DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İklim değişikliği krizine karşı bilimsel 5 çözüm

İklim değişikliği krizine karşı bilimsel 5 çözüm
A+
A-

İklim değişikliğinin yarattığı olumsuzluklara karşı çözüm arayışları sürüyor. Gen düzenleme teknolojisi, gezegenimizi korumak için yenilikçi çözümler sunma konusunda öne çıkıyor.


İklim değişikliği krizine karşı bilimsel 5 çözüm

1. Mercanlar için bir tedavi

İklim değişikliği (climate change) nedeniyle bir sonucu olarak ısınan sular, mercanları bir tür sıcak stresine sokarak, kendileri için enerji kaynağı olan algleri uzaklaştırmalarına sebep oluyor. Mercan kütlesinde azalmayla sonuçlanan bu duruma bir çare bulmak için çalışmalar sürerken Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir mercan türünde, sıcaktan olumsuz etkilendiklerinde aktive olan bir gen tespit ettiler.

Araştırmacılar, henüz algleri uzaklaştırma süreci başlamadan sıcak stresi altındaki mercanları tespit etmenin önemli bir adım olduğunu ve söz konusu genin buna imkan verebileceğini düşünüyorlar.


2. İklim dostu inekler

İneklerin midesindeki mikroorganizmalar tarafından üretilen metan miktarının, ineğin genetik yapısıyla bağlantılı olduğunu gösteren araştırmalar, genetik bir müdahale ile ineklerin çevre dostu olabileceğine işaret ediyor. Daha az metan üreten inekler, küresel ısınmayla mücadeleye önemli bir katkı olacaktır.


3. Karbondioksit depolayan akıllı bitki

Kaliforniya’daki Salk Enstitüsü’nden bilim insanları, küresel ısınma yı yavaşlatmaya yardımcı olabilecek bir “ideal bitki” üzerinde çalışıyorlar. Bu bitki havadaki karbondioksiti emerek, suberin adı verilen karbonca zengin, ayrışmaya dirençli, mantar benzeri bir madde halinde kök kısmında biriktirmek için tasarlanıyor


4. Sel ve kuraklığa karşı güçlendirilmiş pirinç

Geçtiğimiz yıl Kopenhag Üniversitesi’nden bir ekip, pirincin taşkınlara ve kuraklığa karşı dayanıklı olmasını sağlayan bir gen tespit etti. Yaprak yüzeyinin su geçirmez bir maddeyle kaplanmasına yol açan bu gen, kuraklık sırasında buharlaşma yoluyla su kaybını önlerken, bir sel durumda pirincin boğulmasına engel oluyor. Araştırmacılar, pirincin dayanıklılığı artırmak için geni manipüle etmeyi hedefliyor.


5. Biyoyakıt üreten bakteriler

2018’de Singapur Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, bitkisel maddeleri araba motorlarında kullanılabilecek bir biyoyakıt olan biyobutanol’e dönüştürebilen bir bakteri türü keşfettiler.

Araştırmacılar, biyobutanol dönüşümünü daha verimli hale getirmek için bakterilere yönelik bir genetik düzenleme üzerine çalışıyor.


Kaynaklar



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.