DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Makyajın yapay zeka ile buluşması: Yapay zeka makyaj uygulamaları

Makyajın yapay zeka ile buluşması: Yapay zeka makyaj uygulamaları

Artık herkesin bir online makyözü olacak. Kuantum bilgisayarlarda Yapay zeka ile hazırlanan programlar ile yakında 3D yazıcılarla evinizde size özel makyaj ürünleri bile hazırlanacak. Makyaj tarih boyunca hep kullanıldı ve galiba hiç bitmeyecek. Sizlere makyajın tarihi ve ardından yapay zeka makyaj uygulamaları hangileri kısaca inceleyelim.


Makyajın yapay zeka ile buluşması: Yapay zeka makyaj uygulamaları

Kozmetik, insan cildini eksiklerini değiştirerek, özellikle kadınların daha da çekici olmalarını sağlayan, bakımlar yada tedavilerin hepsine genel olarak verilen kavramdır ve Makyaj bu kavramın alt alanıdır diyebiliriz. Makyaj (make-up), fondöten, ruj, maskara gibi kozmetik ürünlerin kullanımı ile yüze verilen değişik işlemlerdir. Makyaj malzemeleri ile bu işi meslek olarak yapan kişilere de makyöz denmekte.

Tarihte makyajın bir çok kültürde var olduğunu görüyoruz. Her kültürde makyaj farklı anlamlara gelebiliyor.

Yaklaşık 6000 yıllık geçmişi olduğu bilinen makyaj, çoğu zaman rekabet ya da statü göstermek için kullanılmış olsa da her medeniyette farklı anlamlar taşıyor.

Örneğin Japonya’da makyaj kültürünün geyşalar ile geliştiği söyleniyor. Geyşaların toplum içinde dişlerini göstererek gülmeleri hoş karşılanmadığından, özel törenlerde dişlerini “Ohagura” isimli boyalarla boyadıkları biliniyor.

Bir başka örnek; Çinli ailelerin, ait oldukları hanedanın renklerine göre tırnaklarını renklendirirken sıradan halkın oje sürmesinin yasak olması.

Öte yandan, antik Hint kültüründe makyaj yapmak ibadet etmenin, tanrının istediği gibi olmanın bir yolu olarak görülüyor. Hindu tanrılarının çok makyajlı olması da bu sebepten ötürü olabilir. Günümüzde birçok göz kalemine isim anneliği yapmış olan “kajal” da aslında bir Hint sürmesi.

Bunun yanında, savaşçılığı ile ünlü Vikingler’de ise makyajın daha koyu tonlarda olmasının sebebi, daha güçlü ve şaşalı görünmek istemeleri.

Badem gözüyle bilinen Tanrı Horus’un kutsal toprakları Mısır’da ise, kötü ruhlardan korunmak amacıyla badem göz şeklinde makyaj yapılıyor.

Medeniyetler tarafından bu kadar önemsenen ve farklı anlamlar yüklenen makyaj, yapay zekadan da kaçamadı!! Güzellikle ilgili ürünlerin ve hizmetlerin büyüklüğü 2017 yılında 530 milyar dolar iken, 2023’te 800 milyar doları aşacak gibi görünüyor.

Yeni yapay zeka uygulamaları ile makyözünüz hemen yanıbaşınızda olacak. İşte online makyaj uygulamaları.

Yapay zeka yüz hatlarına göre birden çok makyaj stili hazırlıyor

Yapay zeka yüz hatlarına göre birden çok makyaj stili hazırlıyor


1. HiMirror

Ray Kurtweil’e göre 2029 yılında insanın ölümsüzlüğe ulaşması beklenirken, bir yandan da dünyada herkes genç ve iyi görünümlü kalmaya çalışıyor. Öyle ki “HiMirror” adı verilen yapay zeka destekli ürün ile, “nasıl daha güzel olabilirim”in tarifi veriliyor.

Önce yüz tanıma tabanlı bir algoritma ile akıllı aynaya giriş yapılıp, chatbot Amazon Alexa soru cevap şeklinde sizi dinleyerek sorularınızı yanıtlıyor. Alexa’nın üzerindeki kamera yardımıyla cildi analiz edip, cilt problemlerini tespit edip, çözüm yolları öneriyor.

Özetle, güzellik uzmanlarının sunabileceğinden daha çok seçenek sunabiliyor. Sonrasında ise uygulanan bakımların ne derecede sonuç verdiğini büyük veri analizi yaparak yorumluyor ve raporluyor. Bu şekilde kişinin, yüze uygulanacak doğru makyajı bulunması açısından önemli bir yönlendirme yapıyor.


2. Modiface AI ile makyaj

Bir diğer çalışma ise, kamera ile kaydedilen canlı görüntü üzerinden arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile, farklı tonlarda makyaj ürünlerinin test edilmesini sağlayan Modiface uygulaması.

Modiface’in çalışmasının dünya genelinde o kadar büyük bir yankı uyandırdı ki, Dev Fransız markası L’Oreal tarafından 2018 yılında satın alındı. Modiface’in saç ve anti-aging alanlarında da birçok patenti ve faydalı modeli bulunuyor. Ayrıca, bu konuda çalışmak isteyen geliştiriciler için “Face AI SDK” isimli bir geliştirme ortamı açık kaynak olarak kullanıma da açıldı.


3. YouCam Makeup-Magic Selfie Cam

Bunların yanı sıra “Perfect” firması tarafından geliştirilen “YouCam Makeup-Magic Selfie Cam” uygulaması, yeni bir saç ve göz rengi ile kişinin nasıl olabileceğini gösteren bir yapay zeka tabanlı uygulama sunuyor. Makyajın yanı sıra, cilt sorunlarını da gidermek için imaj işleme ve büyük veri işleme de yaparak cilt bakımı analizi özelliği de içeriyor.

Uygulamadaki sanal kozmetikler ile kişilerin ciltlerinde öne çıkarmak istedikleri yerlere, uygun makyaj malzemelerini denemelerini sağlanıyor. Burada, gerçek görüntü analiz edilerek, daha önce çevrimdışı olarak eğitilmiş sistem tarafından kişiye özel seçenekler sunuluyor.

Bu özellikler ile hassas ciltlerde oluşabilecek hasarlar önlenmekle beraber, yapılacak olan makyajın etkilerini önceden görme olanağı da sağlanıyor. Hibrid algoritmaların, geleneksel yapıdan farklı olarak çalışması- na ve bir öngörü yapmasına oldukça güzel bir örnek. Aynı uygulamada saç kesimine yönelik çözümler de sunuluyor.


Ve kuantum bilgisayar da güzellik için devrede

Bu sistemlerde yapay zeka verilerinin çevirim içi, daha fazlı ve efektif işlenebilmesi adına ve görüntü işleme ile beraber artan iş yükünü karşılayabilmesi adına “Kuantum bilgisayarlar” devreye alınmaya başlandı. Yapay zeka dünyasının da derin öğrenme algoritmalarına yakınsamasıyla beraber, firmalar yatırımlarını kuantum bilgisayarlara ve veri işlemeye kaydırmaya da başladı.

Yakın gelecekte herkesin cilt tipine uygun, özel ürünlerin, 3D yazıcılar ile üretilerek kullanıcılara ulaştığı bir döneme girmemiz bekleniyor. Artık tüketiciler, standart ürünleri değil, yapay zeka, büyük veri, 3D yazıcı ve chatbot gibi farklı teknolojiler yardımıyla kişiye özel ürünleri kullanabilecek. Bu ürünlerin aynı zamanda, çevresel faktörleri ve kişinin uyku düzeni gibi verileri de değerlendireceği ön görülüyor.

Bu düşünceler ışığında, 2016 yılında yapay zeka’nın jüri olduğu bir güzellik yarışması da düzenlendi. “Beaty.ai” adlı sitede yayınlanan kurallar ile 100 ülkeden 6000 kişi bu yarışmaya katılım sağladı ve daha önce milyonlarca insanın verisi üzerinden eğitilen yapay zeka algoritması, bu kişilerin fotoğraflarına bakarak farklı yaş gruplarına göre Dünya güzellerini seçti.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.