DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Grip aşıları her sene neden yenilenir?

Grip aşıları her sene neden yenilenir?
A+
A-

Kış geldiğinde en çok arananlar listesinde bulunan grip aşıları hakkında neler biliyoruz? Grip aşıları neden her sene değişiyor? Grip virüs suşu (strain) ile mücadelede yeni geliştirilen grip aşıları neler?


Grip aşısı nedir? Grip aşıları her sene neden yenilenir?

Grip, bulaşıcı hastalıklar kategorisinde ölümcül hastalıklardan biridir.

6 aylık ve üzerindeki herkese önerilen grip aşısının her yıl yenilenmesi gerekir. Grip ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Özellikle küçük bebekler, 65 yaşının üzerindeki yetişkinler, hamile kadınlar ve sağlık sorunları olanlar için önerilir.

Grip virüs suşu (strain) sürekli değişim geçirir. Dolayısıyla her yıl yeni grip aşısı geliştirilir. Bilim insanları, bir sonraki grip sezonunda hangi grip suşunun daha yaygın olacağı konusunda bir tahminde bulunarak grip sezonu başlamadan önce yeni aşıyı hazırlarlar.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden korucu hekimlik ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. William Schaffner,Grip virüsü genetik bileşimini devamlı değiştirebildiği için yapılan aşının her defasında yenilenen formüllenmesi zorunluluğu var. Bu nedenden insanların her yıl grip aşısı olmak zorunda” diye konuşuyor.


Grip aşılarının türüne “iğnesiz grip aşısı” eklenmişti

Grip aşıları üç ya da dört grip virüsü suşuna karşı koruma sağlar. Trivalan (3’lü) grip aşısı denilen aşılar iki influenza A suşuna –H1N1 ve H3N2- ve bir influenza B suşuna karşı koruyucudur.

4’lü grip aşısı ilk kez 2013-2014 grip mevsiminde geliştirildi. 4’lü aşı, 3’lü aşının içeriğine ek olarak bir influenza B suşu daha içerir. İğne ile yapılan standart grip aşısı dozuna ilaveten, farklı şekillerde uygulanan grip aşıları vardır.

Örneğin 65 yaşının üzerindekiler için yüksek doz cinslerinin yanı sıra tavuk yumurtası yerine hayvan hücrelerinde geliştirilen “hücre-tabanlı” aşılar 4 yaş üzerindekilere uygulanır. “Rekombinant” aşı, üretim aşamasında influenza virüsünün veya tavuk yumurtasının tamamını kullanmaz; 18 yaşından büyüklere önerilir. Bir de 2-49 yaş aralığındaki sağlıklı kişilere önerilen burun spreyi vardır. Burun spreyi hamilelere önerilmez.

İğneden korkanlar için iğnesi olmayan grip aşıları “jet enjektör” denilen yüksek basınçlı sıvı gönderen mekanizma ile uygulanır. 18-64 yaş arası sağlıklı kişiler için uygundur.

Kaynak: https://www.livescience.com/40279-flu-shot-information.html



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.