B3 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
B3 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
B3 Vitamini | Niyasin (Vitamin P, Vitamin PP, Niyasin)
B Vitaminleri grubunda 3. farklı alt vitaminidir. B3 Vitamini, P Vitamini, Vitamin PP, Nikotinik asit olarakta isimlenebilir. B3 Vitamini suda çözünün bir vitamindir.
B3 Vitamininin kimyasal türevleri olan NADH, NADPH, NAD ve NAD+, hücrelerdeki enerji ihtiyacında, diğer B Vitaminleri gibi önem taşımaktadır. 3’lü enerji üretim mekanizması olan protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında gereksinim duyulan elzem bir vitamindir.
B3 Vitamini Vücuda alındığı ilk form Niyasinamit olarak görülür. İçeride sentezle Niyasine dönüşür.
B3 Vitamini (Niyasin) keşfi, aslında nikotinin yükseltgenmesi sonucu meydana gelmiştir. İsmi Nikotin verilirse aklımıza gelen Tütün mamüllerinin faydalı algısı yaratacağından, nikotinik asit üzerinden ismi türevlenmiştir.
Aslında Tıb’ta eskiden beri Vitamin P olarak görülmektedir. B3 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan tehlikeli hastalıklardan biri olan Pellegra hastalığının iyileşmesinde kullanıldığından sebep, hatta bazı kaynaklarda Vitamin PP (“pellegra preventing”) adı ile de kullanılmıştır.
B3 Vitamini (Niyasin) diğer B1 ve B2 gibi sinir ve sindirim sisteminde kilit oyuncudur. Özellikle İshal gibi sindirim problemleri ve unutkanlık-bunama gibi sinir sistemi belirtileriyle ortaya çıkan Pellegra hastalığı, ruhsal karmaşalıklar özellikle depresyon, Deri döküntüleri ve lezyonları, B3 Vitamini (Niyasin) alınmadığı zaman ortaya çıkar.
B3 Vitamini (Niyasin), eksikliğinde enerji üretimi aksayacağından, metabolizma yavaşlamasına ve soğuk havalarda dayanıksızlığın ana sebebidir.
B3 Vitamini | Niyasin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
B3 Vitamini | Niyasin kan dolaşımını düzenler, sağlıklı bir deri sağlar ve merkezi sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur. Beyin ve hafızanın ileri fonksiyonlarını denetlemesinden dolayı şizofreni ve diğer zihinsel hastalıklarda onarım amaçlı kullanılmaktadır.
Ayrıca B3 Vitamini (Niyasin) önemli hormonlardan insülin, östrojen, projesteron ve testosteron gibi cinsiyet hormonlarının sentezi içinde zaruri yani olmassa olmaz bir öneme sahiptir.
B3 Vitamini (Niyasin), Kandaki kolesterolünü ve trigliseridini yan etki olmadan emniyetle düşürebildiği için doktorlar tarafından bu amaçla sıklıkla kullanılmaktadır. Kan tahlillerinde Doktorların baktığı bu değer yeterli görülmesse, onun vereceği dozun üstüne çıkılmamalıdır.
Hamilelikte, B3 Vitamini | Niyasin dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek dozlarda saf nikotinik asit mide ülserleri, gut, glokom diyabet ve karaciğer hastalıklarında sağlık problemlerini arttırabilirler. B3 Vitamini Niyasinin aşırı miktarda kullanımı ölümcül olabilir.
B3 Vitamini | Niyasin karaciğer tarafından triptofandan sentezlenir ama bu tepkime çok verimsizdir. Bir miligram niyasin elde etmek için 60 mg triptofan gerekir. Kötü beslenme nedeniyle niyasin yetersizliği tek besin kaynağı olarak mısır yiyen ve mısır ununu hazırlarken alkali kullanmayan toplumlarda görülür. Bunun nedeni mısırin az niyasin içeren bir tahıl olmasıdır; mısır unu hazırlarken alkali kullanılmasının ise mısırda bulunan triptofanın salınmasını sağlayıp bağırsaklar tarafından emilerek niyasin yapımına takviye sağlar.
Aşırı B3 Vitamini (Niyasin) kullanımında, gözdeki retina içinde keskin görmeyi sağlayan sarı noktadaki hasarı denen Makula dejenerasyonu ve retinada kalınlık oluşumuna sebep olur. Maalesef bunun sonucu bulanık görme ve körlüğe kadar gidebilir.
B3 Vitamini Doğal Kaynakları Nelerdir?
Kırmızı etler, Tavuk göğüs eti, Karaciğer, Ton Balığı, Ceviz, Mantarlar, Ayçekirdeği, Avokado B3 Vitamininin (Niyasin) en iyi kaynaklarıdır.
B3 Vitamini | Niyasin Günlük Ne Kadar Tüketilmeli?
B3 Vitamini (Niyasin) Tıbbi olarak önerilen günlük dozajı, çocuklarda 2-12 mg, kadınlarda 14, erkeklerde 16 mg, hamile ve emziren kadınlarda 18 mg’dır.
Eğer bu dozlar fazla olduğu zaman ciltte kaşıntılar ve kızarmalar olur. Yüz, kol ve göğüse kadar bu kaşıntılar yayılır. 1 saate kadar kendiliğinden geçer. Eğer su içerseniz bu kaşıntılar geçecektir. 2 yada 3 saat süren kaşıntılar ise Doktor’a gitmenizde yarar vardır.
B3 Vitamini (Niyasin) alımında aşırılığı görmek için yapılan testin sonuçları aşağıdaki gibidir;
- 36 saat zarfında 11 tane 500 mg’lık hap alan bir kişinin kustuğu,
- 2 gün içinde 5 hap alan başka bir kişinin ise birkaç dakika boyunca, sinirsel ve fiziki tepki vermediği yani donduğu görülmüştür.
Ayrıca Bakınız
Tüm B Vitaminleri önemlidir. Hepsi hakkında bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
İlgili Link: B Vitaminleri Nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları