DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnsan vücudunun bilinmeyenleri: Gaz çıkartma

İnsan vücudunun bilinmeyenleri: Gaz çıkartma
A+
A-

Gaz çıkartma yada osurmanın nedeni nedir? Kötü kokulu gaz çıkarmanın nedenleri? Sesli gaz çıkartmanın sebepleri nelerdir? sorularına cevap arıyorsanız İnsana özgü garip davranışlardan biri olan gaz çıkarmayı, yazımızda bilimsel olarak kısaca bulabileceksiniz.


İnsan vücudunun bilinmeyenleri: Gaz çıkartma

İnsana özgü garip davranışlarla ilgili bir çalışma, mide ve bağırsaklarda gaz birikimi konusuna hiç değinmez ise eksik bırakılmış olur. Aslında insanın ilginç özellikleri listesinde bulunan, Toplumda genellikle adap dışı, ya da saygısızlık olarak nitelendirilen bu davranış çok eski çağlardan beri halkın ve bir o kadar da bilim insanlarının ilgisini çekmiş.

Bağırsak mikrofaunasının giderek değerinin anlaşılmasıyla birlikte, gaz çıkarma ya da yellenme de gastroenteroloji bilim dalının gündemine oturmuş.

Sesli ya da sessiz, kokulu ya da kokusuz herkes gaz çıkartır. Doktorlar ortalama bir insanın günde 5-15 kez gaz çıkarttığını söylüyor. Gaz çıkartma sindirimin normal bir sürecidir; bağırsaklardaki bakterinin faal durumda olduğunu gösterir.

Fasulye ya da çiğ sebze gibi hazmı zor yiyecekler yediğinizde daha fazla gaz çıkartırsınız.

Her gün gaz çıkartmak normal sayılsa da, her zaman gaz çıkartmak hastalık belirtisidir. Bağırsaklarda aşırı gaz birikimi insanları günde 20 kereden fazla gaz çıkartmaya zorluyorsa doktor yardımı gerekebilir. Bu durum diyet ve yaşam tarzı değişikliği ile giderilebilir.

Bir insanın sindirim sisteminde aşırı gaz birikimi yutma eylemi sırasında oluşabilir. Katı yiyecek, su veya yalnızca kendi tükürüğünüzü yutarken yanında hava da yutarsınız. Bu da sindirim sisteminde birikir.

Daha fazla gaz sindirim sırasında oluşur. Bu aşırı gaz ağızdan veya anüsten dışarı atılır.


Kokulu gaz çıkartma

Kokulu gaz çıkartma nedenleri, yüksek lif içerikli yiyecekler yemek, yiyecek intoleransı, antibiyotik benzeri ilaç kullanımı, kabızlık ve sindirim sisteminde aşırı bakteri birikimi olabilir. Yellenmenin daha gizemli ve anlaşılması güç bir yönüyle ilgilenen Maryland Üniversitesi’nden sinirbilimci ve psikolog Robert R. Provine, gaz çıkarmanın ses çeşitliliği açısından olağanüstü bir zenginlik içermesine karşın, insanların neden yalnızca ağızlarından konuştuklarını merak etti.

“Curious Behavior: Yawning, Laughing, Hiccupping, and Beyond” başlıklı kitabın da yazarı Provine, insan vücudunda sadece konuşma için evrilen herhangi bir bölümünün olmadığını düşünüyor; bu nedenle Provine’in merak ettiği bu konu kulağa ilk anda saçma ya da anlamsız gelse de aslında düşünülmeye değer.

İnsan vücudunun soluk almaya, yiyip içmeye ve kusmaya yarayan bir parçası olan ağız aynı zamanda konuşmaya da yarayan bir bölümüdür. Ses telleri de, yenen ya da içilenlerin soluk borusuna kaçmasını önleyen iki doku kapakçığından oluşurlar.

O zaman insanın evrim sürecinde karın ve alt bağırsakların körük, anüsteki büzücü kasın da titreşimli kapak işlevini görme seçeneği neden yeğlenmedi? Bu görüşle ilgili en önemli eksiklik oral ses yolunda yer alan ağız, dil, gırtlak
ve dişlerin seslere biçim vermesi, oysa anüs bölgesinin bu gibi özelliklerden yoksun olmasıydı.

Ancak bu durum ringa balığının yellenme yoluyla iletişim kurmasına engel değil. Karınları hava dolu ringa balıklarının gaz çıkarma sesleri özellikle de açlıktan gözü dönmüş katil balinaların ilgisini çekiyor.

Kaynak; https://www.newscientist.com/article/mg21729081-700-the-body-your-curious-behaviours-and-what-they-reveal/



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.