DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyanın en ölümcül hastalığı: Sepsis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dünyanın en ölümcül hastalığı: Sepsis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dünyanın en ölümcül hastalığı: Sepsis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Belki adını daha önce hiç duymadığınız bu hastalığın ismi kan zehirlenmesi tıbbi tanımı ise Sepsis. Sepsis kısaca Bağışıklık sisteminin çıldırmasıdır. Bir anda olabilen bu hastalık organları işlevsiz bırakıp bir anda öldürebiliyor.

Normalde vücuda bir mikrop girdiğinde Bağışıklık sistemi devreye giriyor ve onu etkisiz hale getirmesidir. Fakat bir anda gelişen ve hızlı çoğalan bir mikrop karşısında, bağışıklık sistemi yani immün sistem buna tüm gücüyle anormal bir şekilde savaşmaya başlıyor. Bu tepki çok hızlı olduğu için organlar iflas ediyor ve ölüme neden oluyor.

Örneğin Bir diş çekimi sonrası açık olan yaradan, yada iç organlardaki bir enfeksiyondan çoğalan ve yayılan bu şok etkiye septisemi yada septik şok denilmekte. Akyuvarlar mikroplara karşı devamlı savaş halindedir, fakat mikropların sayısı Akyuvarların sayısını geçtiğinde adeta intihar ediyor ve olabildiğince karşı koymaya çalışıyor. Bu halde olan kişi ise, ayakta duramaz ve kan basıncı hızlıca düşer, komaya girer ve ölüme doğru gidebilir.

Bazen mikroplarla baş eden vücut onun salgıladığı toksinlerin kana karışmasını engelleyemez. Kan zehirlenmesinin en ölümcül modeli olan toksemiyi meydana getirir. Antibiyotik ile mikropları yok etmeye çalışılsa dahi bunların ürettiği zehirleri için yani toksinler için antitoksinler gereklidir.

Sepsis, Deri üstündeki bir yaranın enfekte olması yani mikrop kapması, bir diş apsenin patlayarak iltihabın kana karışması, iç organ kanamaları sonucu enfekte olması, difteri gibi Boğaz enfeksiyonları, tifo gibi Bağırsak iltihaplanması, Verem ve Zatüree gibi Akciğer enfeksiyonları, İdrar yolu enfeksiyonlarından sebep olabilmektedir.

Bu hastalığa yakalanan İngiliz Patrick Kane Sepsis’i anlatıyor

Patrick Kane, daha 9 aylıkken yüksek ateşten dolayı ağlarken, Annesi Aile Hekimini aramış ona Calpol almasını söylemiş. İkna olmayan Anne hemen hastane aciline götürmüş. Acilde bakıldığında ise çoklu organ yetmezliği olduğu görülmüş.

Üç buçuk ay Londra’daki St. Mary’s hastanesinde kalmış. Bebek iken sağ dizinden aşağısını, sol kolunu ve sağ elindeki parmakları kesilerek Sepsis’ten kurtarıldı.

Patrick şu anda sağlıklı bir şekilde yaşamına devam ediyor.

Dünyanın en ölümcül hastalığı: Sepsis Nedir? Belirtileri Nelerdir? | İngiliz Patrick Kane bebekliği ve şimdiki hali

Sepsis Nasıl anlaşılır?

Uzmanlara göre 7 ön belirtisi vardır.

  1. Aniden Geveleyerek sürekli kekeleme konuşma,
  2. Devamlı üşüme halleri,
  3. Eklem ve kas ağrıları,
  4. Son 24 saatte hiç idrara çıkmamakİdrar çıkarmadan bir gün geçirmek,
  5. Çok zor nefes alma,
  6. İçinde ölüm hissi,
  7. Deride renk değişmesi veya beneklenme.

Bebeklerde ve Çocuklarda ise;

  1. Deride beneklenme, solgunluk veya morumsu mavilik,
  2. Bitkin haller ve devamlı uyuklama,
  3. Soğuk bir vücut,
  4. Hızlı nefes alma verme,
  5. Çok hızlı nefes alma,
  6. Deriye bastırıldığında altında kızarıklık olmaz, kanın deriden çekilmesi,
  7. Sürekli Kasılma veya havale geçirme.

Sepsis Nasıl tedavi edilir?

Antibiyotik tedavilerinin yanında, kanı zehirleyen mikropların artıkları olan zehirlere yani toksinlere karşı antitoksinler kullanılır. Uzman Doktorlar bu konuda çok hassastır. Tıbbi tedaviyle sağlıklı bir kişinin bu tehlikeli dönemi atlatması olanaklıdır. Sağlıklı bir kişi olmak içinde ölümcül hastalıkların aşılarının vurulmuş olması gerekir. Tetanos ve difteriye karşı aşı olmak bu hastalığa karşı önemli bir önlem olarak görülebilir.

Şeker hastaları, alkolikler, uyuşturucu ve madde bağımlıları, kemoterapi görenler, kanser hastaları, steroit ilaçlar kullananlar, yaşlılar ve direnci düşük olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskleri diğerlerine göre daha yüksek ve daha ağır süreç geçirebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.