Vücut yenileme süresi nedir? İnsan vücudu yenilenme hızı nedir?
Vücut yenileme süresi nedir? İnsan vücudu yenilenme hızı nedir?
Her gün değişen ve dikkat edilmeyen, rutin olarak yenilenme süreleri ile insanın özellikleri.
Başın en tepe noktasından ayak tabanlarına, insan vücudu olağanüstü bir yenilenme yeteneğine sahip. Her organın veya dokunun yenilenme hızı farklı.
Kafanızdaki saçlar 6-7 yıllık olabilir. Saçlar günde ortalama 0,5 mm uzarlar. Vücuttaki diğer tüyler saçlara kıyasla daha yavaş uzarlar. Bunların uzama hızı günde yaklaşık 0,27 mm’dir.
Kaşlar 64 günde bir kendilerini yenilerler.
Beyin korteksindeki hücreler yenilenmezler ve bu hücrelerin yaşı kişinin yaşına eşit olur. Ne var ki, beynin hipokampus bölgesinde sürekli bir yenilenmenin yaşandığı yönünde kanıtlar da var.
Gözün saydam tabakasının (kornea) yüzeyi sürekli yenilenen hücrelerden oluşan ince bir katmanla örtülüdür.
Tümden dönüşüm süreci 7 ile 10 günde birdir.
Derinin yüzeyi birkaç haftada bir yenilenir. Deri hücreleri, hafif bir yaralanmanın ardından her zamankinin dört katına eşit bir hızla yenilenirler.
Yaralanmanın ardından sinirlerin yenilenme hızının günde yaklaşık 2-3 mm olduğu düşünülüyor.
Bir yağ hücresinin ortalama yaşı 10 yıldır. Her yıl yağ hücrelerinin yüzde 10’u yenileniyor.
Karaciğer hücreleri her 300-500 günde bir yenileniyor.
İnsan karaciğeri olağanüstü bir kendini yenileme yeteneğine sahiptir. Bu organın yüzde 70’ine varan bir bölümü alındığında bile, karaciğer birkaç ay gibi kısacık bir süre içinde eski sağlıklı boyutuna döner. Cerrahların karaciğerin
yüzde 90’ını bile aldıkları oldu. Ancak bu gibi durumlarda tam bir iyileşme sağlanamadı.
Bağırsakların içini kaplayan zar, 2-3 günde bir yenilenir. Kimi hücreler daha uzun ömürlü olurlar-mikropları öldürücü bir sıvı salan hücreler 6-8 hafta boyunca yaşamlarını sürdürebilirler.
El tırnakları ayda yaklaşık 3,5 mm uzar. Ancak serçe parmağı tırnağı ötekilerden daha yavaş uzar. Ayak tırnakları ayda 1,6 mm’lik bir hızla uzarlar ve en hızlı uzama başparmaklarda olur.
Kalp, insan bedeninin en az yenilenen organlarından biridir. 25 yaşında bir kişinin kalp hücrelerinde yılda yalnızca yüzde 1 oranından bir yenilenme olur ve bu oran yaşlandıkça daha da azalır. Normal bir yaşam süresi boyunca kalp hücrelerinin yarıdan azı yenilenir.
Dildeki tat tomurcukları 10 günde bir yenilenirler.
Yaralanan parmak uçları-kısmen de olsa-yenilenebilirler. Parmak uçlarındaki yenilenmenin en çarpıcı örneklerine birkaç ay içinde yeni bir parmak ucunun gelişebildiği çocuklarda görülür.
Bronş tüplerini kaplayan zar her 2 ile 10 gün arasında yenilenir. Alveoller adı verilen mikroskobik hava keseciklerinin yaşam süresi 4-5 haftadır.
Oksijen taşıyıcı alyuvarlar her 45 ayda bir yenilenirler.
En yaygın akyuvar türü olan nötrofillerin yaşam süresi yalnızca birkaç saattir.
Bir kas hücresinin ortalama yaşı 15 yıldır.
İnsan iskeleti 10 yılda bir tümden yenilenir.