DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş yerinde deprem öncesi ve sonrası neler yapılmalı?

İş yerinde deprem öncesi ve sonrası neler yapılmalı?

Ülkemizin yer olarak deprem kuşağında olduğunu biliyoruz. Peki iş yerinde deprem hazırlıkları konusunda neler yapıldı? İşin uzmanlarından aldığımız bilgiler can ve mal kaybı olmaması için, İş yerinde deprem öncesi ve sonrası neler yapılmalı? Deprem sonrası neler yapılmalı? Deprem hazırlıkları ve deprem çantası nasıl hazırlanmalı? sorularının cevapları ve en iyi tedbirleri yazımızda bulabileceksiniz.


İş yerinde deprem öncesi ve sonrası neler yapılmalı?

İş yerinizde çalışırken meydana gelecek olası bir deprem için eylem planınız hazır mı?

Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerinde depreme yakalandığımızda yapacaklarımızı önceden planlamak, güvenliğimiz için büyük önem taşıyor. Bu nedenle depremden önce, deprem sırasında ve depremden sonra neler yapmamız gerektiğini Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Bursa Şube Başkanı Yusuf Yumru’ya sorduk ve bir eylem planı hazırladık.

Uzmanlar deprem eğitimi konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini de özellikle hatırlatıyor.


Depremden önce neler yapılmalı?

1. Güvenli yerleri belirleyin.

Nasıl bir işte çalışıyorsanız çalışın, önceliğiniz çalışma ve ortak kullanım alanlarınızı yeniden keşfetmek olsun. Düşebilecek pencereler, yüksek ve sabitlenmemiş dolaplar ve cihazlar var mı? Sağlamlığından, hareket etmeyeceğinden, devrilmeyeceğinden veya kırılmayacağından emin olduğunuz, size en yakın alçak eşyaların veya bir iç duvarın yanı suygun olacaktır.

2. ‘Çök, kapan, tutun’ pratiğini sık sık tekrarlayın.

  • Çök: Nerede olursanız olun, el ve dizlerinizin üzerine çökün.
  • Kapan: Başınızı ve boynunuzu kollarınızla kapatın. Güvenli bir bölgeye doğru sürünerek gidin. Dizlerinizin üzerinde kalın veya hayati organları korumak için eğilin.
  • Tutun: Bir masanın altındaysanız, bir elinizle masanın bacağına tutunun. Masa yoksa başınızı öne doğru eğin, kollarınızla örtün ve iki elinizle boynunuzu tutun.

Ofiste deprem çantası hazır mı?

  • Gıda (Konserve ve bozulmaz gıdalar),
  • Ceket veya sweatshirt,
  • Küçük bir ilk yardım çantası,
  • Ekstra çift gözlük veya kontakt lens solüsyonu,
  • Düdük veya diğer sinyal cihazı,
  • Şişelenmiş su,
  • Sağlam ayakkabı,
  • Yeni pil ve radyo,
  • Battaniye,
  • Temel ilaçlar,
  • Yeni pil ile el feneri.
Deprem çantası hazır mı?

Deprem çantası hazır mı?


Deprem esnasında neler yapılmalı?

  1. İlk sarsıntıda kendinizi korumayı öğrenin. Deprem sarsıntısının güçlü olup olmayacağını görmek için beklemeyin, hemen harekete geçin.
  2. Dışarı çıkma dürtünüze direnin. Hedefinizin hayatta ve olabildiğince az yaralanmayla, güvenli bir yere ulaşmak olduğunu hatırlayın.
  3. Deprem anında yerinizde kalın. Dışarıya çıkmaya veya diğer odalara gitmeye çalışmayın.
  4. Güvenli bir yere ulaşın. Pencerelerden, aynalardan, güvenli olmayan dolaplardan ve üzerinize düşebilecek nesnelerden uzakta bir yere doğru sürünerek ulaşmaya çalışın.
  5. ‘Çök, kapan, tutun’ pozisyonu alın. Çök, kapan, tutun pozisyonu sizi TV, lamba, kitaplık gibi nesnelerin yol açabileceği yaralanmaların çoğundan koruyacaktır.

Deprem sonrası neler yapılmalı?

  1.  Bulunduğunuz yerde kalın. Çoğu durumda, binayı aceleyle boşaltmak gerekli değildir ve genellikle kapalralanda kalmak daha güvenlidir. Bu kuralın tek istisnası, büyük hasar gören ve çökme riski taşıyan binalardır.
  2. Gerekirse tahliye edin. Depremin bittiğinden eminseniz tahliye edin. Yanınıza cüzdan ve telefon gibi kişisel eşyalarınız ile deprem çantanızı alın.
  3. Yangınlara karşı dikkatli olun. Depremle ilgili en yaygın tehlike yangındır. O nedenle hasarlı gaz ve elektrik hatları ile cihazlara karşı dikkatli olun.
  4. Tahliye için merdivenleri kullanın. Deprem durduktan sonra binadan ayrılmanız gerekiyorsa, asansörü değil merdivenleri kullanın.
  5. Tsunamiye karşı tetikte olun. Tsunami meydana gelebilecek bir bölgedeyseniz, deprem durduktan hemen sonra iç bölgelere veya daha yüksek bir yere gidin.
  6. Yaralanmaları kontrol edin. Önce kendinizi, sonra çevrenizdeki kişileri kontrol edin. Profesyonel yardım alana kadar yaralananlara ilk yardım uygulayın.
  7. Binada hasar olup olmadığına bakın. Gaz kokusu alırsanız, pencereleri açık bırakarak hemen tahliye edin. Su, gaz ve elektrik hatlarını kontrol edin.
  8. Sosyal medyayı değil, haber kaynaklarını takip edin. Yanlış bilginin ve panik havasının yayılmasına maruz kalmamak adına güvenilir haber kaynaklarını takip edin.
  9. Artçı şoklar bekleyin. Artçı şoklara karşı tetikte olun ve güvenli bir yerde kalın.

Enkaz altında kalınırsa neler yapılmalı?

  1. Sakin kalın ve panik yapmayın.
  2. Ağzınızı, burnunuzu ve gözlerinizi tozdan koruyun.
  3. Yaranız varsa üstüne baskı uygulayın.
  4. Düdükle veya cep telefonuyla yardım sinyali verin.Eğer her ikisi de yoksa, bağırmak yerine binanın sağlam bir parçasına birkaç dakikada bir yüksek sesle vurun.
  5. Kısa mesaj atın. Kısa mesajlar telefon görüşmelerinden daha sağlık bir iletişim yolu olabilir.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.