DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sporu bırakmak neden vücuda zarar verir?

Sporu bırakmak neden vücuda zarar verir?

Sporu bırakmak sadece 2 hafta olsa bile nasıl bir etki bıraktığı ile ilgili yapılan bilimsel araştırma sporu bırakmanın zararları ile ilgili kısa bir özet düşünebilirsiniz.


2 haftalığına sporu bırakmak ne kadar zarar verebilir ki?!

Düzenli olarak hareket etmekyalnızca bedenimiz değil beynimiz için de yararlı. Hatta demansı bile önler. Spor gündelik yaşam stresine karşı iyi geldiği gibi bedende yağ birikimini de engeller. Kesinlikle düzenli olarak bırakmadan yapılan sporun yararları anlatmakla bitmez.

Peki düzenli olarak spor yapanlar, bir müddet ara verip hareketsiz bir yaşam biçimi sürerlerse ne olur?

Liverpool Üniversitesi’nden Juliette Norman ve ekibi 26 genç ve 21 yetişkin insanı incelediler. Tüm katılımcılar araştırmadan önce günde düzenli olarak 10.000 adım atıyorlardı, dolayısıyla da formda sayılırlardı.

Fakat araştırma süresince 2 hafta boyunca günde ortalama 1500 adım attılar. Bu kadar kısa bir süre içinde bile katılımcıların kaslarında, kemiklerinde ve metabolizmalarında önemli değişimler yaşandığı tespit edildi. Hem yaşlılarda hem de gençlerde kas kaybı meydana geldi ve kemiklerindeki mineral oranı da düştü. Ayrıca basen bölgelerindeki ve kaslardaki yağ miktarı da arttı. Kaslardaki yağ miktarının artışı kasları zayıflatır.

Yaşlı insanlarda ise başka bir etki daha görüldü: İki haftalık hareketsizlik sonucunda (günde ortalama 1500 adım atılmıştı) dokulardaki oksijen alışverişi ve hücrelerin enerji santralleri olarak bilinen mitokondrilerin işlevi kötüleşti. Araştırmacılara göre bu olumsuz gelişme, yaşlı insanlarda, yaşlılığa bağlı kuvvet ve kondisyon düşüşünü tetikliyor. sporu aniden bırakmanın zararları özellikle yaşlıları çok ciddi şekilde etkiliyor.

Kısa süreli hareketsizliğin bile ciddi etkiler yapabileceğini söyleyen uzmanlar, özellikle yaşlı insanlarda kasların ve kemiklerin zaten zayıflamış olduğunu bu yüzden hareketsiz kalınan günlerde bu etkilerin daha arttığına dikkat çekiyorlar. Araştırmacılar bu yüzden düzenli olarak günde ortalama olarak 10.000 adım atılmasını öneriyorlar. Düzenli olarak 10.000 adımlık yürüyüş, kasların erimesine engel olduğu gibi bedende yağ birikimlerine de izin vermiyor.

Kaynak: Elderly people should aim to keep up s tep count this winter: Just two weeks of inactivity increases body fat and harms muscles and bones, The Physiological Society, 12.12.2019.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.