Açık ofis mi kapalı ofis mi? Çalışanı nasıl etkiler?
Eski ofislerde kişilerin ayrı ayrı odaları vardı fakat yeni ofislerin bütünleşik bir alanda olduğunu görüyoruz. Açık ofis kapalı ofise göre iş verimliliğini ne kadar arttırır? Araştırmalardaki sonuçlar açık ofis ve kapalı ofis arasındaki başarı değerlendirmesi sonuçları nasıl?
Açık ofis mi kapalı ofis mi? Çalışanı nasıl etkiler?
Her şey daha iyi verim almak ve birbirleriyle iletişim halinde olmak fikri ile bir çok firma açık ofisi seçmişti. Fakat daha sonrasında yapılan araştırmalar açık ofisin çalışanı rahatsız ettiği en çok ta gürültüden dolayı odaklanamama problemi görüldü.
Modern ofis mantığı hemen hemen her ofiste görebileceğiniz bir görüntü. Modern ofisler gürültülü ve işyeri çalışanın mahremiyetini gizlemediği için çalışanın bu konuda rahatsız olduğu görüldü.
Bir çok çalışanın gönlünde eski sistem olan bariyerli ve bölmeli bir ofis hayali var.
Gensler adında ABD’li araştırma şirketi, yaptığı ankette çalışanların üçte ikisi gürültüden şikayetçi. Verimlilik oranına bakıldığında son beş seneye göre ise elemanların performansları yüzde 8 gerilemiş. Araştırmaya katılan çalışanların yarısından fazlası iş yaparken, diğer arkadaşları tarafından rahatsız yada meşgul edilmeleri. Bunun anlamı açık ofislerin konsantrasyonu bozduğu.
Patronlar Açık Ofisten yana
Diğer taraftan hem maliyet hemde kullanımlık açısından açık ofis tasarımları işverenin hoşuna gidiyor. İş yerine giren patron, tüm elemanları kuş bakışı görebiliyor.
Açık ofisler diğer taraftan çok kullanışlı. İstediğinde yer değiştirme imkanın bile var. Ama çalışan tarafından bakıldığında bu kadarda rahat değil.
Patron her bölmeyi gezmektense, ortada gezinme ile nerdeyse herkezle görüşebiliyor. Zaten Müdürlerin sadece özel odaları olduğu için onlarıda yanına çağırarak bilgi alıyor.
Açık Ofis’te elemanı izlemek daha kolay. Yerinde mi değil mi, iş yapıyor mu yapmıyor mu?, tüm cevapları oturduğunuz yerden görebiliyorsunuz.
İş performansları ve çalışan şikayetlerinden hadi kapalı ofise geçiyoruz diyen Patron bulmak çok zor . Çünkü açıktan kapalıya geçmek çok para!
Kapalı Ofis isteyenlerin gönlünü alma çabası
Diğer taraftan kapalı ofis isteyen ciddi bir çalışan kesim var. Gürültü ve rahatsız edilememenin yanında, müşterileri ile rahat konuşamamanın verdiği zorluk var. Bunun için ise artık özel telefon görüşme odaları yapılmaya başlandı bile.Bu odalarla anlık yada belli bir süre kapalı ofis tadını almak isteyenlerin odak noktası belki de!
Bu konuda en iyi örnek Microsoft. O da açık ofis yaptı ve çokça mutsuz çalışanı var. Bunun çözümü olarak “mahalle” adında odalar yapmış. Açık ofiste çalışan, özel işleri için bu odalara geçip hem telefon görüşmesi hemde çalışabiliyor. Özellikle koridor bölümünden uzak, ofisin ücra köşeleri seçiliyor.
Microsoft’un global işyeri stratejisti Martha Clarkson bu konuyu özetleyecek açıklamalar yaptı. Tüm çalışanları toplu bir alanda toplayıp, daha çok yoğunlaşılmasını beklemenin yanlış olduğunu, çalışanların mahremiyetini sağlamadan bunu yapılamayacağını söylüyor. İnsanların düşünmeleri için özel odaların, avlu ve açık hava yürüyüş yerlerine ihtiyacı olduğunu savunuyor.
Düşüncelerinde, çalışan tarafından bakıldığında dos doğru. Fakat açık ofis fikrinden caymayan tasarımcılar, özel odalar yapılsın ama işe kim erken gelirse o alsın önerisini patronlara sunmaya başladılar bile.
Türkiye’de kapalı ofis oranı yüzde 32
14 ülkede yaptığı bir araştırmayı sunan bir tasarım şirketi, Hindistan %71, Çin %70, ABD %68, Kanada %65, İngiltere ve Hollanda %64, Fransa, Almanya ve Belçika %45, Rusya % 39 ve Türkiye %32 oranında özel odaların olduğunu belirtiyor.