DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ölümcül Ebola hastalığı tedavisi bulundu

Ölümcül Ebola hastalığı tedavisi bulundu

Dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olan Ebola, Covid-19 kadar yaygın olmasada, tedavisi bulunamıyor ve yakalanan ölüyordu. American Gıda ve İlaç Dairesi FDA örgütü, Ebola hastalığı tedavisi artık olabilir dedi ve ilacı onayladı.


Ölümcül Ebola hastalığı tedavisi bulundu

1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku kentlerinde birden başlayan salgın ilk defa görülen yeni bir salgın hastalık Ebolaydı.  Ebola ismi ise,  Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgının Ebola nehri kıyısında bulunan bi köyde başladığı için buradan gelmiştir. Afrika’nın sahra altı ülkelerinde de başta Gine, Siera Leona, Liberya) son olarak Kongo’da görülmüştür. 

Ebola ona kısaca deriz ama Ebola virüsü hastalığı (EVD) veya Ebola kanamalı ateşi (EHF) de denir. Ebola virüsü olan kişilerde belirtiler 2 gün ile 21 gün arasında görülmeye başlar. Tipik salgın hastalıklarda olduğu gibi virüslerin bağışıklık sistemine saldırdığı, enflamasyona geçen vücut, boğaz ağrısı, ateş, baş ve kas ağrısı ile başlar.  İlerledikçe ishal, kusma, böbrek ve karaciğer işlevlerinde bozulmalar görülür.

Ebola virüsü, genellikle domuz, maymun ve meyve yarasaları gibi enfekte olmuş hayvanların kan veya idrarları ile temas sonucu buluşabilir. Özellikle Ebola virüsü Meyve yarasalarına etki etmeden, taşıyıp yaydıkları söylenir. İnsanın enfekte olduktan sonra, kolayca yayılır. Özellikle sperm içinde 60 güne kadar canlı kaldığı görülmüştür. Ebola diğer salgın hastalıklar sıtma, kolera ve diğer viral kanamalı ateş gibi benzer belirtileri gösterdiğinden, tanı koyarken dikkat edilmelidir. Özellikle kan örneğine bakılarak,viral antikorlar, viral RNA veya virüsün kendisi aranır.

Afrika ülkelerine girişte ve çıkışta, Ebola virüsüne dikkat edilmeli. Önlemler alınmalıdır.

Toplam ölüm sayısı COVID-19’un çok altında olmasına rağmen enfekte olanların ölüm oranı açısından dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olarak sınıflandırılan Ebola için artık onaylanmış bir tedavi var: Laboratuvarda üretilen antikorlar, bir bağışıklık tepkisi oluşturdu ve virüsün hücreleri enfekte etme yeteneğini azalttı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ABD’li bir ilaç şirketi tarafından geliştirilen laboratuvar yapımı antikorlardan oluşan bir kokteylin, Ebola hastası yetişkin ve pediatrik hastaları tedavi etmek için kullanılabileceğini 14 Ekim’de duyurdu. Bu onay, FDA’nın ilk Ebola aşısına yeşil ışık yakmasından bir yıldan kısa bir süre sonra geldi.

Ölümcül Ebola virüsü


Tedavi edilebilir bir hastalık: Ebola

Ebola virüsü; ateş, kusma, ishal ve kanama gibi ciddi durumlara neden oluyor. 1970’lerde keşfedilen hastalık, enfekte olanların % 25 ila % 90’ını öldürebiliyor. Daha önce hastalara yalnızca destekleyici tedavilerle yardım edilebiliyordu. “Ancak bu onay,” diyor Kaliforniya’daki La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nden immünolog Erica Ollmann Saphire, “Ebola’nın artık tedavi edilebilir bir hastalık olduğu anlamına geliyor.”

Söz konusu ilaç kokteyli, hastalığın en büyük ikinci salgını sırasında, 2018 ve 2019’da Kongo’da yürütülen bir klinik çalışmada, diğer üç deneysel Ebola tedavisi ile birlikte değerlendirildi. Deneme sırasında bu ilaçla tedavi edilen kişilerin, % 33,8’i 28 gün sonra ölürken, bu oran diğer tedavi türlerinde % 51’di.

İlaç, bir bağışıklık tepkisi sırasında doğal olarak üretilenleri taklit etmek için tasarlanmış, insan yapımı üç farklı monoklonal antikordan oluşuyor. Biri, Ebola virüsünün insan hücrelerine sızmasına izin veren yapıları incelerken, diğer ikisi virüsü ve enfekte hücreleri temizlemek için bağışıklık hücrelerini devreye sokuyor.

Ebola için antikor tedavilerini inceleyen bir araştırma konsorsiyumuna başkanlık eden Saphire, ilacın, virüsle mücadeleye yönelik iki yönlü yaklaşımı göz önüne alındığında, “Bu kokteyl, araştırmamızın en etkili olacağını öngördüğü türden, tamamlayıcı yaklaşımdır,” diyor.

İntravenöz yoldan (damar yoluyla) verilen ilaç, Kongo’da devam eden Ebola salgınındaki hastaları, onaysız insani kullanım protokolleri altında tedavi etmek için kullanıldı. Saphire, yeni FDA onayının düzenleyici engelleri ortadan kaldıracağını; bu sayede yerel doktorların ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi tıbbi yardım gruplarının, ilacı ABD’deki ulusal stoklardan daha kolay bir şekilde almasına ve etkilenen bölgelere dağıtmasına izin vereceğini söylüyor.

Bu arada söz konusu ilaç şirketi ve ABD Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu, şirketin önümüzdeki altı yıl içinde ulusal bir stok için bu ilacı üreteceğine dair bir anlaşmayı da geçtiğimiz temmuz ayında duyurmuştu.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.