DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak

İngilizce Magnetic Levitation teknolojisi, kısaca Maglev, Türkçe karşılığı ise Manyetik levitasyon, “manyetik olarak havada tutma, yükseltme” manasına geliyor. Bu teknoloji trenlerde kullanılıyor ve ilk defa Çin’in Şangay şehrinde kullanılmaya başladı. Saatte 430 km yol yapan Manyetik levitasyon treni ile yolculuk yapmak nasıl bir şey? 

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak | 430 km’nin ispatı

Almanya ve Japonya bu teknoloji üzerinde çalışıyor ve kısa sürede artık bu sisteme geçecekler. İlk defa Çin’in Şangay şehrine uluslararası havaalanını şehre bağlayan 30 km’lik bir yolda deneme sürüşleri yapıyor. 30 km sizce ne kadar zamanda alınıyor dersiniz?

7 dakika 20 saniyede desek inanır mısınız?

Dünyanın en hızlı treni olan Manyetik levitasyon treni, aslında bildiğimiz mıknatıs teknolojisini kullanıyor. Mıknatısta bilindiği üzere bir artı uç ile eksi uç  vardır ve bunlar birbirini çekerken diğer uçlar birbirini iter. İşte manyetik kaldırma sisteminde bu itmeden yararlanılır ve elektro mıknatıslarla trenin kütlesi hızla ileri doğru itilir.

Tekerlek olmadığı için sürtünme de yoktur. Bundan sebep hızda artıyor. Özel kendine ait döşenmiş raylar üzerinde hareket eden Havada giden bir tren gibi düşünebilirsiniz.

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak | Şangay istasyonu


Manyetik Levitasyon Treni Nasıl Çalışır?

Manyetik Levitasyon Treni temelde az önce yazdığımız mıknatıs kuralı haricinde özel raylara ihtiyacı vardır. Bu raylar elektromıknaslarla yapılmıştır. (Elektromıknatıs Nedir?, bir telin üzerinden elektrik akımı geçmesiyle meydana gelen manyetik alanı olan mıknatıstır.) Bu mıknatıslarla yaklaşık 10 mm havaya kalkan tren, ileri doğru itişle kendini hızlandırır. Tekerlekleri yada temas edecek ray olmadığı için sürtünme kuvveti oluşmaz. Artı havayı yararak giderek hava sürtünmesini de düşük ölçülere çeker.

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak | Almanya denemelere başladı

Manyetik Levitasyon Trenleri şu an için kendi elektromıknatıslı rayları olmadan çalışmıyor. Mevcuttaki raylara da uygulanmayacağı için de işin maliyeti çok. Fakat 30 km gibi bir süre 7 dk’lık bir zamanda alındığını düşünürseniz bu gerçekten gözler burada harcanacak parayı görmeyebilir. Ülke içinde havayolu taşımacılığını kesinlikle bitirecek bir proje gibi gözüküyor. Şimdi uzmanlar mevcut tren raylarına uygulanabilecek çözümü araştırıyor.

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak | Trenin köprüden geçerken fotoğrafı


Çin’e giderseniz mutlaka deneyin!

Şanghay’daki Pudong Uluslararası Havalimanı’ndaki yolcuları şehrin merkezine taşıyan Manyetik Levitasyon Treni (MAGLEV) ile yolculuk yapmak nasıl bir duygu size tarif etmeye çalışalım. BBC muhabirinden aldığımız bu tecrübeyi sizlerle paylaşacağız.

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak | Tren içi

Havalimanı’ndaki MAGLEV tren istasyonu altın yaldızlarla süslenmiş. İçeriye girildiğinde büyük bir digital saat trenin ulaşacağı zamanı gösteriyor. Tren’e biniyorsunuz ve saniyeler içinde 100 km, 200 km ve bir kaç dakikada 300 km hıza çıktığında dışarısı artık net görünümden uzaklaşıyor ve uğultu başlıyor. 2 dakikada 430 km hıza ulaştığında artık dışarısı gözükmüyor ve sanki havada uçuyormuş gibi hissediyorsunuz. 431 km hızı gördüğünü söyleyen muhabir, trendekiler hız saatinin altında devamlı fotoğraf ve selfie çekildiğini söylüyor.

Çin’de saatte 430 km yapan Manyetik Levitasyon Trenle yolculuk yapmak | hız ve saniyeler

Aslında bu hız şu an için düşük mesafe olduğundan standart gibi bir şey. Japonya’da hız denemelerinde 500 km hızı rahat geçebilmekte.

Düşünsenize İstanbul Ankara arası  özel araçla 5 sa. 45 dk. (449,6 km) E80 üzerinden gidildiğinde. Uçakla 1 saat diyelim.

Peki Manyetik Levitasyon Treni ile kaç saat dersek?

1 saat 5 dk.!


Video İzle


Çin’de yaşanan iki hızlı tren kazası hızlı trenleri frenledi

Hızlı trenlerin Wenzhou ve Şanghay kentlerinde 2 ayrı kaza olmasından dolayı 40 kişi yaşamını yitirmişti. Bu yüzden 2011 yılında yaşanan bu 2 kaza trenlerin hızını 300’e sabitlenmesi onaylanmıştı. Hepsi değil ama hızlı tren filosunun 7’sine 350 km hıza çıkması için izin verildi.

20 bin km hızlı tren rayı bulunan Çin, hızlı trenlerin güvenlik sistemlerini yeniledi ve motor gücünü de biraz daha iyileştirdi.

Yeni izinle beraber Pekin ve Şanghay arasındaki yolculuk yarım saat daha kısalacak.



21.08.2017 tarihinde güncellendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.