Artık Robotlar Elektronik İnsan statüsünde sayılacak!
Artık Robotlar Elektronik İnsan statüsünde sayılacak!
Yanlış okumadınız! Artık Robotlar Elektronik İnsan olarak her birine birer kimlik verilecek. Dünyada ilk defa Robotları, yasal olarak muhatap seçen kanun, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından karar tasarısını onayladı. Amaç İnsanlar ile Robotlar arasındaki yasal kurallar çerçevesindeki ilişki standartlarını belirlemek.
Robotlar her geçen gün yapay zeka ile donatılarak, bir çok işte çalıştırılmaya başlandı. Bu elektronik işçilere birer kimlik verilmesi de tasarı da var. Amaç robotların insanı tehdit etme gibi durumlarda, üreticinin alacağı güvenlik önlemlerini denetlemek.
Acil durum anında Robotların kendi kendilerini yok etmesi için ek bir tuşun olması gerektiği bile tasarının içinde bulunmakta.
Yapay Zeka İnsandan daha zeki!
Geçtiğimiz günlerde Google tarafından geliştirilen 3 yapay zeka robotlarından bahsetmişti. Şifreleri birbirinden saklayıp değiştirebiliyorlar. Bu bir kendi kendine irade kazanmasına örnek gösterilmişti. Yapay Zekalar her türlü çıkış yolunu kendi programlanmasına göre değerlendiriyor ve ona göre işlem yapıyor.
İlgili Link 1 : Google 3 yapay zekalı yazılımını özgür bıraktı!
İlgili Link 2 : Yapay Zekanın son çılgınlığı : Robot Hakim!
Acaba İnsan kendi kendine yeni bir düşman mı oluşturuyor? Akıllara Terminatör filmi gelmiyor da değil.
Robot üretimlerinde eğer 3 kurala göre dizayn edilirse bu problem gibi gözükmüyor. Bir robot insana zarar vermemeli, insana zarar verme emirleri haricinde diğer emirlere uymalı. İnsana zarar vermesi anında kendi kendini imha etmeli.
Bu yüzden Robotlar insanların arasına katılacaksa belli denetimlerden geçmeli ve kontrol edilmelidir. Yazılımcı denetici kurumla açık kodları paylaşmalı.
AP’nin tasarısında buna benzer istekler var. Denetleme Kurulu, üreticinin yasal sorumluluğu, meydana gelecek zararların karşılanması için sigorta şartnamesi ve robot nedeniyle işsiz kalan insanlar için işsizlik ücretleri gibi konular yer almakta.
Günümüze baktığımızda insandan canlı bomba yapıyorlar da neden Robotlardan yapmasınlar. Kötü amaçlı kişilerin, denetimden geçen robotlar üzerindeki yazılımda hackleme yapmayacakları ne malum! Programlanmış robotlar, yeri geldiğinde bir silaha dönüşebilir. Bunlarla ilgili AP’de kaygılar söylendi.
AP’nin yasa tasarısı içinde halen bu tip kaygılar var. Önce Robotların yazılım güvenliğini güvence altına alması şart. Bunun için ayrı bir güvenlik kurulu oluşturulacak.
Eğer yasa tasarısı geçerse, AB üyesi 28 ülkede de yasalaşacak. Böylece Elektronik İnsanlar artık aramızda gezmeye başlayacaklar.