B12 Vitamini Nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları
B12 Vitamini özellikle hamile ve emziren kadınlar, yaşlılar ve beyin gücü ile çalışanları yakından ilgilendirir. Yazımızda b12 vitamini ile ilgili tüm bilgileri bulabileceksiniz.
B12 Vitamini Nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları
B Vitaminleri grubu 8. sıradaki B12 Vitamini (Kobalamin), Siyanokobalamin, yaygın olarak B12 vitamini olarak bilinen vitamin.
Özellikle hayvansal dokularda bulunur. Sebzelerde bulunmaz, bu yüzden vegan (tamamen bitkisel) beslenen kişilerde zaman zaman B12 vitamini içeren yapay yollarla elde edilen kompleks haplar kullanmaları gerekebilir.
B12 Vitamini (Kobalamin) , Kansızlık yani Anemi hastalığını önlemek için gereklidir, alyuvar üretiminde B9 Vitamini | Folikasit ‘in düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.
İnsan bedeni 5 yıllık B12 vitamini depolayabilir.
B12 Vitamini (Kobalamin) , 1972 tarihinde Harvard Üniversitesi’nden R. B. WOODWARD ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitusu’nden A. ESCHENMOSER tarafindan 11 yılda ortak çalışma sonucu ilk defa yapay olarak laboratuarda sentezlendiği duyurulmuştur. B12 vitaminini bulmak için 90’a yakın basamaklı işlemle bulunmuştur.
B12 vitamini eksikliği, Alkol tüketimi, mide hastalıkları gastrit ve ülser olanlarda, çölyak hastalığı, bağırsaklarda parazit olanlarda da görülebilir.
Mide ve Bağırsak ameliyatı geçiren kişilerde de B12 eksikliği görülmesi normaldir.
Ön yaşlılık döneminde, 50 yaşından sonra B12 emilimi azalır. Bu yüzden erken bunama yada demans gibi hastalıklarda B12 yetersiz kalmasında oluşabilir.
B12 Vitamini (Kobalamin) faydaları nelerdir?
Beyin ve Sinir sağlığı için gereklidir. Oluşan sinir hücrelerindeki defarmasyonu önler ve sinirlerin gelişimlerini destekler. Özellikle eksiliğinde erken bunama görülebilir. Çünkü hafızanın sağlam olması ile direk bağlantılıdır. Unutkanlık yada geç öğrenme eksikliğinde görülebilir.
Yeni hücrelerin meydana gelmesi ve kaliteli yaşam için gerekli olan bir vitamindir. Özellikle Hamilelerin bebeğin gelişimi için unutmaması gereken vitaminlerden biridir.
B12 Vitamini (Kobalamin), bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetleri yürütür. En önemli işlevi belki de gen kopyalanmasında koenzim olarak fonksiyon göstermesidir. Bu sayede B12 vitaminin iki önemli görevinden biri Büyüme diğeri de eritrositlerin oluşumunu hızlandırdığı söylenebilir.
Eritrosit Nedir? Alyuvar demektir.Alyuvarlar kan hücrelerinin yaklaşık % 90’ını oluştururlar. Yetişkin bir insanın kanında yaklaşık olarak 30 trilyon alyuvar (eritrosit) bulunur. Alyuvarlar, oksijen ve karbondioksiti hemoglobine bağlı olarak taşırlar, hemoglobin bulunmazsa ne oksijen ne de karbondioksit taşıyabilirler.
B12 Vitamini (Kobalamin) eksikliğinde ne olur?
B12 Vitamini eksikliğinde yürüme bozukluğu, halsizlik, solunum yetmezliği, kronik yorgunluk, depresyon, huzursuzluk, sindirim bozuklukları, baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, denge sorunu, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik zedelenmesi, kabızlık, kilo kaybı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
B12 Vitamini (Kobalamin) eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı fazladır ve şiddetli vakalarda felç olması bile olasıdır.
B12 Vitamini kaynakları nelerdir?
Hayvansal kaynaklarda bulunur. En kaliteli B12 kaynakları, Karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, Kuzu, Koyun, Hindi ve dana etinde, Uskumru, Havyar ve İstiridye, yumurta, Süt, peynir gibi süt ürünlerinde de bulunmaktadır.
B12 Vitamini Bulunan Diğer Besinler, Kahvaltılık tahıllarda, deniz yosunu, mantarlar, tavuk eti, karides gösterilebilir.
B12 vitamini hapları kullanılmalı mı?
B12 vitamin takviyeleri, B12 eksikliği görülen kişiler için öneriliyor. Bu kişiler arasında yaşlılar, hamile ya da emziren kadınlar, vejetaryenler ve veganlar ile bağırsak sorunları olan ya da mide ameliyatı geçirmiş kişiler bulunuyor.
Takviye ürünlerde olduğu gibi B12 vitamin takviyeleri de sentetik olarak üretildiğinden veganlar için uygun.
Araştırmalar, ağızdan alınan ya da kasa enjekte edilen B12 vitamin takviyelerinin eksiklik görülen kişilerin B12 seviyelerini yükseltmede aynı oranda etkili olduğunu gösteriyor.
Fakat B12 eksikliği sebebi yalnızca beslenme düzeni değil. B12 vitamininin düzgün emilimi için gerekli olan bir proteinin yani intrinsik faktörün eksikliği de bu duruma yol açabilir.
İntrinsik faktör eksikliği genelde yaşlı kişilerde görülür ve genellikle pernisiyöz anemi de denilen bir çeşit bağışıklık sistemi hastalığıyla bağlantılıdır. Bu hastalığın tedavisi genellikle yaşam boyu B12 takviyesidir.
Ayrıca Bakınız
Tüm B Vitaminleri önemlidir. Hepsi hakkında bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.