Joseph Marie Jacquard Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve İcatları
Joseph Marie Jacquard Kimdir?
İlk bilgisayarların atası olan delikli kartların mucidi olan Joseph Marie Jacquard, Fransız Bilim adamıdır.
İlk delikli kartları bularak, günümüz bilgisayarlara model olmuştur. Delikli kartları, halı dokuma makinesi yaparak, desenli halıların renkli ipliklerinin kontrolünü sağlamaya çalışmış ve başarmıştır.
1801 yılında Joseph Marie Jacquard’ın halı dokuma tezgahındaki elle yapılan zamanı, makine diline dökerek ürettiği delikli kartlar sayesinde kurtarmıştır. Farkında olmadan kendisinden sonra gelişecek dev teknoloji dünyasının temellerini atmıştır.
Abaküs ile delikli kartları birbirinden ayırt etmek gerekir. Abaküs ilkel bilgisayar atası, delikli kart ise yazılımın fiziksel kodlu görüntüsüdür.
Joseph Marie Jacquard Hayatı | Biyografisi
Asıl ismi Joseph Marie Charles, Fransa’nın Lyon kentinde 7 Temmuz 1752’de doğdu. (Jakarlı anlamına gelen Jacquard soyadı sonradan alınmıştır.) Dokuz kardeşe sahip olan Joseph 5. çocuktu. Lyon’da bir çok halı dokuma tezgahı vardı. Babasının da böyle bir atölyesi vardı. Babasına küçük yaştan itibaren yardım eden ve çalışan Joseph, okula gitmiyordu.
Ondan sonra doğan kız kardeşi bile 13 yaşında iken bir avukat tarafından okuma yazma öğrendi.
1762’de annesi, 1772’de babası Jean Charles öldükten sonra tüm iş Joseph’e kaldı. 1778 yılına kadar işleri toplayan ve geliştiren Joseph Marie Jacquard olarak hem iyi bir dokumacı hemde iyi bir ipek kumaşı tüccarı olmuştu.
1778 yılında zengin bir dul olan Claudine Boichon ile evlendi. 1779’da oğlu oldu ismini Jean Marie koydu, babasının adını verdi.
1780 yılında yanlış bir yatırım yaptı ve her şey altüst oldu. Elindeki her şeyi kaybetti ve hatta borç batağına girdi. 1783 yılından sonra bir kireç alçı fabrikasına girip işçi olarak çalıştı. Eşi ise Samandan şapka yapan bir fabrikada çalışmaya başladı.
1793 yılında Fransa’da yaşanan karışıklık ile tüm ailece devrimcilerin tarafında yer aldı ve Fransa ordusuna karşı savaştı. 1797 yılında vuruldu ve 1798 yılında Lyon’a geri döndü. Orada kalan evini de sattı ve artık hiçbir şeyleri kalmamıştı.
Bir çok dokuma atölyesinde çalışmaya başladı. Tamir ve üretim alanlarında çalışırken, şimdiye kadar hiç kimsenin aklına gelmeyen bir fikir geldi.
Halı dokuma aletlerini, otomatik hale getirmek!
1799 yılında planlara başladı ve başardı. Fakat Joseph Marie Jacquard, Fransız Devrimi’nin sarsıntılı ortamında pek dikkat çekmedi.
İlk halı dokuma tezgahı açılıyor!
1801 yılında Paris Sanayi Sergisi’ne, bir dokuma tezgahıyla katıldı. Bu onu tarihe geçirdi
1803 yılında Joseph Marie Jacquard, yaptığı cihaza patent aldı . Yaptığı cihaz ayak pedallı, balık ağları örüyordu.
Napolyon’un 1804 yılında Joseph Marie Jacquard’ı yanına çağırıp ödüllendirmesiyle işler değişti. Aldığı patent ülke koruması altına alındı ve Joseph Marie Jacquard’ı maaşa bağladı. Conservatoire des Arts et Metiers’de çalışarak buluşunu daha da geliştirdi ve bugün kendi adıyla anılan otomatik dokuma tezgahının ilk örneğini yaptı.
Jacquard’ın tezgahları 1812’den başlayarak artık her yerde kullanılmasıyla, halı ve benzeri dokuma sanayinde gerçek bir devrim yarattı. Ülke dışına çıkan dokuma cihazları ile ülke ekonomisine çok büyük katkı sağladı. 11 bin sayılarına ulaşan satış rakamları ile özellikle İngiltere’de çok hızlı yayılmaya başladı.
Devlet onu unutmadı ve 1819‘da Legion d’Honneur nişanını kazandı.
Joseph Jacquard 1834 yılında öldü.
Charles Babbage bilgisayar programlamada bugünkü yazılımların öncüsüdür. Bir hesap makinesi üretmek için önce Joseph Marie Jacquard’ın delikli kart sistemini anladıktan sonra hayal gücü gelişmiştir.