DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli?

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli?
A+
A-

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli?

Yaşlılık dönemi, anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden doğal bir süreçtir.Yaşlılık, zamana bağlı olarak, vücut yapısının değiştiği, metabolizmada ve tüm organların fonksiyonlarında çoklu değişikliklerin olduğu dönemdir.

Yaşlılık döneminin yaşı 65 yaş ve üzeridir. Hastalıklara bağlı yada yanlış beslenme ile ilaç tüketiminin en sık olduğu zamandır. Yaşlılıkta Beslenme, ilaçla etkileşimler, ekonomik nedenler, psikolojik nedenler, kronikleşmiş hastalıklara bağlı değişmektedir. Doktor kontrolünde bir beslenme modeli çizilen yaşlılık dönemi,  enerjik, yaşam dolu ve sağlıklı bir sürece dönüşebilir.

Yaşlılıkta Beslenme; hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde, sakatlıklardan korunmada ve kronik hastalıkların önlenmesinde önemlidir.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Yaşlanma dönemi bebeklikten başlar

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Yaşlanma dönemi bebeklikten başlar

Yaşlılıkta Beslenmeyi Etkileyen Etmenler Nelerdir?

Yaşlılıkta Beslenmeyi etkileyen vücuttaki bazı noktalarındaki değişikliklerdir. Bunların başında, tat ve koku duyusunda azalamalar, tükürük salgısının düşmesi, mide ve bağırsak organların işlevlerindeki yavaşlıktır.

Yaşlılarda hastalıklardan dolayı da beslenme şekilleri değişebilir. Bazı kronik hastalıklar neredeyse tüm yaşlılarımızda görülmektedir. Bunlar sırasıyla;

  • Hipertansiyon,
  • Romatizmal Hastalıklar, Osteoporoz,
  • Diyabet (şeker),
  • Kanser,
  • Prostat,
  • Alzheimer hastalığı, Unutkanlık ve bunama,
  • Solunum yolu problemleri
  • Kalp-damar hastalıkları,

Yaşlılıkta Beslenmeyi etkileyen diğer etmenler Sosyal ve Ekonomik durumlar, Fiziksel ve Psikolojik durumlardır.

Yaşlılık döneminde Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, alkol ve sigaradan kaçınma yaşam kalitesini artırır.

Yaşlılıkta Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle ve kesinlikle Yaşlılıkta Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

Yaşlıların eğer kronikleşmiş bir tedavi sürecinde ise beslenmesini doktoruna göre şekillendirmeli. Şayet herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan yaşlılarımızBesin çeşitliliği artırılmalıdır. Yaşlının beslenmesi, ekonomik durumuna ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak olanakları ölçüsünde, dört besin grubundaki besinlerden her öğünde tüketilecek şekilde düzenlenmelidir.

Yaşlılıkta 4 ana besin grubundaki besinlerden almalıyız.

Yaşlılıkta 4 ana besin grubundaki besinlerden almalıyız.

Yaşlılıkta mide fonksiyonları yavaşladığından beslenmelerini, az ve sık olmalıdır. Ana ve ara olmak üzere 6 öğün sayısına çıkarabilir. Her öğünde yenilen miktar azalır ve sindirim güçlüğü de böylece önlenebilir. Kahvaltı başta olmak üzere, iştah kaybına bakmaksızın beslenme zamanlarını es geçmemelidir.

Kilolar gitmeli!

Yaşlılarda dikkat edilmesi gereken öncelikle kilodur. Kilo var ise doktor kontrolü ile diet ve spor ile ilgili bilgiler alınmalı. Kilonun yaşlılıkta tam bir baş belası olduğunu unutmayalım. Yaşlılarımızın kilo alması gayet normaldir.Alınan kalorileri harcamak için gerekli metabolik faaliyetler maalesef azdır. Bu yüzden hareket sayılarını ve sürelerini biraz arttırmalıyız. Mesela Yürüme, bahçe işleri ve yavaş tempoda koşma, yüzme, bisiklet, hızlı tempoda yürüme gibi günde 30 dakika süreyle yapılacak egzersizler, yaşlılık döneminde uygundur. Günlük alınması gereken kalori miktarını hesaplayıp, normal vücut ağırlığını koruyacak şekilde ayarlanmalıdır.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Doğada bol oksijenli bir koşu yapmalı

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Doğada bol oksijenli bir koşu yapmalı

Yaşlılarımızın özellikle su tüketiminde dikkatli olmalı. Tükürük bezlerindeki fonksiyon düşüklüğü nedeni ile, susama duygusuda değişmiş olabilir.Yaşlılarda, günde en az 8-10 su bardağı su tüketilmelidir. Su içmek için susama hissi beklenmemelidir. Günde 1 fincan ŞEKERSİZ çay ve kahve tüketimi yapabilir ama Taze sıkılmış meyve suları, ayran, süt ve bitki çayları (ıhlamur) tercih edilmelidir.

Tuz ve Şeker Yasaklı Maddeler

Yaşlılıkta Beslenme de dikkat edilmesi gereken şekerden sonra tuzdur. Tuz ve Tuzlu gıdalardan uzak durmalı. Böbrek fonksiyonları yavaşladığından, tuz ile daha da kötü hale getirmemek için tüketilmemeli. Tuz seven yaşlılarımızın kereviz ile bu alışkanlıklarından vazgeçmelidir. Kavurmalar, tuzlanmış balık, salamura yaprak, turşu vb. tüketilmemelidir.Amaç burada tansiyon ve osteoporoz hastalıklarının önüne geçmektir.yönünden önlem alınmış olur.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Sofradan tuz ve şekeri kaldırın

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Sofradan tuz ve şekeri kaldırın

Yaşlılık döneminde beslenirken,  yağlı besinlerden kaçmalıyız. Doymamış yağları da kısıtlı tüketmeliyiz. Kırmızı et yerine beyaz et (balık, tavuk, hindi eti) tüketilmeli, hatta balık yiyebiliyorsa haftanın 3 günü buharlı yada ızgara şeklinde yemesinde de sakınca yoktur. Kırmızı et yiyorsa, yağlarından arındırılmalıdır. Etli yemeklere ekstra yağ eklenmemelidir. Pişirme yöntemleri olarak suda, ızgarada veya fırında pişirme tercih edilmelidir.

Yaşlılıkta et tüketilmediği durumlarda yumurta her gün kahvaltıya eklenebilir.

Yaşlılıkta beslenmede her öğünde, taze sebze ve meyve alınabilir. Çiğneme ve yutma güçlüğü olan yaşlılarımızın, çorba ya da yumuşak ve sulu şekilde hazırlanmalıdır. Sebzeler çiğ yerine pişmiş olarak tüketilmelidir. Meyveler rendelenerek de tüketilebilir.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Taze sebze ve meyve her öğünde yenmeli

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Taze sebze ve meyve her öğünde yenmeli

Yaşlılıkta yasaklı madde şeker ve tatlandırıcılardan uzak durmalı. Şekeri kuru meyvelerden yada taze meyvelerden almak daha sağlıklı. Şekerli tatlılardan da uzak durmalı. Şeker yerine tarçını kullanmak daha sağlıklı. Yaşlılıkta, tat ve koku alma duyuları azaldığından yemeklere aşırı tuz ve şeker katma ihtiyacı duyulabilir. Bu yüzden sofralarından kalkmalı ve kullandırılmamalıdır.

Yoğurt Candır!

Yaşlılarımızın sıklıkla kullanılacak besinlerden biri de yoğurttur. Yaşlılarımızın çoğu doğal yoğurt yapmayı bilir. Tatlı ihtiyacını tarçınlı yada mahlepli doğal yoğurt ile her gün 1 kase yenebilir. Doğal Yoğurtla, bağırsak fonksiyonlarına yardımcı olabileceksiniz.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Doğal Yoğurt yiyin!

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Doğal Yoğurt yiyin!

Yaşlılıkta Beslenirken, Posa yani lifli gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Yaşlılarda bağırsak fonksiyonları düştüğünden kabızlığa neden olur. Bağırsağın hareketlerinin artırılması ve kabızlığın önlenmesi, kan şekerinin düzenlenmesi, kan kolesterolünün düşürülmesi ve bağırsak kanserinin önlenmesi için diyette yeteri kadar posa bulundurulmalıdır. Posa kaynakları yönünden zengin; kuru baklagiller, tam tahıl unlarından yapılmış ekmek, kepekli tahıllar, taze sebze ve meyveler, kuru meyveler vb. besinler tüketilmelidir.

Yaşlılıkta Beslenme Kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerinin tüketimi artırılmalıdır. Her gün 1 bardak içine yarım çay kaşığı bal ile kahvaltılara eklenebilir. Özellikle sütü bulabiliyorsak ilk elden almalı. Yoksa marketlerdeki günlük sütler kullanılabilir.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Doğal süt için!

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Doğal süt için!

Yaşlılarımızın Beslenmesi sadece gıda değil oksijen de tüketmesi gerekir. Yeşil bir alanda hem yürüyüş, hemde derin nefes alarak Oksijenle yaşamınıza renk katın.

Yaşlılıkta Beslenme sağlıklı ve dengesi için  Çiğneme ve yutma zorluğu, iştahsızlık gibi bazı sorunlara bağlı demir kaynaklarının yetersiz alımı, midenin asit salgısının azalması ve kansızlığa neden olur. Demir kaynakları; etler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar(çörek otu, keten tohumu), yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, pekmez, kuru meyvelerdir. Yumurtanın özellikle sebze karışımı içerisinde tüketilmesi yararlıdır. Yumurta aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır.

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Balıkları kendi yağında fırında bol sebzeyle pişirebilirsiniz

Yaşlılıkta beslenmede nelere dikkat edilmeli? | Balıkları kendi yağında fırında bol sebzeyle pişirebilirsiniz

Besinlerden yemekler hazırlanırken, doğru yöntemlerle pişirilmelidir. Besinlerin pişirilmesinde; diyetin enerjisini artırıcı, sindirimi güçleştirici kızartmalardan kaçınılmalıdır. Hem yaşlılıkta hemde tüm yaş dönemlerinde yemekler suda, fırında veya ızgarada pişirilmelidir. çiğneme ve yutma güçlüğü olanlarda yumuşak ve sulu şekilde hazırlanmalıdır.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.