Öldükten sonra kendi rızası ile dondurulan insanların amacı ne?
Öldükten sonra kendi rızası ile dondurulan insanların amacı ne?
Her şey 1773 yılında ABD’nin kurucu babalarından biri olan Benjamin Franklin‘in Amerikan ünlü tıp araştırmacının Jacques Dubourg‘a yazdığı mektup ile başladı. Mektupta insanların doldurulmasının imkanı olsa ve 100 yıl sonra Amerika’yı 1 gün bile olsa görmek istediği yazıyordu.
O zamanlardan başlayan bu ilgi çekici konu “Yeniden Diriliş”, devamlı tıbbi araştırmalarla devam etti.
Cryonics Enstitüsü adındaki Amerikan firması insanları dondurabilmenin metodunu buldu. Şimdi dondurulacak kişilerin bulunmasıydı. İlk dondurulan insan ise 12 Ocak 1967’de California Üniversitesi‘nde psikoloji profesörü olan James Bedford‘tur. Akciğer kanseri olan Bedford 73 yaşındayken, kendi rızası Cryonics ile bir anlaşma yaptı. Ölümü sonrasında bedeninin dondurulmasına izin verdi. Ardından 9 kişi daha donduruldu.
1973’den 1979 yılına kadar geçen 6 sene zarfında Cryonics Enstitüsü soğutma sistemlerinin çalışmadığını fark edemediler ve James Bedford haricinde geri kalan 9 ceset çürüdü gitti.
İmajını tekrar tazelemek isteyen Cryonics Enstitüsü 1992’e kadar dondurulmuş bir canlıyı nasıl geri hayata kavuşturmanın yollarını aradılar. Bunun için hayvanlar üzerinde deneyler yaptılar. Kim bilir kaç hayvan heba oldu ?
Cryonics Enstitüsü maddi desteği ile 1992 yılında California Üniversitesindeki Dr. Paul Segal, Miles adlı beagle cinsi bir köpeğin tüm kanını çekip, dondurduktan sonra 1 saat 10 dk bekledikten sonra kanı tekrar oda sıcaklığında geri doldurarak hayata döndürmeyi başardı. Köpeğin hafızası yerindeydi. Sevdiği yemekleri, tanıdığı insanları unutmamıştı. O zaman dondurulmuş insanlar bir gün tekrar hayata döndüklerinde herşeyi hatırlayacaktı.
Cryonics Enstitüsü artık geri dönmüştü. Miles’in geri gelişinin insanlarda da olabileceğini artık kanıtlamış olabileceklerini ispatı olarak görüyorlardı.
Şu anda ABD ve Rusya’da 350’den fazla dondurulmuş ceset olduğu tahmin edilmekte. Resmi olarak ölü sayılan bu insanların, bu hizmet için yaklaşık 50.000 dolar parayı gözden çıkarıyorlar. Şirket dünyada bir çok yere daha şube açacaklarını bildirdiler.
İnsanlar neden dondurulmanın peşinde?
Tedavisi şu an için bulunamayan hastalıktan dolayı ölen insanlar, gelecekte bu hastalıkların tedavisi olabileceğini düşünüyor. Bu yüzden dolayı da dondurulup, tekrar dirilmenin peşindeler.
Kalp atışı durduktan yani resmi olarak öldükten sonra, eğer Cryonics ile anlaşma varsa hemen cesedi alıp dondurma işlerini başlatıyorlar. Ondan sonrası ise tam bir belirsizlik.
350’den fazla aslında ölü ama dondurulmuş olarak beklenen bu insan cesetleri, likit nitrojen dolu büyük metal silindirler içerisinde, -196 derecede, gelişecek tıb ile hastalıkların çözüleceği ve yeniden dirileceği günü bekliyor.
İnsan Cesetlerini Nasıl Donduruyorlar?
Kalbin durmasından sonra ceset sıcakken alınıyor. Sonrasında ölünün Göğüs kafesi açılıyor. Vücuttaki tüm kanı çekme işlemi yapılırken, ceset buz kütlelerinin arasına alınıyor. Yaklaşık -50 dereceye indikten sonra, gliserol kan yerine vücuda enjekte ediliyor. Antifiriz etkisi yapan gliserol, Nitrojenin, damarlar ve hücre yapılarına verdiği parçalamayı engelliyor. Tüp şeklinde muhafazalı kapalı bir metal kabinde, -196 derecelik likit nitrojen doldurulup kapatılıyor. Gerisi artık sadece umut.
Son dondurulan ceset 14 yaşındaki Kanserden ölen kızın dramı
İngiliz gazetelerinden The Daily Telegraph‘ın haberinde J.S. adındaki 14 yaşındaki kız kanser hastası ve ölmeden önce Cryonics firması ile anlaşıyor. Ölüm sonrası yasal varisi olan Babası kızının normal şekilde toprağa gömülmesinden yanaydı. Fakat J.S. öldükten sonra cesedinin Cryonics firmasına verilmesi için mahkemeye başvuruyor ve davayı kazanıyor. 18 Kasım 2016 itibari ile kızın cesedi babasının istememesine rağmen dondurulma işlemi yapıldı.
Erken yaşta ölen J.S., Cryonics ile kanser öncesi tanışıyor ve ilerde kansere çözüm bulunduğunda tekrar hayata geri gelebileceğini inanıyor. Hastalığı nedeniyle duruşmalara katılamayan J.S., 17 Ekim günü ölmüştü ve yaklaşık 1 ay sonrasında kararı veren hakim, kızı haklı bulup cesedin Cryonics firmasına verilmesine karar verdi.
Bazı uzmanlar bu umut şekline şimdiden bir isim koymuşlar. Nano Umut…