ve 42 yıldır evli olan 64 yaşlı çift katılmış. Sonuçlara göre çiftlerin problem olarak gördükleri şeyler, her durumda birbirine benziyor.

En çok tartışılan evlilik sorunları, mahremiyet, boş zamanın programlanması, ev işleri, çiftler arasındaki iletişim ve para sorunları.

Mutlu çiftler için kıskançlık, din veya ailevi sorunlar çok fazla önemli olmayan tartışma konuları diyor araştırmacılar. Mutlu çiftler daha çok somut çözümlerin bulunduğu konular üzerinde tartışıyorlar. Mesela ev işlerinin paylaşılması, boş zaman programlanması gibi.

Araştırmacılara göre çözümü olan sorunlar için kavga etme stratejisi ilişkilerde mutluluğa giden yol olabilir. Oysa çözümü olmayan konular için tartışmak ilişkileri baltalayabilir.

Uzun vadede ise özellikle de hiçbir kavganın çözüme ulaşmaması halinde saldırganlık da artıyor. Çözülebilir sorunlarla tartışıldığında çiftlerin birbirlerine olan güvenleri artıyor. Mutlu bir ilişki için tartışmak mantıklı ve gereklidir de ancak tartışılacak konular iyi seçilmeli diyor uzmanlar.



Ayrıca bakınız


Kaynaklar

  • What are the Marital Problems of Happy Couples? A Multimethod, Twu-Sample Investigation, Family Process, 21.08.2019.
  • Mutlu bir evlilik için eşler nelere dikkat etmelidir? Video

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.