ilk Hesap Makinesinin mucidi Wilhelm Schickard Kimdir? Hayatı ve Biyografisi
Wilhelm Schickard Kimdir?
Wilhelm Schickard, ilk hesap makinesini icat etmiş Alman bilim adamıdır. Tübingen Üniversitesi’nde eğitim görmüş, daha sonra bu Üniversite’de akademisyen olmuştur.
1623 yılında icat ettiği hesap makinesi 6 haneye kadar toplama çıkarma yapabilmekte ve sayı basamakları yetmeyince çalan bir zille bunu kullanıcıya bildirmektedir. Blaise Pascal hesap makinesininin muciti sanıldığından, Wilhelm Schickard çok az kişi tarafından bilinmektedir.
Wilhelm Schickard, Johannes Kepler‘in yörüngelerin hesaplanması ile ilgili (zaman düzenli aralıklarla gök cisimlerinin tahmin pozisyonlar) mekanik araçların geliştirilmesine ve haritalandırılmasında öncü olmuştur.
Wilhelm Schickard’ın Hayatı | Biyografisi
Wilhelm Schickard 22 Nisan 1592, Almanya nın Herrenberg’de doğdu. Herrenberg, Almanya’nın güney kesiminde, Avrupa-Tübingen en eski üniversite merkezlerinden yaklaşık 15 km alanda Württemberg eyaletinde bulunan küçük bir kasabadır.
Wilhelm Schickard, Herrenberg de Latince-okul 1599 yılında eğitimine başladı. Babası Lucas Schickard, Eylül 1602 yılında ölmesinden sonra, rahip amcası ona bakmıştır. Amcası onu 1603 yılında Latince bir okulda okuması için yazdırdı.
1606 yılında onu başka öğretmen olan amcası, Gmelin, yanına aldı. Bebenhausen Manastırında eğitimine devam etti.
Bebenhausen manastırı Protestan mezhebi ile ilişkili bir okuldu. Bebenhausen Manastırında, Wilhelm sadece dil ve teoloji değil, aynı zamanda matematik ve astronomi okudu.
1607 genç Wilhelm bir lisans programına girdi. Nisan 1609 yılında, lisans derecesi aldı.
1610 yılının Ocak ayında Wilhelm, dalında master için çalışma Tübinger Stift’e gitti. Okul özellikle, Württemberg doğumlu öğrencilere ücretsiz olmasına rağmen, Wilhelm ya burslu yada paralı okuyacaktı. Sadece amcalarından destek gören, Wilhelm, zekasıyla kendini burslu olarak buraya yazdırdı. Tübinger Stift çok önemli bir okuldu. Çünkü bu okuldan bir çok bilgin ve meşhur kişiler mezun oluyordu. Ünlü bir hümanist ve bilginlerden Nikodemus Frischlin, Matematikçi ve Astronom olan Johannes Kepler, ünlü şair Friedrich Hölderlin ve büyük filozof Georg Hegel bu okuldan mezun olmuş bir kaç ünlüden bazılarıdır.
Wilhelm Schickard mezun oluyor
Wilhelm Schickard,mezun olduktan sonra Lawrence Şehir Kilisesinde, 1614 ile 1619 yılları arasında hizmet etmeye başladı.
1611 yılının Temmuz ayında, yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, Wilhelm matematik ve Doğu dilleri üzerine eğitim vermeye başladı.
1614 yılına kadar Tübingen teoloji ve İbranice dil eğitim devam etti.
1614 Eylül ayında girdiği son teolojik sınavı geçti. Tübingen’in yaklaşık 30 km kuzeybatısında kasabada Protestan bir papaz olarak kilise hizmetine başlatıldı.
Papazlık yılları ve evliliği
1615 Ocak acında Papaz Wilhelm, 24 yaşında iken , Sabine Mack ile evlendi. 9 Çocukları olacaktı ama hastalıklardan dolayı sadece hayatta kalabilen 4 çocuğu vardır.
Papaz Wilhelm, görevi süresince kalan boş zamanlarında, eski dillerin çevirmenliğine devam etti. 1615 yılında Optik üzerine, Michael Maestlin için geniş bir makalede hazırladı. 1619 yılının yazına kadar Papaz olarak görevine devam etti.
1619 yılında Tübingen Üniversitesi İbrani dili profesörü olarak atandı. Genç profesör, bazı bilge yardımcı araçlarla birlikte, malzeme sunmak için kendi yöntemini yarattı ve diğer eski dilde öğretti. Schickard aynı zamanda Arapça ve Türkçe’de öğrenmiştir.
Almanca, Latince, İbranice, Arapça, Farsça, Aramice, Keldani, Türkçe ve Süryanicenin yanınsa Fransızca ve Hollandaca’da bilmesi onu farklı bir konuma getirdi.
İcatları ve Batı Dünyası
1623 yılında ilk defa 6 haneye kadar toplama çıkarma yapabilen hesap makinesi icat etmiştir.
Batının bazı buluşlarının kaynağının altında, Orta Doğu’da yaşamış bilim adamlarının yazdığı kitapları, okuyarak ve çevirerek kendilerine ışık tutmuştur.
Batıda gelişen bu 1600 yıllardan sonra bilim açısından ilerleme sebeplerinden biri bu yıllara kadar gelişen İslam dünyasına ait bilimsel gelişmelerdi. Wilhelm Schickard gibi din temelli bilginlerin artması ile buluşların çoğunu kopya temelli geliştirdiler. Dünya tarihinde bir çok buluşun adına kendilerini yazdırdılar.
Bunlardan en güzel örneği El-Cezeri, çağımızdan yüzlerce yıl önce keskin zekası ile elektrik kullanmadan sadece su ve mekanik parçalarla çalışan makineler yapmış ve günlük hayata geçirmiş dahi bir bilgindir.
Cizreli Ebul-iz (Ebû’l İz İbni İsmail İbni Rezzaz El Cezerî ) ya da Avrupa’nın bildiği ismiyle El-Cezeri / al-Jazari ( Ibn Ismail ibn al-Razzaz al-Jazari Arapça: أَبُو اَلْعِزِ بْنُ إسْماعِيلِ بْنُ الرِّزاز) olan bu mucit bundan 800 küsur yıl önce (1136-1206) yılları arasında yaşadı.Bu inanılmaz öykünün tek kanıtı yüzyıllara dayanmış ve müthiş icatların resimleriyle dolu orijinal kitabın el yazması kopyalarıdır.
Aslında Bilgisayarın gerçek öncüsü olan El cezeri 1100 lü yıllarda yaptığı mekanik aletlerle öne gecerken,Wilhelm Schickard gibi bilginlerle arasında neredeyse 500 yıl vardır.
Wilhelm Schickard, Johannes Kepler’e Astronomi ve Harita konusunda destek olmuştur.
Harita bilgisi konusunda Piri Reis ismi Amerika’yı bile gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. 1400 lü yıllarda bunu yapmasına rağmen, Wilhelm Schickard ile 200 sene fark vardır.
El-Harezmi 800 lü yıllarda Astronomi ve Matematik Logaritmalarını kulanan müslüman bilgindir. Biruni 900 lü yıllarda Astronomi kurallarını belirlemiş kitap yazılmasına rağmen Kopernik ise hazır olan bilgiyi geliştirmiştir.
Hakeza İbni Sinanın kitaplari bile 1600 lü yılların sonuna kadar nerdeyse 500 sene okullarda kaynak kitap olarak öğretilmiştir.
Wilhelm Schickard buluşlarıyla, eğitimli, zeki ve iyi bir araştırmacı olması, başka dillerdeki bilim kitaplarını kullanamayan batı dünyasının bilimde büyümesinde destek oldu.