Dünyanın en çok ağlayan ve en az ağlayan bebekleri hangi ülkeden?
Dünyanın en çok ağlayan ve en az ağlayan bebekleri hangi ülkeden?
İlginç bir araştırma bebeklerin ağlaması üzerine yapıldı. Uzmanlara göre bebek ağlaması, sanayileşen ülkede bir değer kazanıp, ilk 3 ayda ağlama süreleri ile gelişmesine bakılabileceği söyleniyor.
Bebek ağlaması bir çok kişinin bildiği gibi zor bir konudur. Özellikle annesi de yanında değilse ne yapacağınız konusunda pekte bilginiz olmaz. Bebek ağlamasının genelde acıkma, altını kirletme, uykusunun gelmesi, kucak istemesi, midesinin ağrıması, ter basması yada üşümesi, gazını çıkartamama, diş çıkarma, daha çok ilgi istemesi, fazla ilgiden bıkması gibi birçok nedenden dolayı oluşabilir.
İngiltere’deki Warwick Üniversitesi bu ağlamaların sebebini değilde hangi ülkedeki bebekler ne kadar ağlıyor diye farklı ülkelerden, yeni doğan ve 1 yaş arası 8 bin 700 bebek üzerinden çarpıcı bir sonuç çıkarttı. Uzmanlara göre bir bebek 1,5 aylık iken ortalama 1,5 saat ile 2 saat arasında bir süre gün içinde toplamda ağlıyor.
Fakat araştırmaya konu olan İngiltere, Kanada, İtalya ve Hollanda ülkelerinde doğan bebekler 1,5 aylık iken günde toplamda 2 saat 15 dakika ağladıkları belirlendi. Diğer taraftan Danimarka, Almanya ve Japonya’da doğan bebeklerin ise günde toplamda 1 saat 10 dakika kadar ağladıkları belirlendi.
Araştırma bir başka boyuta gitmeye şimdiden başladı. Ekibin lideri Prof. Dieter Wolke, bunun normal bir fark olmadığını söylüyor. Çünkü en çok ağlayanlar ile en az ağlayanların aynı ülkelere sahip olması, o ülkelerde birşeylerin hamilelik döneminde neler yaşadıklarıyla ilgili olup olmadığını araştırmaya başlayacağını açıkladı. En az ağlayanların grubundaki ülkeler ile en çok ağlayan ülke grubundaki ağlama farkı günlük 1 saat 5 dakika.
Prof. Dieter Wolke, ülkelere göre ağlama sürelerinin belirlenmesi, bebeğin normal yada normal dışı durumu göstermesinin işareti olabileceğini bildiriyor. Anne ve Baba bebeği yaşadığı ülkeye göre, normal ağlama sürelerini çocuklarında kıyas yapabilirler.
Diğer taraftan Bebeğin ağlaması ciğerlerine iyi gelir denilerek yanlış bilgilerin aksine sağlıklı ve huzurlu bebeklerin daha az ağladığı uzmanlarca söylenmektedir.
Bebeklerin ağlaması iyi mi? kötü mü?
ABD’de çocukların sağlığı için yazdığı 20’den fazla kitabı olan ve en çok okunan çocuk hastalıkları uzmanı, Dr. Harvey Karp bize bu konuda baz ipuçları veriyor. İşte size bebeklerin ağlamasının hiçbir yerde duyulmayan ilginç bilgiler.
- Bebeklerin ağlamasının onların enerjilerini düşürdüğünü ve onu yorduğunu söylüyor. Eğer bebek çok ağlıyorsa zayıf kalır ve güçsüz olur. Bebeklerin ağlaması onların ciğerlerini açar söyleminin hiçbir tıbbi kanıtı yoktur. Çok ağlayan bebek zayıf kalır ve ciğerleri de pek sağlam olacağı düşünülemez.
- Bebekler sessizliği sevmez. Çünkü anne karnında yaşarken devamlı gürültü içinde yaşamıştır. Siz doğduktan sonra direk sessiz bir odaya aldığınızda yalnızlığa kapılır. İlgiyi seven bebekler bu durumda ağlaması normaldir. Sessiz odada bir çıt çıktığında uyanır ve gürültüyü koparır. Bu yüzden yeni doğan bebekler için sessiz bir ortam oluşturmaya çalışmamalı. Son zamanlar saç kurutması ile uyutma taktikleri buna iyi bir örnek sayılabilir.
- Bebek ağlıyorsa gazı vardır algısı tüm dünyada aynıdır. Gazdan dolayı değil, ilgi istedikleri için ağlarlar.
- Bebekler çok ağlıyor yada aksilik çıkartıyorsa, yumuşak bir pamuksu beze ayakları boşta kalacak şekilde, sıkmadan kundaklayıp, başını yana çevirip, başını avucunuzun içinde jöle varmış gibi hafifçe sallayıp, yüksek sesle şşşt demeniz yeterlidir.
Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Harvey Carp diğer taraftan 5 yaşına kadar çocuk büyümesinde onlara bağırmanın çok zarar verdiğini. Bağırma yada çağırmak yerine trafik ışıkları gibi, renkli ışıklarla duygularımızı onlara anlatmamız gerektiğini söylüyor. Sizin istediğiniz gibi olumlu hareketler yapıyorsa yeşil ışık, aksilik yapmaları halinde sarı ışık, yapılmaması gereken bir kötü davranış için kırmızı ışık göstermeliyiz.