Neden en çok tüketilen teknoloji ürünleri Çin’de üretiliyor?
Çin, tüm dünyaya ucuz teknoloji satarak en güçlü ekonomiler arasına çoktan girdi. Fakat bunun bir bedeli de olmalı. Kendi topraklarını yaşanmaz hale getiren ve şimdilerde Ay’da koloni kurmayı hedefleyen Çin’in nasıl çevreyi kirlettiğini yazımızda okuyacaksınız.
Neden en çok tüketilen teknoloji ürünleri Çin’de üretiliyor?
Akıllı telefonlar, tabletler, lazerler, kulaklık, mikrofon ve hoparlörler, bilgisayar hardiskleri, rüzgar tribünleri, elektrikli araçların motorları, lcd ve plazma ekranları ve daha nicelerinin üretimi için önemli olan elementleri çıkarmak ve işlemek için gerçekten gözü pek olmak lazım. Çünkü bu ürünlerin hammaddesi olan kimyasalların toprakta maden olarak en çok bulunan bölgeler Çin ve İç Moğalistan’da özerk bir kent Baotou. Fakat hammadde çokluğundan dolayı üretimde birinci değil aldığı risk yüzünden birinci!
Neden büyük teknoloji markalarının hepsinin Çin’de fabrikası var ve burada üretiyor?
Maliyet, işçilik, emek ucuz kelimeleri cevaplar arasında. Ama unutulan bir kelime daha var çevre felaketi!
Çin aslında vazgeçilemez bir toptancı değil, Çevre kirliliğini umursamayan ve çevreye verdiği zararı göz ardı ederek bunun riskini alıp Dünyanın en büyük ve rakipsiz üreticisi!
Dünyanın en çok satan markaları, üretimlerini kendi ülkelerinde çevre kirliliği riskine girmiyor. ABD ve Avrupa ülkelerinin araba fabrikaları ve teknoloji markaları bu yüzden Çin’de parçalarını üretip, montajlarını ülkelerinde yapıyorlar.
Çin bunun bilincinde ve bu kadar riske girmişken dibine kadar iniyor. Bu yüzden tartışmasız Sanayinin devi.
Şimdi sizlere belki de daha önce duymadığınız bazı elementlerin nerelerde kullanıldığı, bu elementlerin çevreye verdiği ölümcül nedenlerini sıralayacağız.
Telefonun modası geçti, yenisini alın! Nede olsa para var huzur var!
İş sadece bunla kalmıyor. Her yeni tüketimle çalışan maden üretimi doğayı ve çevreyi mahfediyor.
“Nadir toprak elementleri olan Seryum ve Neodimiyum”, 2009 yılına kadar yüzde 95’i Çin’de üretiliyordu. Çin bu sefer akıllılık yapıp Dünya rezervinin yüzde 70’ini bulunduran İç Moğolistan’ın Baotou kentinde bu elementleri çıkarmaya başladı. Çıkarılma süreci ve sonrası bulunduğu bölgeyi yaşanmaz hale getiriyor.
Baotou kentinde Baogang Çelik ve Nadir Toprak Elementleri işleyen Fabrika var. Fabrikanın bacasında devamlı yanan bir alev, fabrikanın dibinde ise yapay bir göl oluşmuş. Göl dediğimize bakmayın, su içermiyor,bataklığı andıran görünümüyle Zehir barındırıp, dünyanın en yüksek radyasyonlu gölü. Pis Kükürt kokusu fabrikadan şehre kadar uzuyor. Gölün kıyısına bakıldığında döşenen borularla kimyasal atıklar taşınıyor. Gölün kıyısındaki onlarca boru, rafinerilerden gelen katı, kara kimyasal atıkları taşıyor.
“Nadir toprak elementlerinden Neodimiyumu”, cam boyama, mıknatıs üretimi, hafif mıknatıslı ürünlerden kulaklık ve hoparlör, cep telefon mikrofonu, PC ve Notebook’larda kullanılan hard diskler ve yenilebilir enerji veren Rüzgar tribünleri üretimi için gereklidir.
Fabrikalardan birinde, en çok bulunan “nadir element seryum” işlenerek seryum oksite dönüşerek, akıllı telefonların ve tabletlerin dokunmatik ekranlarının parlak görünmesini sağlıyor. Fabrikalar eğer fiyat düşerse, üretim yapmıyor.
Seryum ve Neodimiyum elementleri
Bu elementleri çıkarırken, çevre yaşamı zaten bitiyor. Bu elementleri çıkartma işlemi çok tehlikeli ve insanı öldürebilecek zehire benzer.
Fabrikanın yanından geçen nehri setle kapatarak oluşturdukları göl, tam bir insanlığın kara noktası.
Yenilebilir geri dönüşümlü diye Büyük markaların Başkanlarının doğacı ve yeşilci diye sunduğu Elektrikli araba ve Rüzgar tribünleri bu elementler olmasa üretime geçemezdi. Yani bir taraftan bir şeyleri düzeltirken diğer taraftan yok ediyor. Göl, tek kelime ile insanlığın yüz karasıdır.
Peki sizce telefon yada araba üreticileri bunu bilmiyor mu?
Teknoloji şirketleri elimizdeki cihazları her yıl yenilememizden bahsederken bunu biliyor muydu?
Her elektronik cihaz değiştiğinde, Lütfen Bautou’da nasıl başladığını ve oluşumun Doğaya ne kadar zarar vereceğini unutmamak gerekiyor.
Baotou Nerede?
Ayrıca Bakınız
- Dünyanın yeni süper gücü Çin mi? Çin ekonomisi nasıl büyüdü?
- Ay’ın karanlık yüzü neden görülmez? Çin Ay’a neden yatırım yapıyor?