İsimlerin tadını almak ve renkleri duymak mümkün mü?
İsimleri duyarız yada okuruz, renkleri ise koklarız. Peki isimlerin tadını almak ve renkleri duymak mümkün mü? Normal insanlar Sinestezi hastaları gibi renkleri duyabilir mi?
İsimlerin tadını almak ve renkleri duymak mümkün mü?
Küçük bir insan grubu, duyguları şaşırtıcı şekillerde hissediyor, isimlerin tadını almak ve renkleri duymak. 2 rakamı mor bir parıltı görmelerine, do diyez notası parmak uçlannda karıncalanmalara neden olabiliyor. Kim bu grup?
Sinestezi adı verilen bu hastalığa sahip olan bazı insanlar, konuşulan kelimelerin tadını bile alabiliyor: Örneğin, “Sam” dendiğinde ağızlarında tatlı bir lezzet oluşabiliyor. Bazı insanların nasıl olup da kokuyu “hissettiği” veya isimleri “tattığı” hala gizemini koruyor. Bu hastalığı teşhis etmek için bir standart test yok ve bu da gizemin artmasına neden oluyor.
Michigan Üniversitesinden bilişsel psikolog David Brang, insanlardan her zaman tuhaf hislerinin bir hastalık olup olmadığını soran e-postalar aldığını söylüyor. “Bunlar çok karmaşık hisler” diyor. “Hastalığın çözümlemesini yapmak çok zor. “ Mevcut teori, sinestezi hastalannın beyinlerinde fazladan bağlantılar olduğunu öne sürüyor. Bir kelime gördüğünüzde, retinanız ve optik siniriniz bu bilgiyi, beyinde bu görüntüyü oluşturan görsel kortekse gönderir.
Beyninizin yüz ve renk tanıma birimi, fusiform girus, bu bilgiyi bir bağlama yerleştirir. Bu fazladan bağlantılar, örneğin hem renk hem de kelime odaklı bölgelere eşzamanlı olarak sinyaller gönderiyor olabilir. Bu ekstra sinyaller nedeniyle terimleri renk, müzik notalarını koku ya da isimleri çeşitli tatlarla ilişkilendiriyor olabilirsiniz.