DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hangi hayvanlar uzaya gitti?

Hangi hayvanlar uzaya gitti?

Sizce uzaya giden ilk canlı insan mı? Cevabınız evet ise Hangi hayvanlar uzaya gitti, uzay hayvanları hangileri? sorusunun cevabı sizleri şaşırtabilir. Ayrıca yazımızın sonuna kadar okuduğunuzda daha önce duymadığınız İnsanlar ve denizanalarının ortak özelliği nedir? sorusunun cevabını bulacaksınız.


Hangi hayvanlar uzaya gitti?

İnsanoğlunun uzaya gitmesine öncülük eden yaratıklar ile tanışın. Uzaya giden hayvanlar listesi.

  1. Meyve Sinekleri. 1947’de Nazi V-2 roketinde mahsur kalan küçük böcekler tarih yazdı. Bunlar, radyasyonun organizmalar üzerindeki etkisini araştırmak için uzaya gönderilen ilk hayvanlar. Dünya’ya paraşüt ile güvenli bir şekilde geri döndüler.
  2. Maymunlar. 1949 yılında Albert adındaki ile maymunla başlayarak, uzaya giden toplam 32 maymun var. 1949 yılında gönderilen maymunlar arasında kalan iki maymun (Ham (başlık fotoğraftaki) ve Enos) ilk hayatta kalanlar oldu. Onlar dünya yerçekiminden 30 kat fazla yerçekimini deneyimlediler.
  3. Fareler. Fareler halen bugün bile Uluslararası Uzay İstasyonuna gidip geliyorlar. Farelerin üzerinde yapılan deneyler ve gözlemler, insanoğlunun Mars’da yaşam çalışmalarında önemli rol teşkil edeceği biliniyor. Yakın zamanlarda, derin uzaya gönderilen astro-farelerde karaciğerlerde rahatsızlık görüldüğü ortaya çıktı.
  4. Kediler. 1963 yılında Fransız bilim insanlarının ilk kez gönderdikleri uzay hayvanları listesinin başında kediler vardı. Felicette ismindaki uzaylı kedinin beynine yerleştirilen elektrotlar kedinin nasıl tepki verdiğini Dünya’ya ulaştırdı.
  5. Sıçanlar. Şıçan deyince akla daha çoknefret etmek gelse de , fizyolojik olarak bu kemirgenlere benziyoruz. Bu yüzden bir grup “sıçan-astronot” üzerinde, uzayda uzun süreli konaklamalarda mikro yerçekiminin organizmalara etkisini anlamak için deneyler yapıyor.
  6. Kaplumbağa. 1968’de uzaya giden ilk kaplumbağa ile üzüm sinekleri ve un kurtları eşlik etmişlerdi. Ay’ın etrafında dönüp Dünya’ya geri gelen uzaylı kayvanlarımız, derin uzaya giren ilk hayvanlar olmuşlardı. Daha da önemlisi ise, dünyaya dmndüklerinde hala yaşıyorlardı.
Miss Baker uzaya giden ve dönen sincap maymunu

Miss Baker uzaya gönderilen ve canlı dönen bir sincap maymunu

  1. Köpekler. Rusya 50 ve 6o’lı yıllarda, insanlı uzay uçuşunun mümkün olup olmayacağını test etmek için önce köpekleri kullanarak deneyler yaptı. Sovyetler köpeklerin stresle mücadelede diğer hayvanlardan daha başarılı olduğunu düşünerek onları tercih etmişti.
  2. Gekolar. Rus bilim insanları yerçekimsiz ortamın üremeyi nasıl etkilediğini araştırmak için kertenkeleleri uzaya gönderdi. Gekoların uzaydayken havada süzülen nesneler ile oynadığı görüldü. Bu, sürüngenlerde pek sık rastlanmayan bir davranıştı.
  3. Hamamböcekleri. Uluslararası Uzay İstasyonu güvertesinde doğan hamamböceklerinin daha çabuk büyüdüğü, daha hızlı koştuğu ve yeryüzünde doğanla re kıyasla daha sağlam olduğu tespit edildi. Bel de yeni bir böcek kralın doğumuna şahit oluyoruz!
  4. Denizanası. İnsanlar ve denizanalarının ortak özelliği nedir? İkisi de kendilerini yerçekimine göre konumlandırır. NASA, etkileri test etmek için binlercesini büyüttü ve astro-denizanalarının Dünya’ya döndüklerinde normal yerçekiminde yüzemedikleri ortaya çıktı.

Laika: Yörüngedeki ilk hayvan!

Moskova’nın sokaklarında aylak dolaşan bir sokak köpeği olan Laika, nereden bilebilirdiki bir gün dünya yıldızı olacağını. Sovyet bilim adamları Leika gibi sokak köpeklerinin açlık ve soğuğa dayanıklılığından yola çıkarak onu aldıkları gibi araştırma labratuarlarına götürdüler. Sıkı bir eğitim sonucunda onu 1957 yılında uzay yolculuğuna gönderdiler.

Bir kapsül içine koyulmadan önce (aslında kapsül dedikleri sadece 18 kiloluk bir metal top) Laika’nın tüylerine hafif bir alkollü solüsyonla silinerek yaşam fonksiyonlarını takip edilebilmesi için iyodin ile boyalanacak yerlere algılayıcalar konulmuştu. Aslında Leika geri dönülmez bir yolculuğun başındaydı ve geri getirlmesi ile ilgili bir plan olmayacaktı. Uzaya yolculuk başladıktan birkaç saat sonrası yaşadığı ani stres ve yüksek sıcaklık onun yaşamına son verdi. Fakat Sputnik 2 içindeki bu hayvanın ölümü 40 yıl saklandı.

Sputnik 2 dünyanın etrafında 2 bin 570  tur atmıştı ve en sonunda dünyaya düşerken atmosferde yandı, gitti. 2008 yılında Leika, uzay araştırmaları tesisine bir heykeli yapıldı.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.