Dünya’da hangi bitki örtüleri var? Bitki örtüleri nasıl değişir?
İklimden vahşi yaşama, gezegenimizin olağanüstü bitki örtüleri ve bunların nasıl değiştiğini merak ediyorsanız ve Dünya’da hangi bitki örtüleri var, bitki örtü çeşitleri nelerdir? Bitki örtüleri nasıl değişir? sorularının cevabını arıyorsanız okumaya devam edin.
Dünya’da hangi bitki örtüleri var? Bitki örtüleri nasıl değişir?
1. Ilıman otlaklar
Ağaçlar ve çalılardan yoksun Afrika’nın kurak otlakları (bozkırlar), Kuzey Amerika (çayırlar) Güney Amerika (pampalar) ve Avrasya (stepler), otlayan hayvanlara uygun, besin zengini topraklara sahiptir. Bizon ve antilop gibi birçok hayvana ev sahipliği yapmasına rağmen, vahşi yaşamda çeşitlilik azdır.
2. Akdeniz
Akdeniz iklimi yazın sıcak ve kurak fakat kışın soğuk ve nemlidir. Düşük yağmur miktarı yine de çöllerdekinden daha fazla. Birçok hayvan ve bitki bu şartlarda hayatta kalmaya uyum sağlamışlardır. Bu ekosistemler, böcek türleri ve su tutan bitkiler için de uygundur.
3. Tundra
Ren geyiğinin evi olan tundralar, kuru, soğuk ve rüzgarlıdır. Yılın çoğu zamanı karla kaplıdır. Sert tabiatında aşırı düşük sıcaklıklar, fakir besin maddeleri, düşük nem ve kısa büyüme dönemleri barındırıyor. Buna rağmen orada yaşayan az sayıda bitki ve hayvan, uzun ve soğuk kışlara iyi uyum sağlamıştır.
4. Dağ
Kendisini çevreleyen tabiatın ortasında yükselen ve tüm kıtalarda bulunan dağlar, bünyelerinde diğer bitki örtülerini de barındırır. Bir dağın tabanında otlak, ortasında iğneyaprakh bir orman, tepesinde de bir tundra bile olabilir.
5. Savan
Tropikal topraklardan oluşan savanların üzerinde çalılar ve tekil ağaçlar mevcut. Savanlar ıslak ve kuru mevsimesahip olsa da yıl boyunca ıhman iklime sahip. Fillervezebralargibi otçullar için uygun. Dünya üzeri ndeki yeri ne göre üzerinde yaşayan hayvan türleri de değişiklik gösteriyor.
6. Kutup buzu
Yılın büyük bir çoğunluğu buzla kaplı olan Kuzey ve Güney Kutbundaki Arktika ve Antarktika yeryüzünün en soğuk bölgeleri. Suda denizaltı hayvanlan, karada kutup ayıları ve penguenler yaşıyor. Tek bitkisel yaşam formu, yosun
7. Tropik yağmur ormanı
Hayvan ve bitki yaşamlarına diğer bitki örtüleri ne göre da ha çok ev sahipliği yapan yağmur ormanları, sürekli yüksek sıcaklık ve yağış miktarına sahip. Ekvatora yakın olması sebebiyle çok fazla güneş ışığına maruz kalan bu bölge, nem ve yoğun bitki örtüsü ile eşsiz bir su ve nesin döngüsü sağlıyor.
8. Sıcak çöl
Yıllık yağışın 25 santimetreden az olduğu çöller o kadar kurak ki, bitki yaşamına uygun değil. Gün içinde 50 derecelere kadar çıkan sıcaklıklar, geceleri çok düşük seviyelere iniyor. Bu yüzden biyoçeşitliIik oranı çok az.
9. İğne yapraklı orman
İğne yapraklı ormanlar, Kuzey Amerika, Avrupa, Rusya ve Asya gibi dünyanın ılıman bölgelerinde bulunur. Kısa ve serin yazlar ile uzun ve sert kışlarda büyüyen, alaçam, katranağacı, çam ve köknardan oluşan, yaprak dökmeyen ağaçlardan meydana gelir.
10. Yaprak döken orman
Yaprak döken ormanlar, vahşi yaşamın, hem ılık yazlar hem de soğuk kışlarda yaşama adapte olabilmesi için, dört iklimi de yaşayan bölgelerde bulunur. Örneğin, ağaçların onları koruması için kalın gövdeleri vardır. Sonbaharda yapraklar renk değiştirir, sonra ağaçlardan dökülerek ilkbaharda tekrar büyür.