Direnç kazanan 12 bakteriye karşı acilen antibiyotik geliştirilmesi gerekiyor!
Gelişen dünya ve artan nüfus ile oluşan küresel bozulma artık hayatımıza yeni bakteriler sokuyor ve malesef mevcut antibiyotik tedavisi pek işe yaramayacak gibi gözüküyor. Direnç kazanan 12 bakteriye karşı acilen antibiyotik geliştirilmesi gerekiyor, neden?
Direnç kazanan 12 bakteriye karşı acilen antibiyotik geliştirilmesi gerekiyor!
Sağlık Uzmanlarının genel toplantısı Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde yapıldı. Yapılan toplantıda acilen 12 bakteriye karşı antibiyotik üretimi yapılması çağrısında bulunuldu.
Bir taraftan Antibiyotik kullanılmasın uyarıları ile ülkemizde reçetesiz verilmesi yasaklanan bu ilaçların, diğer yüzünde ise artık hiçbir antibiyotiği tanımayan 12 farklı zararlı bakterinin listesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlandı.
Yanlış Antibiyotik kullanımı ile gereksiz sayılan bir çok hastalıkta kullanılması endişe kaynağı olmuştu. Bu yüzden Birleşmiş Milletlere bağlı tüm ülkelerde Antibiyotik ile ilgili çalışmalara başlanmıştı. Antibiyotiksiz yaşam çalışmaları ise bir çok ülkede ivme kazanmıştı.
Birleşmiş Milletlere bağlı çalışan Dünya Sağlık Örgütü İnovasyon Yönetmeni Doktor Marie-Paule Kieny, hükümetleri bu konuda uyardı. Daha çok katkıda bulunmaları gerektiğini söyledi.
Bu 12 bakteri kanserden daha tehlikeli olduğunu söyleyen Doktor Marie-Paule Kieny, organ nakilleri, sezeryan ve kemoterapi gibi bir çok acil müdahaleleri engelleyebileceğini ve sonucun ölümlerle sonuçlanabileceği hakkında görüşlerini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü ilaçlara karşı direnç gösteren Antibiyotik uzmanı Wellcome Trust yetkilisi Tim Jinks, bazı hastalıkların tedavisi bu bakteriler tarafından engellenebileceğini açıkladı.
Artık direnç kazanan ve karşısında onu durduracak bir ilacı olmayan 12 bakteri sınıflara ayrılarak tek tek açıklandı. Bu bakteriler yüksek önem ve düşük öneme kadar basamak şeklinde listelendi.
Hastalıklar daha hızlı gelişebilir!
Bu bakterilerin hangi hastalıkların sebebi olduğu, nasıl bulaştıklarını ve ürediklerini ve nasıl savaşılacağı ile ilgili yapılan araştırmalarda kamuoyuna sunuldu.
İşin en kötü tarafı ise bu bakteriler diğer bilinen bakterileri örgütleyip onların daha çok dirençli hale gelmesini sağlıyor. eskiden bildiğimiz hastalıkların kaynağı olan bakteriler artık genetik kodlarını güçlendirip, evrime geçip farklı türlerle karşımıza çıkabilir.
Listede en yüksek önemde olan ise Gıda zehirlenmelerinin ana sebeplerinden Salmonella virüsü ve bel soğukluğu gibi hastalıkların daha kolay çıkmasını sağlıyor.
Diğer taraftan ise Zatüree ve Kan hastalıklarının da çoğalması söz konusu.
Yeni antibiyotik yapılabilir mi?
Şimdiye kadar kullanılan Antibiyotiklerin 1984 yılından beri sadece türevleri değişerek günümüze kadar geliyor. Amerikan Bulaşıcı Hastalıklar Derneği’ne göre ilaç şirketleri bilimsel ve ekonomik zorluklara karşı bir de yasalar eklenince yatırım yapmaktan vazgeçiyor.
Piyasadaki büyük firmalar ise daha çok kanserle mücadele ilaçlarına ağırlık vererek daha çok kazanıyorlar. Mesela antibiyotiklerden 100 dolar kazanacağına kemoterapi tedavi sürecinde 20 katına yakın daha çok kazanıyor.
Bu yüzden dolayı Dünya Sağlık Örgütü ülkeler arası ortaklaşa bir çözüm yolu bulup, bu konuda yatırım yapılmasını istiyor. Aksi takdirde mikroskopla görülebilen bu canlıların insanoğlunun sonu getirecek kadar güçlenebilir.
Dikkat edilirse bir çok Amerikan dizilerinde ölümcül virüslerin neden olduğu toplu ölümleri konu almaktadır.
Bu savaşta tek temennimiz İnsanların bu savaşta yenilen taraf olmaması!