Suudi Arabistan Petrol Rezervlerinin son 2 yılda 4’de 1’ni eritti
Suudi Arabistan Petrol Rezervlerinin son 2 yılda 4’de 1’ni eritti
Son 2 yıl Suudi Arabistan için ekonomisi alarm vermeye başladı. Dini inanç turizminden milyarlarca dolar kazanan Suudi Arabistan’ın, üretim olarak tek gelir kaynağı olan petrolde global bir düşüş olması, aradaki farkı kapatma adına daha çok rezervlerden tüketmesine neden oldu. Son 2 senede yaklaşık kalan petrol stoklarını yada rezervlerinin 4’de 1’ni kullanmış oldu.
Açıklamayı yapan, Suudi Arabistan Para Ajansı (SAPA) Başkanı Ahmed Alkholifey, petrol rezervleri ile ilgili rahat açıklamalar yapmasına rağmen, 2014 yılında 732 milyar olan petrol rezervlerinin, 2016 yılına girmeden 555 milyar dolara geriledi.
Global petrol varil fiyatlarının neredeyse 3’de 1 kadar düşmesiyle, cari açıklarında sorun yaşamıştı. Bu sorunun etkisi ile yıllar sonra çıkmaya devam eden diyen uzmanlar ülkede reformların arttırılması görüşünde.
Ülke gelirinin yüzde 88’i petrol üretimden geliyor!
Suudi Arabistan Para Ajansı (SAPA) Başkanı Ahmed Alkholifey, 2014 yılında ülkenin tüm gelirinin yüzde 88’e yakın kısmının petrolden geldiğini, diğer gelirlerin oranı ise yüzde 12. 2016 yılında ise yüzde 15 gelirlerin arttığını söyleyen başkan bu gelirlerin hangi kalemlerden geldiğini açıklamadı. İslam aleminin merkezi sayılan Kabe’nin etrafını genişleten ve devamlı oteller ile çoğaltan devletin 10 milyar dolardan fazla geliri bulunmakta.
İsrafın diz boyu olduğu Suudi Arabistan‘da sadece kamu harcaması açığı ise 97 milyar dolar. Rahatlığa alışanlıklarını, ülkemize gelen Suudileri gördüğümüzde, nasıl kemer sıkma projesine çevrileceği merak konusu. Suudi Hükümet bu konu hakkında bazı yaptırımlar bile yapmaya başladı. Önce ülke içindeki petrol fiyatlarında yüzde 80 oranında bir artış yaşandı. Ardından 267 milyara yakın bekleyen projelerin hepsi durduruldu.
Kamu Çalışanları Ücretlerde Düşme
Devlet memurlarına verdiği özel imkanları kaldırdı. Kademe kademe önce bakanlardan başlayıp yüzde 20 düşme, üst düzey devlet görevlilerinede yıllık primlerinden yüzde 15 kesildi. Kamu memurlarınında maaşı değil, sayısında azaltmanın peşinde.2020’ye kadar acil planda, 1 milyon 250 bin memurun etkileneceği bekleniyor.
Peki Krallığın harcadığı paralar? onlarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Krallık sistemi olduğundan hem yürütme gücünü, hem yasama gücünü elinde tutan kral, Bakanlar Kurulu’nu kendi atar ve kararlarını isterse kabul etmeyebilir. Devlet yönetimi ile ilgili her türlü kararın Kraliyet tarafından alındığı yer olduğundan Kraliyet kemer sıkmaz.
Projeler durdu!
267 Milyar dolarlık proje durdu. Çünkü neredeyse hepsi ithal. Ekonomi yabancı iş gücü ile hareket etmekte. Fakat diğer taraftan yabancı sayısında da azalmalar dikkat çekiyor. Bütçe açığını kapatsa da projelerin durdurulması, diğer taraftan büyümenin negatifliğini ise değiştirmeyecek.