DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Havuz yapımı için nereden başlanmalı? Havuz nasıl yapılır?

Havuz yapımı için nereden başlanmalı? Havuz nasıl yapılır?

Mevsim farkı gözetmeksizin, en iyi spor dallarından biri olan yüzme için ülke genelinde havuz sayıları giderek artıyor. Özel yada iş amaçlı havuz yaptırmak isteyenlere için, Havuz yapımı rehberini yayınlıyoruz. Havuz yapımı için nereden başlanmalı? Havuz yaptırmak için ne yapılmalı? Havuz nasıl yapılır? Havuz kapasitesi kaç olmalı? Havuz derinliği kaç olmalı? sorularının cevabı yazımızda.


Havuz yapımı için nereden başlanmalı? Havuz nasıl yapılır?

Yaz yada kış artık havuza girmek için beklemek gerekmiyor. Yaşam alanlarında özel yada toplu kullanımın sağlanacağı güzel bir yere havuz yapılabilir. Hemde eskiden olduğu kadar da havuz yapımı zor değil.

Havuz yapımı titizlikle yapılan kapsamlı bir çalışmadır. Öncelikle yapılması gereken, kağıt üzerinde  planlamadır. Havuz yapım firmaları ile yola devam etmek daha mantıklıdır. Çünkü mühendislik ve mimarlık bilgisi gerekmektedir. Havuzun yeri, büyüklüğü, izalasyonu, tasarımı  çok önemlidir.

Havuzun uzun süreli ve kalıcı olması için hassas davranmalı ve riskleri ortadan kaldırmalıyız. Profesyonel havuz yapım firmaları havuz tasarım ve projelerinde farklı teklifleri olacaktır. Çünkü havuz ne tip olacak? Özel mi işletme mi olimpik ve yarı olimpik havuz mu olacak? Havuz kapasitesi ne olacak? sorularının cevabına göre bir teklif verilecektir.

Eğer Spor amaçlı olimpik yada yarı olimpik yüzme havuzu isteniyorsa, FINA (Uluslararası Su Sporları Federasyonu) tarafından belirlenmiş standartlar göz önüne alınmalıdır. Mesela havuzun kuzey-güney doğrultusunda olması daha iyidir.

Havuz yapılacak yer deniz kenarında ise, özel yada toplu konut için farketmeden, konut başına göre ve kişi sayısına göre bir havuzun boyutları hesap edilir. Konut sayısına göre her konut 4 kişi olarak farzedilir ve yüzde 40’nın havuzdan faydalanacağı düşünülür. Hesaplanan yüzdelikle çıkan kişi sayısı 4 m2 ile çarpılır ve havuzun büyüklüğü belirlenir. Örneğin deniz kenarında 4 konutlu bir yapı var ve buraya havuz yapılmak isteniyor. 4x4kişi: 16 yapar ve bunun yüzde 40’ı 4 yapar ve 4x4m2: 16 m2 en düşük havuz alanı çıkar.

Eğer havuz yapılacak bölge denizden uzak ise yüzde 40 yerine yüzde 50 ile 60 arasında çarparak bulunabilir. Havuz kapasitesi kullanım öncesi iyi düşünülmesi gerekmektedir. Örneğin pandemi gibi salgın hastalıklar tedbirinde Sağlık Bakanlığı yüzme havuzu olan konutlardaki havuzlarda, çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek, havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanacak ile ilgili “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi“ne 33. madde olarak “Site Havuzlarında Alınması Gereken Önlemler” olarak eklendi.

Havuz derinliği ise standartlara göre alınan kullanıcak kişilerin ortak ölçülere göre, minumum 1.10 metre ile maximum 2.10 metre arasında hesap edilmelidir.

Havuz yapımında havuz aksesuarları önceden hesaplanmalı


Havuz yapımı aşamaları

Havuz yapımı, öncesi ve sonrası için nelerin yapılması gerektiğini listeleyelim.

  1. Etüd Çalışması: Havuz yapımı kapsamında öncelikle havuzun yapılacağı yerin etüt çalışmaları yapılmaktadır. Havuz yapılacak yere bakılır. Doğal yada yapay engeller dikkate alınır.Havuzun yanında, mekanik odanın da yeri belirlenmelidir. Havuz yapılacak yerin Elektrik yeterliliğine bakılır. Özellikle havuz olacak konumunda yaprak döken ağaçlardan uzak olmalıdır. Eğer öyle bir ağaç varsa yeri değiştirilebilir.
  2. Proje Çizimi: Havuzun yeri ve konumu, yaptıran kişi tarafından belirlendikten sonra, geometrik şekil yada büyüklüğü, havuz tasarım görevlisi ile çizilir. Projede eklenecek Havuz aksesuarları olacak mı? Örneğin Tramplen gibi. (derinliği 2.50 metre olmalıdır.)
  3. Ruhsat ve Hafriyat: Arsa içinde kazım çalışması için belediye izinleri işveren tarafından yapılmalı ve havuz firması kurallara uygun olarak çıkacak harfiyatı yasal olarak taşıması gerekmektedir. Moloz yada toprak harfiyatı için belediye de ücretli olarak destek sağlamaktadır.
  4. Telore ve Kalıp İmalatı: Havuz projeleri içinde beğenilen seçeneklerin, havuz yapılacak yere göre proje ekleme, düzeltme, çıkarma gibi alternatiflerce son şekline karar verilir.
  5. Demir ve Tesisat: Artık havuz inşaatı başlar. Kazı başlar, hafriyat alınır ve demir kalıp işlemleri sonrası havuz kabaca bir kuş kafesi gibi demirden kaplanır. Beton öncesi sağlam bir kalıp atılır.
  6. Beton: Havuz yapımında en çok kullanılan beton tipi  C30’dur. Kalıplara dökülen betonla artık bir sağlam temel oluşmuştur.
  7. Tepelik ve Küpeşte: Beton koruma ve sonrasında yapılan testlerin ardından, kalıplar sökülür ve kaba havuz inşaatı tamamalanmıştır. Artık havuzun üst kotu alınıp sonrası istenilen ürünlerden biri ile (traverten mermer veya seramik tutamak) havuz çevresinin hepsi kaplanmaya başlar.
  8. İç Kaplama ve İzolasyon: Havuz içinde kesinlikle mevcut su kaçırmamak ustalık göstergesidir. Dolu havuz suyunun buharlaşma gibi olay haricinde başka bir şekilde su kaçırmaması gerekir. Su kaçaklarının engellenmesi için, su izolasyonu ile havuz içi kaplamalar yapılır.
  9. Havuz içi seramik döşeme: Su izolasyonu bittikten sonra seçilen seramiklerin döşenmesine geçilir. Havuz içindeki seramiklerin kaplanmasında fleks özellikli derz ve yapıştırıcıları kullanarak, seramiklerin kalıcı olması ve havuzun su izolasyonun kalıcı olması sağlanır.
  10. Mekanik: Havuz suyu kullanıldıkça devir daim edilerek, filtre edilmesi yapılıp, dezenfekte olması sağlanmalıdır. Sirkülasyon pompalarını yerleştirmek ve filtrasyon sistemlerinin oluşması dediğimiz Mekanik işler dediğimiz bu işlemlerde su boruları, su pompası, hidrafor, ve kum filitresi kullanılacaktır. Ayrıca havuz mekanik sistemine ekleyeceğimiz dozajlama pompası, havuz ısı plakaları(ejanjör) ve çeşitli teknik donanımlarda bulunmaktadr. Mekanik işlerin düzgün çalışması için ciddi bir tecrübe gerektirir.
  11. Test ve Ölçümler sonrası Eğitim: Tüm işler bittikten sonra su kaçağı testi, su filtreleme, su sıcaklığı vb. işler sonlandırılarak havuzun teslimi yapılmadan önce Havuz kullanımı ile ilgili kısa eğitimler verilir. Havuz ekipmanları ve kimyasalları nasıl kullanılıcağı, suyun temizlik testi ve su devri gibi konular hakkında uzmanlarca bilgi verilir. Özellikle havuz dezenfektanları hakkında dikkatli bilgi alınmalıdır.
  12. Havuz yapımı sonrası Teknik destek: Havuz yapım firması teslim ettiği işler sonrasında bakım ve kontrolleri yapması için bilgi verecektir. Çünkü kullanılan mekanik düzendeki cihazların kontrolü, temizlik ve bakımı yapılmalıdır. Unutmamalı ki virüslerin en çok sevdiği yerler su birikintileridir. Bu yüzden havuz dezenfeksiyon sistemleri, havuzun içinde mantar, bakteri, virüs gibi zararlılardan uzak durmanızı sağlar.

Havuz yapımı, tasarımı uzman kişilerce yapılmalı


Havuz yaptırmak için ne yapılmalı?

Yaz kış her mevsim havuza girmek mümkün. Günümüzde çok çeşitli havuz türleri mevcut. Açık, kapalı ya da son dönemin en fazla merak edileni sonsuzluk havuzu. Havuz tasarımı ve inşaat yöntemleri değişiklik gösterse de, genellikle benzer sıhhi tesisat ve filtreleme sistemlerine dayanırlar.

Havuz yapımı için kullanılan malzeme de oldukça önemlidir. Özellikle sızma, çatlama, kırılma gibi hasarlar olmamalıdır. En çok kullanılan malzeme betondur. Beton, dayanıklı ve gözeneklidir, sıva kaplı kabuğun su tutmasına, stabilite sağlamasına ve gerektiğinde yeniden sıvanmasına izin vererek ömrünü uzatır.

Havuz yapımı basit bir işlem değildir. Tamamen profesyonel bir yaklaşım gerektirmektedir. Havuzun ilk aşaması için betonarme iskelet inşa edilmelidir. Bu inşa sırasında kullanılan malzeme oldukça önemlidir çünkü buradaki herhangi bir sorun ilerleyen zamanda tehlikeye yol açabilir. Havuz içi izolasyon çalışmaları yapılır ve mekanik tesisata başlanır. Istenmeyen çatlama ve sızma gibi olayların yaşanmaması için tüm adımlar büyük bir profesyonellikle yapılmalıdır. Doğru ve profesyonel bir şekilde yapılmış yüzme havuzu uzun ömürlü, aynı zamanda güvenli ve sağlıklıdır.

Yüzme havuzları üretimi için hammaddeler polivinil klorür (PVC) plastik, galvanizli çelik veya metal, cam elyafı, beton ve poliüretan köpükten oluşur. Yüzme havuzları için tasarım çeşitliliği, tüketicinin benzersiz mekansal ve ekonomik kaygılarının bir yansımasıdır. Yer altı suyunun nüfuz etmesine ve sızmasına direnmek için yüksek su geçirmez havuz iskeleti gerekmektedir. Havuz suyla dolu veya boş olsa bile bu durum önemlidir. Yüzme havuzunun iç kısmındaki zemin ve duvar yüzeyi düzgün olmalıdır. Bunun için de havuz yapımı konusunda uzman ve deneyimli bir ekiple çalışmak çok önemlidir.

Yapısal olarak sağlam bir havuz sağlamak için kurulumdan önce tüm yüzeylerde toprak analizi yapılır. Bir havuzda, suyun kalitesine yardımcı olmak için, suyu havuzun altından yüzeye kadar dolaştıran bir sisteme sahip olması gerekir. Tüm havuzlar topraklanmış kablolar kullanmalı ve su altı aydınlatma sistemlerinde kısa devrelerden koruyan kesiciler bulundurmalıdır.

Turizm amaçlı oteller, termal tesisler, site havuzları ya da villa bahçesinde yer alan havuzlar… Siz yalnızca istediğiniz havuz türünü ve uygulama alanını belirleyin. Sonrasında havuz yapımı konusunda profesyonel bir destek alabilirsiniz.

Havuz yaptırma prosedürleri hakkında  bilgi aldığımız Avrasya Havuz (https://avrasyahavuz.com/), Havuz yapımı konusunda sizlere destek sağlamak için taleplerinizi beklemektedir.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.