Yunanistan’da Türk okullarına yasak!
Yunanistan’da Türk okullarına yasak!
Yurdumuzda 2016-2017 eğitim ve öğretim sezonu açılırken, Yunanistan’da öğrenci sayısının azlığından dolayı devlet tarafından 60 azınlık okul kapatıldı.
Yunanistan’da toplamda her milletten 60 azınlık okulu bulunmakta ve bunların içinde 9 Türk okulu yeni eğitim sezonuna kapatılarak adeta bir şok yaşandı. Bunun yanında Azınlık liselerinde ise Türkçe dili ile yapılan ders saatlerinde düşme yapıldı.
Yunanistan’da Türk azınlığın çok olduğu İskeçe ve Gümülcine’de iki lisede de Eğitim Bakanlığınca yeni düzenlemeye gidilerek ders sayıları azaltıldı. 2010 yılından bu yana yapılan düzenlemelere görede kayıt sayılarında ki düşüşü dikkate alarak 9 Türk okulu kapatıldı.
Bu bölgede yaşayan Türkler ise bu konuda endişeli ve bizlerin görüşlerinin artık dikkate alınmadığı belirtiyorlar.
Rodop-Meriç illeri Selanik Özel Pedagoji Akademisi’nin mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, velilere danışılmadan bu kararlar verildiğini belirtti. Yunanistan yasalarına göre devlet okullarında 9’u tamamlamayan okulların kapatılma statülerinin, sadece azınlık okulları için uygulandığını belirtti.
Ayrıca Yunanistan Eğitim Bakanlığı’na ortak 2 dille hazırlanan kitapların eğitim gereksinimlerini karşılayamadığı ile ilgili raporu da inceleyen olmadığını ekledi.(Milliyet)
Son 5 yıldır verilen sözler zaten tutulmuyor!
2012 yılında resmi olarak kapatılan Batı Trakya’daki azınlık ilkokullarında görev yapacak öğretmen yetiştirmek üzere Selanik Özel Pedagoji Akademisi’nin (SÖPA) yerine açılacağı açıklanan bölüm “Azınlık Eğitimi Bölümü” (AEB)’de aradan üç yıl geçmesine rağmen hala yasal olarak aktif olmadı.
1968 yılında iki ülke arasında anlaşma ile açılan 43 yıllık geçmişi olan Selanik Özel Pedagoji Akademisi’nin (SÖPA)‘nın yerine Selanik Aristotelio Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde faaliyete geçeceği söylenen “Azınlık Eğitimi Bölümü” (AEB) hala resmiyet kazanmadı. Dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu, UNESCO’nun bir ülkede 2 dil eğitim olamaz raporu ile SÖPA’yı kapatma kararı almıştı. SÖPA’nın yerine 4 yıllık eğitim bölümleri açılacaktı.2016 itibari ile bu karar hala verilmedi.
Selanik Aristotelio Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevi Nisan ayında sona eren Prof. Dimitra Kogidu, yunan meclisi kayıtlarını kontrol etti ve Rodop milletvekili sayın Hacıosman’ın söz alarak konuştuğunu ve bakanlığın neden ‘Azınlık Eğitimi Bölümü’nün resmileşmediğini sorduğunu ama resmi bir açıklama yapılmadığını belirtti.