İyi bir baba olmanın 5 altın kuralı
İyi bir baba olmanın 5 altın kuralı nedir ?
Dünya çapında çocuklara sorulan sorulardan yola çıkarak hazırlanan 5 altın kuralı sizin iyi bir baba olmanızın kapılarını açacaktır.
İyi bir baba olmayı kim istemez ki! Hayat şartlarını kolaylaştırmak, stressiz ortam, geleceğe dönük hayaller, bir şeyleri zamanında kazanıp ilerde rahat etmek, yada çocuklarıma iyi bir gelecek hazırlamak çoğu babanın olmassa olmazıdır.Mücadelesi hiç bitmez babanın.
Fakat böyleyken bir baba, çocuk gözünden bakıldığında ilgisiz ve sevgisiz gözükür. İleride sizden hatırlayacağı ilgisiz bir baba olacaktır.
Çocuk Uzman Dr. Mehmet Yavuz‘a göre çocuk üzerinde anne ve baba ayrı 2 karakterdir.Bu 2 karakterin yerine hiç bir şey dolduramayacağını söylüyor.Artık eski babalar yerine daha esnek ve yapıcı bir baba karakteri ülkemizde yavaş yavaş oturmakta.Sinirli ve döven bir baba giderek o imajı eriyor.Modern babalar geliyor ama sadece çağdaşlık değil iyi bir baba olmanın kurallarını bilmek gerekir.
İşte size İyi bir baba, ideal baba olmanın 5 altın kuralı.
1. Ailenizle Vakit Geçirin
Çocuklarınıza bir sürü iyi şeyler yapıyorsunuz.her istediğini almak ve onu rahat ettirmek istiyorsunuz.Bunu sağlamak içinde belki nelerden ödün veriyorsunuz kim bilir! Çocuklarınızı bu kadar önemsediğiniz için bunları yapıyorsunuz.Fakat çocuk tarafından baktığınızda sizi işini ve arkadaşlarını seven bir baba görünümünde olabilirsiniz.Kimse iyi bir baba olarak doğmaz.Baba olmak biraz da tecrübe ve sabır ister.Çocuğu sabırla dinlemek ve onunla beraber vakit geçirmeniz gerekmekte.Onun sevdiği oyuncaklarla oynayıp, gitmek gezmek istediği yerlere sizin götürmeniz şart.Mesela ailenizle hafta sonu bir piknik yapın. Kısa zamanda geri dönüş alıcaksınız.Bu dönüş “Ne zaman gideceğiz tekrar baba?” sorusuyla eğer geliyorsa doğru yoldasınız.Devam.
2. İletişiminiz iyi ise o zaman iyi bir baba olabilirsiniz.
İyi bir baba dinler ve tepki vermeden önce kendini tutmalı.Sabır ve metanetli olmak gerekir.İçinizden ne kadar gereksiz şeyler anlatıyor demeyin.Eğer onu dinlemesseniz göz temasını kaçırırsanız ciddiye alınmadığını hissedebilir.Önemli duygularını yada düşüncelerini sizle paylaşmaz.Dinleyin, onu suçlamayın ,sakin olun, yapıcı ve kararlı olun.
3. Terbiye ederken ezmeden, sevgi ve saygı gösterin ki Güven ortamı olsun
Çocuğunuza ondan onur duyduğunu söylerseniz terbiye bakımından çok rahat olursunuz. Şımartmak anlamı çıkartmayın. Ona duyacağınız saygı yani onu karşınızda bir yetişkin gibi gururlandırmanız onun gelişimine katkı sağlayacaktır. Sadece erkek çocuğu değil, kız çocukları da dahil. Baba, bu durumda güvenli bir çember oluşturacak ve çocuğun hem sosyal hem de okul hayatında başarılı ve verimli olur.
Onu asla başkalarının yanında küçük düşürmeyin, hatalarını örtün ve baş başa iken onla konuşun.Onu kimseyle kıyaslamayın.Saygı duymak budur.
4. Çocuklarınızın yanında eşinize karşı centilmen ve kibar olun
The Importance of Fathers in the Healthy Development of Children, ABD’de bir grup çocuk gelişim uzmanı.Yaptığı açıklama “Birbirlerine sevgi ve saygı gösteren bunu çocuklarına da gösteren anne ve babalar, onlara güvenli bir artam sağlar.Bir babanın anneye gösterdiği saygı ,çocukları için yapacağı en önemli şeydir.”
Anne ve baba arasındaki diyaloglar,davranışlar çocuğu büyük ölçüde etkiliyor. Baba çocuklarının yanında Anne ile tartışmamalı.
5. Allah’ı sevdirin ve onu anlatın
Dini duyguları ve Allah inancını pekiştirin. İbadetlerinizi onla beraber yapın.Etrafta ibadet yapanları görür sizde görmesse kafasında soru işaretleri oluşturacaktır.Mutlaka Kur’an-ı Kerim’in türkçesini okutun yada beraber okuyun.