DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir?

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir?

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir?

Uyku, sadece insanlar değil kuşlar ve balıklar dahil, memeli türlerin hepsinin ihtiyaç duyduğu, tam anlamıyla Vücudun tüm organlarının dinlenme anıdır.

Özellikle insanlar için o kadar çok önemli ki!

Eğer günlük yaşa göre alınması gereken uyku miktarının altında kalındığında, hafıza zayıflığı, sinirlilik, odaklanamama, karşındaki kişiyi anlayamama gibi zihinsel problemleri göstermeye başlar. Fazlası da ruhsal problemlerin başında depresyona sebep olabilir.

Hayatımızın üçte birini uyku ile geçirdiğimizi biliyormuydunuz?

Prof. Dr. Hakan Kaynak, uykunun vücut için adeta yemek yeme gibi hayatta kalabilmek için ihtiyaç olduğunu belirtiyor.Vücut uykuya bu kadar ihtiyaç duymasının sebebi ise, kendini yenilemesidir.

Beyin gün içinde aldığı bilgileri uyku ile düzenlemeye başlar. Aslında uyku beyindeki milyonlarca nöronun birbirleriyle iletişim sonucu doğan, doğal bir resetleme  yani sıfırlama yöntemidir. Tıpkı bilgisayarların işletim sistemlerindeki güncellemeye benzer. Update’leri yapmak için, güvenlik yamalarını ve yanlış işlemleri düzeltmek, güncel kalmak gibidir. Zihinsel problemler ve psikolojik sorunların ana sebeplerinden biri uyku düzeninin bozulmasından kaynaklanmaktadır.

Sadece beyin mi? Tabi ki hayır. Kas sisteminin iyileşmesi ve yeniden yapılandırılması, kemiklerdeki sorunların giderilmesi, Dolaşım sisteminin düzene girmesi, Sindirim Sisteminin kendine gelmesi için uyku şarttır.

Fakat insanlar da daha çok ayakta kalabilmek için bu düzeni bozmak için elinden geleni yapmakta. Daha çok kafein ve alkol, enerji içecekleri, uyarıcılar bu düzeni bozmaya yeter artar bile.

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir? | Uyku yeni doğan bebek için doğal korunma yöntemidir.

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir? | Uyku yeni doğan bebek için doğal korunma yöntemidir.

Yaşa göre uyuma saati ne kadardır?

Uykunun önemi hakkında yapılan araştırmalar ile adından çokça söz ettiren ABD Ulusal Uyku Vakfı, uykunun ne kadar alınması ile ilgili, kişinin yaşam biçiminin anahtar rol oynadığını söylüyor. Her yaşa ve döneme göre ise uyku saatleri hakkında bizlere tavsiyesi de var.

İlk başta dünyaya merhaba diyen bebeklerden başlayalım. 3 aya kadar olan bebeklerin, günlük 12 saat ortalama uyumaları gereklidir. Fakat uyku saatlerini yemek saati geldiğinde bozduğumuzu düşünürsek 17 saate kadar uyuması gayet normal.Fakat uzmanlar 19 saatten fazla uyumanın problem çıkartacağından endişeliler.

3 aylıktan 12 aylığa kadar bebeklerin 12 ile 15 saat aralığı gayet normal. En düşük 10, en yüksek ise 18 saati uyku ile geçirmemeli.

12 ay ile 24 ay arasında bebeklerde emekleme ve yürüme ile hareketlilik dönemi başlar. 14 saate kadar uyuması normaldir. En az 9 en çok ise 16 saati  uyku ile geçirmemesi gerekmekte.

Artık yaştan bahsedebiliriz. 3 yaş ile 5 yaş arasındaki çocuklarımızın en düşük 8 saatten az, en yüksek 14 saatten fazla uyumaması gerekmekte. 10 saat ile 13 saat arası uyumak onlar için gayet normaldir.

Okul çağına gelme yaşı olan 6 yaş ve ortaokul dönemini kapsayan 13 yaşa kadar olan çocukların, en düşük 7 saatten az, en yüksek 12 saatten fazla uyumaması gerekmektedir. 9 saat ile 11 saat arası uyumak onlar için gayet normaldir.

Bluğ çağı dönemi yani ergenlik dönemi için ise yaş aralığımı 14 yaş ve 17 yaş arasıdır. Bu yaşlarda en düşük 7 saatten az, en yüksek 12 saati uyku için kullanmaması gerekmekte. 8 ile 10 saat uyuması aslında en normal olanıdır.

Şimdi sıra gençlerde. 18 ile 25 yaş arasındaki genç kesim Uykunun u’sunu sevmezler ama gelişme çağı için ve bilgiyi işlemesi için beynin en az 7 saate ihtiyacı var. 11 saatten fazlası ise zarar verebilir. Tavsiye edilen saatler ise 7 ile 9 saat arasıdır.

25 ile 65 yaş arasındaki olgunluk dönemi yada yetişkin döneminde, alınması gereken uyku miktarı aynı gençlerdeki gibidir.

65 yaşın üstü yaşlılık döneminde ise, uyku saatinin 5 saatten az olmaması, 9 saatten de fazla olmaması gerekmektedir. Normal uyku süresi 7 ile 8 saat arası gayet normaldir.

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir? | Yeterli uyku ile Vücudunuza ödül verin

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir? | Yeterli uyku ile vücudunuza ödül verin

Kaliteli Uyku için ne yapılmalı?

ABD Ulusal Uyku Vakfındaki, bilimsel araştırmalarda kesintisiz ve kaliteli uyku için ne yapmamız gerektiği hakkında tavsiyeleri ver.

  • Cumartesi, Pazar hafta sonu geldiğinde yada Tatil günlerinde uykunuzdan ödün vermeyin.
  • Uyku saatlerine girmeden önce, rahatlatıcı müzik yada sizi rahat ve emin kıldıracak bir iş yapabilirsiniz. (TV dışında ve Cep Telefonla oynamak dışında)
  • Gün içinde özellikle akşam saatlerinde yemekten sonra 40 dakikalık spor aktivitesi yapın.Uyku saatiniz ile yemek saatiniz arasında en az 4 saatlik pay bırakın. Sporu ise yemekten 1,5 yada 2 saat sonra yapınız. Fakat isterseniz yatmaya kadar hafif egzersizler yapabilirsiniz.
  • Karanlık ve sessiz bir odada uyuyunuz. Oda ısısı 18-22 derece arasında ayrıca havalanmış olmalı.
  • Uyku kaçırıcı demli çay, kafein ve alkolden , enerji içeceklerinden uzak durunuz.
  • Gece yatmadan 1 saat önce melissa, sarı kantaron yada papatya çayı içiniz.
  • Elektronik aletleri fişlerinden çekerek kapatınız, wireless yani kablosuz cihazları kapatınız. Ayrıca cep telefonlarını ya çok uzak yerlere yada uçak moduna alınız.
Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir? | Uyku Düzenini bozan horlamadan kurtulabilirsiniz

Günde kaç saat uyumalıyız? Yaşa göre uyku saatleri nelerdir? | Uyku Düzenini bozan horlamadan kurtulabilirsiniz

Uyku Düzenini Bozan Etkenler Nelerdir?

Bu konu hakkında Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, kaliteli uykuyu etkileyen Horlama, apne, huzursuz bacak sendromu gibi sorunların tedavi edilebildiğini bildirmektedir. Bilimsel olarak uykunun 4 ana bölümü (REM, N1, N2, N3) olduğunu ve bu bölümlerin eşit olması gerektiğini söylemekte.

Uyku sorunu çeken insanlarda Polisomnografi (uyku kaydı) ile gece nerede ne zaman nasıl sorun yaşadıkları kayıt altına alınabildiğini söyleyen Aksu, daha büyük sağlık problemleri yaşamamak için, sağlık uzmanlara gidilmesini şiddetle tavsiye ediyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.